Αλήθειες και μύθοι για τη διατροφή

 

Υπάρχουν πολλοί μύθοι για τη διατροφή και ο λόγος είναι απλός : η διατροφή αφορά όλους!! Σήμερα οι πληροφορίες σχετικά με τη διατροφή προέρχονται από παντού!! Δυστυχώς πολλές φορές η αναπαραγωγή των πληροφοριών αυτών είναι λανθασμένη όποτε προκύπτουν οι μύθοι. Όσο εύκολα δημιουργείται ένας μύθος τόσο δύσκολη είναι η αποκατάσταση της αλήθειας. Η λύση στο πρόβλημα είναι να απευθυνόμαστε σε άτομα με πραγματικές γνώσεις σε θέματα διατροφής και να εμπιστευόμαστε μελέτες που έχουν επιστημονικό κύρος και βαρύτητα.

  1. «Ένας άνθρωπος πρέπει να πίνει 8-10 ποτήρια νερό ημερησίως»Δεν έχουν όλοι οι άνθρωποι τα ίδια επίπεδα υδάτωσης. Ένας υγιής ενήλικας χρειάζεται 2-2,5 λίτρα υγρών ημερησίως. Οι ανάγκες σε υγρά μπορούν να καλυφθούν και μέσω της κατανάλωσης άλλων ροφημάτων όπως το γάλα, οι χυμοί, ο καφές, το τσάι, η σόδα και τα ανθρακούχα αναψυκτικά.
  2. «Η ασπαρτάμη είναι καρκινογόνος»
    Δεν υπάρχει καμιά απόδειξη ότι η κατανάλωση ασπαρτάμης συνδέεται με καρκινογένεση στον άνθρωπο. Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας και η Ευρωπαϊκή Επιτροπή για τη ασφάλεια τροφίμων θεωρούν ότι η ασπαρτάμη είναι απόλυτα ασφαλής.
  3. «Το μέλι παχαίνει λιγότερο από τη ζάχαρη»Το μέλι έχει ελαφρώς περισσότερες θερμίδες από τη ζάχαρη και άρα «παχαίνει» περισσότερο. Όμως, το μέλι περιέχει μικρές ποσότητες ορισμένων βιταμινών και επομένως είναι πιο θρεπτικό από ότι η ζάχαρη.
  4. « Το μαύρο ψωμί παχαίνει λιγότερο από το λευκό»Το μαύρο ψωμί έχει ακριβώς τις ίδιες θερμίδες με το λευκό. Ωστόσο το μαύρο ψωμί περιέχει φυτικές ίνες που προάγουν την υγεία μας καθώς και βιταμίνες του συμπλέγματος Β που βοηθούν στην καλή λειτουργία του νευρικού συστήματος και του μεταβολισμού μας.
  5. «Τα μακαρόνια παχαίνουν»
    Τα μακαρόνια μαζί με άλλα αμυλούχα τρόφιμα βρίσκονται στη βάση της μεσογειακής πυραμίδας τα οποία πρέπει να καταναλώνονται καθημερινά. Είναι παχυντικά όταν συνοδεύονται με λιπαρές σάλτσες, ζωικό βούτυρο καθώς και αλλαντικά.
  6. « Η παράλειψη γευμάτων βοηθά στην απώλεια βάρους»
    Όταν παραλείπεται το πρωινό γεύμα προσλαμβάνονται περισσότερες θερμίδες στο υπόλοιπο της ημέρας, κυρίως από λιπαρές τροφές. Όταν παραλείπεται το μεσημεριανό γεύμα αυξάνεται το αίσθημα της πείνας και συνεπώς μπορεί να οδηγήσει σε υπερκατανάλωση φαγητού και επομένως αύξηση βάρους!!
  7. « Το λεμόνι, ο ανανάς και η κανέλα είναι λιποδιαλυτικά»
    Δεν υπάρχουν τρόφιμα που να καίνε το λίπος. Ο κανόνας της λιπόλυσης είναι απλός : αυτό που καταναλώνουμε πρέπει να είναι λιγότερο από αυτό που ξοδεύουμε.
  8. «Το αβοκάντο δεν είναι υγιεινή επιλογή»
    Τα αβοκάντο περιέχουν μονοακόρεστα λίπη τα οποία έχουν θετική επίδραση στα επίπεδα χοληστερόλης και άρα είναι υγιεινή επιλογή. Όμως, το κύριο συστατικό τους είναι το λίπος όποτε όταν τρώμε πολύ μπορεί να οδηγήσει σε αύξηση βάρους.
  9. «Μπορούμε να καταναλώνουμε άφθονα προϊόντα διαίτης»
    Ο σκοπός των προϊόντων διαίτης είναι να μειώσουν την πρόσληψη λίπους και θερμίδων. Όταν καταναλώνονται σε μεγάλες ποσότητες δεν εξυπηρετούν τον σκοπό αυτό.
  10. «Οι ελιές δεν επιβαρύνουν το βάρος μας»
    Βεβαίως και επιβαρύνουν το βάρος μας. 5 μικρές ελιές ή 3 μεγάλες δίνουν ακριβώς τις ίδιες θερμίδες με 1 κουταλάκι του γλυκού ελαιόλαδο δηλαδή 45 θερμίδες!
  11. «Όταν τρώμε μετά τις 8 παχαίνουμε»
    Δεν παίζει ρόλο τι ώρα τρώμε αλλά τι τρώτε, πόσο τρώτε και πόση άσκηση κάνετε καθ ‘ όλη τη διάρκεια της ημέρας. Ότι ώρα και να φάτε το σώμα θα αποθηκεύσει τις επιπλέον θερμίδες.

Συμπέρασμα: Δεν υπάρχουν καλά και κακά τρόφιμα αλλά καλές και κακές διατροφικές συνήθειες!!!

Νατάσα Παπαηρακλέους
Κλινική διαιτολόγος – διατροφολόγος, RD, M.Sc
Τηλ : 22517151
Λεωφόρος Στροβόλου 140, Ταχ. Κώδ.:2042,
Στρόβολος, Λευκωσία, Κύπρος



Κάνε εγγραφή στο δωρεάν newsletter - Όλα τα νέα στο email σου!

Σου άρεσε? Μοιράσου το με τους φίλους σου!

Δες ακόμα :

Posted by Μυρτω Παπαδοπουλου on 30 October 2012