Μια μπουκιά για τη λύπη και άλλη μια για τη χαρά

food 228x300 - Μια μπουκιά για τη λύπη και άλλη μια για τη χαρά

Έχουμε μάθει να συνδέουμε τις χαρές μας και τις λύπες μας με φαγητό. Θυμάμαι πολλά χαρακτηριστικά παραδείγματα πελατών μου να αναφέρουν «Γελάω τρώω κλαίω πάλι τρώω»!

Οι κοινωνικές συναναστροφές συνήθως συνοδεύονται από γεύμα σε ταβέρνα ή στο σπίτι… Όμως και τις μοναχικές μας στιγμές πόσες φορές δεν καταλήγουμε σε στο ψυγείο για μια σοκολάτα ή για ένα ακατάστατο γεύμα ή στο ντουλάπι για ένα πακέτο πατατάκια.

Ιδιαίτερα στα αρνητικά γεγονότα που μας συμβαίνουν η ακατάσχετη κατανάλωση φαγητού νιώθουμε ότι –έστω και παροδικά- μας ανακουφίζει. Και υπάρχει και επιστημονική εξήγηση για αυτό. Η γλυκόζη στο αίμα μετά από την κατανάλωση φαγητού ή γλυκού ενεργοποιεί την έκκριση σεροτονίνης, η οποία είναι ο νευροδιαβιβαστής της «αντικατάθλιψης». Ίσως και σε αυτό να οφείλεται ότι τις στιγμές της έντονης θλίψης ή θυμού ζητάμε τρόφιμα πλούσια σε ζάχαρη ή κατεργασμένους υδατάνθρακες, που έχουν την ιδιότητα να ανεβάζουν τα επίπεδα της γλυκόζης στο αίμα πολύ γρήγορα.

Σκεφτόμενη αυτή την τάση μας να συνδέουμε το φαγητό με τα συναισθήματά μας και τις δραστηριότητες μας ένιωσα ότι τρώγοντας καταπίνουμε χαρές και λύπες. Και κυρίως λύπες. Δεν εκφράζουμε τα συναισθήματά μας πλήρως. Βγαίνουμε και δεν διασκεδάζουμε, δεν χορεύουμε, δεν συζητάμε πια.. Τρώμε.. Και στις στενοχώριες δεν ανοιγόμαστε στους δικούς μας ανθρώπους, δεν ψάχνουμε να βρούμε παρηγοριά σε μια αγκαλιά. Μόνο καταπίνουμε το θυμό ή τη θλίψη μας. Και έπειτα αρχίζουμε να παίρνουμε βάρος, θυμώνουμε που φάγαμε, δεν μας αρέσει η εικόνα μας, κλεινόμαστε στον εαυτό μας και πάλι τρώμε για να ανακουφιστούμε. Ένας φαύλος κύκλος που δεν έχει τελειωμό.

Είναι σημαντικό να ξεκαθαρίσουμε το ρόλο του φαγητού στη ζωή μας. Ένα καλομαγειρεμένο πιάτο φαΐ είναι όντως απόλαυση και πρέπει/μπορεί να αποτελεί αναπόσπαστο μέρος των καθημερινών μας δραστηριοτήτων και συναισθημάτων. Όμως είναι καλό να μην είναι ο τρόπος εκδήλωσης χαράς ή λύπης και να μάθουμε να διαχειριζόμαστε ουσιαστικά τα συναισθήματά μας και να τα εκφράζουμε ελεύθερα.

Δρ Αιμιλία Βασιλοπούλου, RD, PhD
Καθηγήτρια Διαιτολογίας-Διατροφής, Πανεπιστήμιο Λευκωσίας
Κλινική Διαιτολόγος-Διατροφολόγος
Διδάκτορας Ιατρικής Σχολής Παν. Αθηνών

Πρεβέζης 13
1065 Λευκωσία
Κύπρος
+35722660560
www.all-diet.gr
info@all-diet.gr



Κάνε εγγραφή στο δωρεάν newsletter - Όλα τα νέα στο email σου!

Σου άρεσε? Μοιράσου το με τους φίλους σου!

Δες ακόμα :

Posted by Μυρτω Παπαδοπουλου on 24 September 2012