Αβοκάντο: Η παρεξηγημένη σούπερ τροφή με τα πολλαπλά οφέλη για την υγεία μας!

Οι περισσότεροι θεωρούν το αβοκάντο παχυντικό λόγω της βουτυρώδους υφής του. Στην πραγματικότητα, η πλούσια περιεκτικότητά του σε καλά λιπαρά, το καθιστά ως μία από τις πιο υγιεινές τροφές του φυτικού βασιλείου!

 

Το αβοκάντο είναι πηγή υγείας και ομορφιάς. Αγαπά την καρδιά μας και μας παρέχει πληθώρα θρεπτικών συστατικών. Τρώγεται ώριμο, ώστε να απολαμβάνουμε τη βελούδινη υφή του.

Το εξωτικό αβοκάντο -ή «αχλάδι του αλιγάτορα» κατά πολλούς, λόγω χρώματος, σχήματος και υφής- είναι ένα φρούτο εξαιρετικά ωφέλιμο για την υγεία, πλούσιο σε Ω3 λιπαρά οξέα, σε καροτενοειδή –γεγονός που το αναγάγει σε ένα από τα καλύτερα αντιφλεγμονώδη τρόφιμα-, κάλιο –περιέχει διπλάσια ποσότητα από την μπανάνα!-, πρωτεΐνες, φυτικές ίνες, βιταμίνες Β, Κ και Ε, ενώ ταυτόχρονα έχει τη μαγική ιδιότητα όχι μόνο να ρίχνει τα επίπεδα της κακής χοληστερίνης αλλά να αυξάνει τα επίπεδα της καλής!

 

Ένα αβοκάντο την ημέρα, τον γιατρό τον κάνει πέρα! Εντάξτε το στο εβδομαδιαίο σας διατροφολόγιο και θα εκπλαγείτε από τα μοναδικά του οφέλη.
Το αξιοσημείωτο με το αβοκάντο όμως είναι ότι εκτός από το σώμα μας «φροντίζει» και για την υγεία των μαλλιών και της επιδερμίδας μας! Τα αντιοξειδωτικά, τα αμινοξέα και τα αιθέρια έλαια που περιέχει, επαναφέρουν την υγεία των ταλαιπωρημένων μαλλιών, επανορθώνουν το δέρμα από εγκαύματα και του χαρίζουν λάμψη και σφριγηλότητα.

 

Πεινάς και δεν ξέρεις τι να φας; Εάν έχεις αβοκάντο και μερικές πρώτες ύλες όπως ψωμάκι ολικής αλέσεως, ντομάτα και φρέσκο τυρί να ‘σαι σίγουρος ότι θα γευματίσεις βασιλικά!

avocado pexels bulbfish 1143754 - Αβοκάντο: Η παρεξηγημένη σούπερ τροφή με τα πολλαπλά οφέλη για την υγεία μας!

Photo by BULBFISH

Πώς καταναλώνεται όμως το αβοκάντο;

Αυτή είναι μια καλή ερώτηση, καθώς η υπερτροφή αυτή τρώγεται αφού έχει ωριμάσει αρκετά. Συνήθως το αγοράζουμε αρκετά άγουρο, οπότε θα πρέπει να υπολογίσουμε ότι θα χρειαστούν 2-3 μέρες μέχρι να ωριμάσει, να μαλακώσει και να είναι έτοιμο προς κατανάλωση. Για να καταλάβουμε αν το αβοκάντο μας έχει φτάσει στο επιθυμητό επίπεδο ωρίμανσης, το κρατάμε στη χούφτα μας και το πιέζουμε ελαφρώς. Θα πρέπει να είναι σφιχτό αλλά ταυτόχρονα να απορροφήσει την πίεση που θα του ασκήσουμε.

Έχεις όρεξη για ένα γρήγορο, νόστιμο, θρεπτικό και χορταστικό σνακ; Η λύση είναι απλή. Ξεφλούδισε ένα αβοκάντο, κόψτο σε φετούλες και απόλαυσέ το με λίγο αλάτι και λάιμ!

Το καλύτερο «κόλπο» για να επιταχύνουμε την ωρίμανση ενός αβοκάντο, είναι να το βάλουμε σε μια χάρτινη σακούλα μαζί με μια μπανάνα ή ένα μήλο. Το αέριο αιθυλένιο που απελευθερώνουν τα δύο αυτά φρούτα, δρα ως μια φυτική ορμόνη που βοηθά στην γρήγορη ωρίμανση του αβοκάντο μας.
Αν και από πολλούς το ευεργετικό αυτό φρούτο θεωρείται μάλλον «αντιπαθητικό» λόγω της ουδέτερης γεύσης του, αυτή του ακριβώς η ιδιότητα του επιτρέπει να καταναλώνεται με δεκάδες τρόπους, δίνοντάς μας τη δυνατότητα να κάνουμε θαύματα στην κουζίνα!

 

  • Τι θα έλεγες για μια σαλάτα φρέσκων πράσινων λαχανικών, με φετούλες αβοκάντο και πορτοκαλιού; Η καλύτερη επιλογή για ένα ελαφρύ γεύμα, γεμάτο θρέψη!
  • Ώρα για τοστάκι; Πάρε ψωμί, πρόσθεσε τυράκι και ένα αλλαντικό της επιλογής σου και αντικατέστησε τη μαγιονέζα με φετούλες αβοκάντο, πασπαλισμένες με φρέσκο πιπέρι!
  • Όταν είμαστε στην καρδιά του χειμώνα, το κρύο είναι τσουχτερό, ποιος μπορεί να αντισταθεί σε μια νόστιμη, ζεστή, γεμάτη γεύση σουπίτσα με αβοκάντο;
  • Επειδή η καλή μέρα από το πρωί φαίνεται, ξεκίνα με το απόλυτο smoothie από αβοκάντο και πράσινο μήλο, που θα σου δώσει όλα όσα χρειάζεσαι για μια γεμάτη ενέργεια ημέρα!

Έτσι, ανάλογα με την όρεξη και το γούστο μας, μπορούμε να καταναλώσουμε το αβοκάντο μας ως ορεκτικό, με λίγο λεμόνι και αλάτι, ως ντιπ, συνοδεύοντας λαχανικά και τσιπς, φτιάχνοντας νόστιμες σάλτσες για σαλάτες αλλά και ζυμαρικά, γρήγορα και εύκολα σάντουιτς, όπου το αβοκάντο θα αντικαταστήσει με τον καλύτερο δυνατό τρόπο το βούτυρο, θρεπτικές και χορταστικές σούπες, ό,τι πρέπει για τον χειμώνα και την ενδυνάμωση του ανοσοποιητικού μας, αλλά και δυναμωτικά smoothies σε συνδυασμό με φρούτα εποχής.

 

Αν σου αρέσουν οι χυμοί αλλά ψάχνεις κάτι εναλλακτικό, δροσερό και υγιεινό, δοκίμασε να φτιάξεις έναν χυμό με αβοκάντο και μάνγκο. Σίγουρα θα γίνει ο αγαπημένος σου!
Οι επιλογές είναι πραγματικές αμέτρητες, οπότε αφήστε τη φαντασία σας ελεύθερη και δημιουργήστε!

Σάλτσα αβοκάντο για σαλάτες και ζυμαρικά

Μια εύκολη και πεντανόστιμη σάλτσα για σαλάτες και ζυμαρικά, που γίνεται πραγματικά στο «πι και φι» στο μούλτι, είναι η εξής:

Υλικά για 2 άτομα:

  • 1 μέτριο ώριμο αβοκάντο
  • 3 κουτ. σούπας γιαούρτι
  • 50 γραμμάρια φέτα
  • Χυμό ενός λεμονιού
  • Ελαιόλαδο, αλάτι, πιπέρι.

 

Γύρισες πεινασμένος στο σπίτι και θες να φτιάξεις κάτι γρήγορο, νόστιμο και θρεπτικό σε 15 λεπτά; Μια σάλτσα αβοκάντο θα απογειώσει τις σαλάτες ή τα ζυμαρικά σου!
Μήπως λοιπόν έχει έρθει η ώρα να αναθεωρήσετε όσα μέχρι πρότινος πιστεύατε για το αβοκάντο; Εντάξτε το στις διατροφικές σας συνήθειες και να είστε σίγουροι ότι το σώμα σας θα σας ευγνωμονεί!

Της Δήμητρας Μπιλάλη



Κάνε εγγραφή στο δωρεάν newsletter - Όλα τα νέα στο email σου!

Σου άρεσε? Μοιράσου το με τους φίλους σου!

Δες ακόμα :

Posted by Μυρτω Παπαδοπουλου on 10 November 2022