Αντισταθείτε στις λιγούρες

Οι δουλειές του σπιτιού τελείωσαν, έχετε βάλει τα παιδιά για ύπνο και ετοιμάζεστε για λίγες στιγμές χαλάρωσης, ίσως με μια αγαπημένη ταινία. Τότε σας χτυπάει την πόρτα εκείνη η έντονη επιθυμία για τροφή. Σοκολάτα (ή o,τι άλλο λαχταρήσατε)! Έχει σημασία, που κάνατε «δίαιτα» όλη την εβδομάδα; Καμία! Το ότι δεν έχετε φάει σοκολάτα εδώ και εβδομάδες; Απολύτως καμία! Θέλετε σοκολάτα! Σοκολάτα, σοκολάτα, σοκολάτα!! Η επιθυμία γίνεται εντονότερη κάθε λεπτό, που περνάει. Η αντίσταση είναι μάταιη και σύντομα αρχίζετε να ψάχνετε το ψυγείο και τα ντουλάπια για κάτι γλυκό μέχρι που ικανοποιήτε αυτήν την επιθυμία σας. Δεν περνάει όμως πολύ ώρα και αισθήματα ενοχών και τύψεων σας κατακλύζουν για την «παρασπονδία» που μόλις διαπράξατε! Τελικά αποφύγατε την κρίση ή ανοίξατε το κουτί της Πανδώρας;

Έχει παρατηρηθεί ότι όσο πιο ευαίσθητοι συναισθηματικά είμαστε, τόσο εντονότερες και επίμονες είναι οι κρίσεις έντονης επιθυμίας για φαγητό. Η ανεργία, η οικονομική κρίση, τα προβλήματα υγείας, το στρες στην εργασία, ή ακόμα και ο άσχημος καιρός μπορούν να προκαλέσουν μια σείρα από αρνητικά συναισθήματα, που μας καθιστούν ευάλωτους. Αυτά τα συναισθήματα μπορούν με τη σειρά τους να πυροδοτήσουν μια κρίση «συναισθηματικής τροφής», δηλαδή τη συνειδητή ή ασυνείδητη χρήση της τροφής για την αναζήτηση παρηγοριάς. Η συναισθηματική τροφή συχνά οδηγεί στο να τρώμε περισσότερο απ’ οτι έχουμε ανάγκη. Αυτό μπορεί να σαμποτάρει την προσπάθεια σας να ελέγξετε το βάρος σας και να σας γεμισεί ενοχές. Τα ευχάριστα νέα είναι ότι μπορείτε να κάνετε κάτι για αυτό.

  1. Πεινάω ή δεν πεινάω; Αναρωτηθείτε αν η πείνα σας είναι συναισθηματική ή βιολογική. Ένας πολύ αξιόπιστος οδηγός είναι το στομάχι σας. Ακούστε για τα σημάδια, που σας δίνει.
  2. Καθυστέρηστε το! Πείτε στον εαυτό σας ότι θα ασχοληθείτε με αυτό σε 20 λεπτά. Όσο έντονα κι αν βιώνετε την «ανάγκη» για φαγητό, συνήθως είναι κάτι που διαρκεί λίγο.
  3. Βρείτε θρεπτικές εναλλακτικές! Επιθυμείτε κάτι αλμυρό; Φτιάξτε τις δικές σας πατάτες. Επιθυμείτε κάτι τραγανό; Δοκιμάστε φρούτα και τραγανά λαχανικά. Επιθυμείτε κάτι γλυκό; Ψήστε φρούτα ή ακόμα φτιάξτε ένα δικό σας γλυκό. Προσπαθείστε να ικανοποιήσετε την ανάγκη σας με τον πιο θρεπτικό τρόπο.
  4. Προγραμματίστε την ημέρα σας! Η μεγάλη πλειοψηφία τέτοιων επεισοδίων συμβαίνει σε ανθρώπους με άστατο πρόγραμμα διατροφής. Επιλέξτε θρεπτικά σνακ ανάμεσα στα γεύματα σας για να αποφύγετε την ανεξέλεγκτη πείνα.
  5. Βγείτε έξω ή καλέστε φίλους! Πολλοί είναι εκείνοι, που αναζητούν τροφή επειδή τους λείπει μια ενδιαφέρουσα κουβέντα ή η παρέα ενός καλού φίλου. Θυμηθείτε ότι μπορείτε να ζητήσετε στήριξη από τους κοντινούς σας ανθρώπους.
  6. Αυτοπαρατηρηθείτε! Κρατήστε ένα ημερολόγιο με τον τόπο, την ώρα και το είδος της τροφής που καταναλώσατε. Θα εκπλαγείτε από τα μοτίβα, που δημιουργούνται! Μέσα από την κατανόηση του γιατί συμβαίνουν αυτές οι κρίσεις, θα μπορέσετε να τις αντιμετωπίσετε με τον καλύτερο δυνατό τρόπο.

Αν παρ’ολα αυτά δεν τα καταφέρατε να αντισταθείτε, συγχωρήστε τον εαυτό σας και ξεκινήστε μια καινούρια ημέρα, πλουσιότεροι σε γνώση από την εμπειρία σας.

Νίκος Mανάτος
M.Sc. Διαιτολόγος – Διατροφολόγος
Relate
Κέντρο Διατροφικής Συμβουλευτικής & Ανθρωπίνων Σχέσεων
Π. Γρηγορίου Ε΄ 21, Ν. Ερυθραία Τ: 2106252061
www.relatecenter.gr



Κάνε εγγραφή στο δωρεάν newsletter - Όλα τα νέα στο email σου!

Σου άρεσε? Μοιράσου το με τους φίλους σου!

Δες ακόμα :

Posted by Μυρτω Παπαδοπουλου on 31 October 2012