Η Τσικνοπέμπτη πλησιάζει… Τι θα μαγειρέψουμε;;;

Η Τσικνοπέμπτη πλησιάζει και παραδοσιακά την ημέρα αυτή οι περισσότεροι συνηθίζουμε να την τιμούμε δεόντως καταναλώνοντας μεγάλες ποσότητες κρέατος.

Τα τελευταία χρόνια, λόγω της οικονομικής κρίσης που βιώνουμε, οι έξοδοι σε ταβέρνες και εστιατόρια έχουν περιοριστεί αρκετά και πολλοί είναι αυτοί που επιλέγουν να γιορτάζουν το έθιμο της ημέρας αυτής στο σπίτι, με συγγενείς και φίλους.

 

Και επειδή το χοιρινό κρέας κάθε Τσικνοπέμπτη έχει περίοπτη θέση σε κάθε τραπέζι, καθώς εκτός από οικονομικό, είναι πολύ νόστιμο και μπορεί να μαγειρευτεί με δεκάδες τρόπους, εμείς σκεφτήκαμε εναλλακτικά να σας προτείνουμε δύο συνταγές κατσαρόλας -πρωτοτυπώντας από τις κλασικές που θέλουν το γουρουνάκι ψημένο στα κάρβουνα – που σίγουρα θα σας κάνουν να γλείφετε και τα δάχτυλά σας!

Λεμονομουσταρδάτο χοιρινό με πατατούλες

 

Υλικά:

  • 1, 5 κιλό χοιρινό σε κομμάτια
  • 1 κιλό πατάτες
  • χυμός από 2 λεμόνια
  • 100 ml ελαιόλαδο
  • 1 κύβος λαχανικών
  • 3 σκελίδες σκόρδο ψιλοκομμένες
  • μουστάρδα
  • αλάτι, πιπέρι, ρίγανη.

Εκτέλεση:

  1. Ζεσταίνουμε το ελαιόλαδο στην κατσαρόλα και σωτάρουμε το κρέας. Στη συνέχεια προσθέτουμε το σκόρδο και συνεχίζουμε το σωτάρισμα για άλλο ένα λεπτό.
  2. Σβήνουμε με τον χυμό λεμονιού, προσθέτουμε τη μουστάρδα, το αλάτι, το πιπέρι και την ρίγανη. Ρίχνουμε τον κύβο, τον οποίο έχουμε διαλύσει σε λίγο ζεστό νερό, βάζουμε και τις πατάτες και στη συνέχεια συμπληρώνουμε με επιπλέον νερό, μέχρι να σκεπαστεί το κρέας.
  3. Βράζουμε το φαγητό μας σκεπασμένο σε χαμηλή φωτιά μέχρι να μαλακώσει το κρέας και να πήξει η σάλτσα, περίπου για μία ώρα, ενώ αν χρειαστεί κατά τη διάρκεια του μαγειρέματος προσθέτουμε ζεστό νερό.

tsiknopempti pexels min an 1482803 - Η Τσικνοπέμπτη πλησιάζει… Τι θα μαγειρέψουμε;;;

Photo by Min An

Μεθυσμένο κοκκινιστό γουρουνάκι

 

Υλικά:

  • -1 κιλό χοιρινό κρέας κομμένο σε κομμάτια
  • -1 κρεμμύδι πολτοποιημένο
  • -1 καρότο ψιλοκομμένο
  • -1 πιπεριά κόκκινη ψιλοκομμένη
  • -1 πιπεριά πράσινη ψιλοκομμένη
  • 1 πατάτα κομμένη στα τέσσερα
  • 250 ml μαυροδάφνη
  • 3 κουταλιές της σούπας πελτέ ντομάτας
  • λίγο σέλινο ψιλοκομμένο
  • μαύρο και κόκκινο πιπέρι
  • λίγο μπαχάρι
  • λίγη ζάχαρη
  • αλάτι
  •  λίγο ελαιόλαδο
  •  καυτερή πιπερίτσα (προαιρετικά)
  • λίγο κεφαλοτύρι (προαιρετικά).

Εκτέλεση:

  1. Ζεσταίνουμε το ελαιόλαδο στην κατσαρόλα και στη συνέχεια προσθέτουμε και σωτάρουμε το κρεμμύδι, το καρότο, τις πιπεριές και το σέλινο. Τα αφήνουμε για λίγο μέχρι να μαλακώσουν και έπειτα βάζουμε το κρέας μας, ανακατεύοντας ώστε να πάρει ένα ροδοκόκκινο χρώμα παντού.
  2. Ρίχνουμε το κρασί και αφήνουμε για λίγα λεπτά έως ότου εξατμιστεί το αλκοόλ. Προσθέτουμε την ντομάτα, τα μπαχαρικά και τις πατάτες και σκεπάζουμε τα υλικά μας με χλιαρό νερό.
  3. Κλείνουμε την κατσαρόλα και αφήνουμε το φαγητό μας να σιγοβράσει σε μέτρια φωτιά, μέχρι να μαλακώσει καλά το χοιρινό και να μελώσει η σάλτσα μας.
  4. Αν θέλουμε να κάνουμε το κοκκινιστό μας πιο πικάντικο, 10 λεπτά πριν ολοκληρωθεί το μαγείρεμα προσθέτουμε καυτερή πιπερίτσα και κεφαλοτύρι σε κομματάκια.

Το φαγητό αυτό σερβίρεται ιδανικά με σπυρωτό ρυζάκι, ωστόσο «του πάνε» επίσης πάρα πολύ τα ζυμαρικά, οι τηγανητές πατατούλες αλλά και ο πουρές!

Οι παραπάνω συνταγές εκτός από νόστιμες, έχουν μικρό βαθμό δυσκολίας και απλά υλικά. Εσείς δεν έχετε παρά να αγοράσετε ένα καλό και τρυφερό κομμάτι χοιρινού από τον κρεοπώλη σας και να ακολουθήσετε τις οδηγίες. Και να είστε βέβαιες ότι το αποτέλεσμα θα σας βγάλει ασπροπρόσωπες!

Καλή σας όρεξη και καλή Τσικνοπέμπτη!

Της Δήμητρας Μπιλάλη

 



Κάνε εγγραφή στο δωρεάν newsletter - Όλα τα νέα στο email σου!

Σου άρεσε? Μοιράσου το με τους φίλους σου!

Δες ακόμα :

Posted by Μυρτω Παπαδοπουλου on 25 January 2023