Νηστεία και διατροφή : συχνές ερωτήσεις

Ποιο είναι το κύριο πλεονέκτημα της νηστείας;
Μα φυσικά οι φυτικές ίνες! Είναι γνωστό πως οι φυτικές ίνες μειώνουν τα επίπεδα λιπιδίων και γλυκόζης στο αίμα, συμβάλλουν στην καταπολέμηση της δυσκοιλιότητας και προφυλάσσουν από ορισμένες μορφές καρκίνου. Επίσης με την αυξημένη κατανάλωση λαχανικών, φρούτων, δημητριακών και λαδιού (κυρίως ελαιόλαδου) θωρακίζουμε τον οργανισμό μας με καροτίνες (β-καροτίνη, λικοπίνη), βιοφλαβονοειδή (κουερσιτίνη) και βιταμίνες που είναι γνωστά πλέον για την αντιοξειδωτική τους δράση και την τόνωση του ανοσοποιητικού μας συστήματος.

Τι συμβαίνει με την έλλειψη σιδήρου που παρατηρείται κατά τη νηστεία;
Η μη κατανάλωση κρέατος σχετίζεται με την μειωμένη πρόσληψη σιδήρου. Είναι γνωστό πως ο σίδηρος που υπάρχει στο φυτικά τρόφιμα απορροφάται σε μικρές ποσότητες εξαιτίας ορισμένων συστατικών (π.χ. φυτικό οξύ, τανίνες) που υπάρχουν στις τροφές αυτές. Συμπτώματα δεν εμφανίζονται απαραιτήτως αν δεν υπάρχει προ νηστείας μειωμένη πρόσληψή τους ή δεν έχουμε αυξημένες απώλειες σιδήρου κατά την διάρκεια της νηστείας (π.χ. αιμορραγίες, έμμηνος ρύση). Συμπερασματικά, ειδικότερα για τις γυναίκες που νηστεύουν για μεγάλο χρονικό διάστημα και για να αποφευχθούν η εύκολη κόπωση, οι ζαλάδες και η αδυναμία, θα πρέπει να καταναλώνονται όσπρια, δημητριακά (συνήθως είναι εμπλουτισμένα με σίδηρο), ενώ πολύ καλή πηγή αποτελούν και τα θαλασσινά. Επίσης θα πρέπει να αυξήσουμε την πρόσληψη βιταμίνης C που αυξάνει την απορρόφηση σιδήρου.

Πόσο ωφέλιμη ή επικίνδυνη είναι η νηστεία;
Αναμφίβολα, η νηστεία όταν γίνεται για μικρό χρονικό διάστημα συμβάλλει πραγματικά στην υγεία μας. Ιδιαίτερη προσοχή χρειαζόμαστε όταν νηστεύουμε για μεγάλο χρονικό διάστημα, γιατί στερούμε από τον οργανισμό μας ορισμένα δυσαναπλήρωτα θρεπτικά συστατικά που κάτω από ορισμένες προϋπόθεσης μπορεί να είναι επικίνδυνα. Η νηστεία χρησιμοποιείται συχνά σαν εργαλείο για την επίτευξη μιας απώλειας βάρους κατά τη διάρκεια της Σαρακοστής. Ωστόσο, δεν είναι λίγοι αυτοί δεν καταφέρνουν να χάσουν βάρος. Αυτό οφείλεται τις περισσότερες φορές στις μεγάλες ποσότητες που καταναλώνουμε. Κανείς δεν παχαίνει τρώγοντας ψωμί, παχαίνει τρώγοντας πολύ ψωμί. Δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι χωρίς την παρουσία κρέατος δεν νιώθουμε εύκολα χορτάτοι ο κορεσμός και ο κίνδυνος υπερκατανάλωσης είναι μεγάλος.

Ποιοι είναι οι καλύτεροι συνδυασμοί για την επαρκή πρόσληψη πρωτεΐνης κατά την νηστεία;
Οι πρωτεΐνες αποτελούν δομικά συστατικά του σώματος. Κάθε πρωτεΐνη αποτελείται από διαφορετικά αμινοξέα, τα οποία συνολικά είναι είκοσι, αλλά χρειάζεται να παίρνουμε από την διατροφή τα εννέα από αυτά, τα οποία λέγονται και απαραίτητα καθώς δεν συνθέτονται από τον οργανισμό μας. Πηγές υψηλής ποιότητας πρωτεϊνών αποτελούν το κρέας, τα πουλερικά, το ψάρι, τα αυγά και το γάλα, ενώ πηγές μέσης ποιότητας πρωτεϊνών είναι το ρύζι, τα δημητριακά και τα όσπρια. ΄Οταν τα φυτικά τρόφιμα συνδυαστούν, δίνουν τα απαραίτητα αμινοξέα και άρα συνθέτουν πρωτεΐνες υψηλής ποιότητας, όπως ζωικές. Επομένως, κατά την νηστεία όπου αποφεύγονται τα τρόφιμα ζωικής προέλευσης, προτείνονται οι πιο κάτω συνδυασμοί : φακές με ρύζι, ρυζόγαλο, μακαρόνια με αναρή, δημητριακά με γάλα, φασόλια με πατάτα καθώς και ψωμί με φυστικοβούτυρο.

Νατάσα Παπαηρακλέους
Κλινική διαιτολόγος – διατροφολόγος, RD, M.Sc
Τηλ : 22517151
Λεωφόρος Στροβόλου 140, Ταχ. Κώδ.:2042,
Στρόβολος, Λευκωσία, Κύπρος



Κάνε εγγραφή στο δωρεάν newsletter - Όλα τα νέα στο email σου!

Σου άρεσε? Μοιράσου το με τους φίλους σου!

Δες ακόμα :

Posted by Μυρτω Παπαδοπουλου on 20 November 2012