Μεσογειακή Διατροφή – Ασπίδα για τις εγκεφαλικές βλάβες/ για το μυαλό

Μία παραδοσιακή μεσογειακή διατροφή πλούσια σε φρούτα και λαχανικά αλλά και χαμηλή σε κορεσμένα λιπαρά μπορεί να βοηθήσει στην αποφυγή εγκεφαλικών βλαβών που πιθανόν να συνδέονται με προβλήματα στην σκέψη και στην μνήμη. Σε νέα έρευνα από το Ιατρικό Κέντρο του Πανεπιστημίου Κολούμπια της Νέας Υόρκης, οι ερευνητές ανακάλυψαν πως αυτοί οι οποίοι ακολουθούν μια καθαρά μεσογειακή διατροφή ήταν λιγότερο πιθανό να έχουν προβλήματα μνήμης ή ακόμα να πάθουν κάποιο εγκεφαλικό επεισόδιο.

Για την συγκεκριμένη έρευνα, οι ερευνητές μελέτησαν την διατροφή 712 ατόμων στην Νέα Υόρκη. Οι εθελοντές αυτοί μοιράστηκαν σε τρεις ομάδες ανάλογα με το πόσο πιστά ακολουθούσαν τη μεσογειακή διατροφή. Έξι χρόνια αργότερα, τους υπόβαλαν σε μαγνητικές τομογραφίες έτσι ώστε να μετρήσουν την εγκεφαλική τους λειτουργία. Συμπέραναν πως 238 άτομα είχαν τουλάχιστον μία περιοχή στον εγκέφαλο η οποία έφερε βλάβη.

Αυτοί οι οποίοι ακολουθούσαν πιο πιστά την μεσογειακή διατροφή ήταν κατά 36% λιγότερο πιθανόν να παρουσιάζουν οποιαδήποτε βλάβη στον εγκέφαλο σε σχέση με εκείνους που ακολουθούσαν λιγότερο πιστά την μεσογειακή διατροφή. Αυτοί οι οποίοι ακολουθούσαν έστω και μερικώς την μεσογειακή διατροφή, είχαν 21% λιγότερες πιθανότητες να παρουσιάζουν οποιαδήποτε βλάβη στον εγκέφαλο σε σχέση με εκείνους που δεν ακολουθούσαν καθόλου την μεσογειακή δίαιτα.

Οι ερευνητές μάλιστα τόνισαν ότι η επίδραση που είχε στον εγκέφαλο η αποφυγή μιας μεσογειακής διατροφής ήταν παρόμοια με την επίδραση που είχε στον εγκέφαλο η υψηλή αρτηριακή πίεση. Προηγούμενες έρευνες από τους ίδιους ερευνητές έχουν μάλιστα δείξει πως η μεσογειακή διατροφή συνδέεται με μικρότερο κίνδυνο εμφάνισης της νόσου Αλτσχάιμερ. Ακόμα μπορεί και να αυξήσει την περίοδο ζωής στα άτομα που είδη υποφέρουν από την νόσο Αλτσχάιμερ. Σύμφωνα με τους ερευνητές αυτό πιθανόν να οφείλεται στο ότι η μεσογειακή διατροφή συνδέεται με λιγότερα εγκεφαλικά επεισόδια.

Μία μεσογειακή διατροφή περιλαμβάνει ψηλές ποσότητες φρούτων και λαχανικών, οσπρίων, δημητριακών αλλά και μονοακόρεστων λιπαρών όπως είναι το ελαιόλαδο. Ακόμα χαρακτηρίζετε από την μειωμένη κατανάλωση κορεσμένων λιπαρών, γαλακτοκομικών προϊόντων, κρέατος αλλά και από την αυξημένη κατανάλωση ψαριού, ενώ η ποσότητα του αλκοόλ είναι μετρημένη. Τα οφέλη της μεσογειακής διατροφής δεν σταματούν εδώ αφού φαίνεται να προστατεύει και από καρδιακές παθήσεις και να προσφέρει μακροζωία.

nataly kyriakidou - Μεσογειακή Διατροφή - Ασπίδα για τις εγκεφαλικές βλάβες/ για το μυαλόΝάταλυ Κυριακίδου
Κλινική Διαιτολόγος- Διατροφολόγος με ειδίκευση στην Παχυσαρκία
(BSc, RD, MSc Weight Management)
0035722758158

nataly.kyriakidou@hotmail.co.uk

Website



Κάνε εγγραφή στο δωρεάν newsletter - Όλα τα νέα στο email σου!

Σου άρεσε? Μοιράσου το με τους φίλους σου!

Δες ακόμα :

Posted by Μυρτω Παπαδοπουλου on 14 January 2013