Οι είναι μία οικογένεια θρεπτικών ουσιών που αποδεδειγμένα προστατεύουν από αρρώστιες όπως καρδιοπάθειες και καρκίνο αλλά βοηθούν και στην επιβράδυνση της γήρανσης.
Τα πιο σημαντικά αντιοξειδωτικά που έχουν ερευνηθεί είναι αυτά που είναι γνωστά και οικεία σε όλους μας είναι τα ακόλουθα:
- Βιταμίνη Ε
- Βιταμίνη C
- Βήτα-καροτίνη
- Το μέταλλο σελήνιο
Αυτό που διακρίνει τα αντιοξειδωτικά, είναι αυτή η ικανότητά τους να αφοπλίζουν τα ελεύθερα ριζίδια, τα οποία είναι αντιδραστικές ενώσεις που συνδέονται με καρδιακές παθήσεις, καρκίνο, και με ένα πλήθος από παθολογικές αλλαγές που σχετίζονται με τα γηρατειά.
Πηγές αντιοξειδωτικών στην διατροφή μας
Βήτα-καροτίνη Πράσινα φυλλώδη και πορτοκαλί- κίτρινα λαχανικά και άλλες πηγές όπως Γλυκοπατάτες Βερίκοκα Καρότα Μπρόκολο Ντομάτες Πεπόνι Κίτρινες και πορτοκαλί πιπεριές Ροδάκινα |
Βιταμίνη C Εσπεριδοειδή Μούρα Φράουλες Kiwi Χυμός φρούτων Πατάτες Πράσινα φυλλώδη λαχανικά Πράσινες πιπεριές |
Βιταμίνη E Ηλιέλαιο Μαργαρίνη από ηλιέλαιο Ολικής αλέσεως ψωμί και μακαρόνια Ξηροί καρποί όπως αμύγδαλα και φουντούκια |
Σελήνιο Θαλασσινά Κόκκινο κρέας Κοτόπουλο Προϊόντα ολικής αλέσεως Αυγά |
Νάταλυ Κυριακίδου
Κλινική Διαιτολόγος- Διατροφολόγος με ειδίκευση στην Παχυσαρκία
(BSc, RD, MSc Weight Management)
0035722758158
nataly.kyriakidou@hotmail.co.uk