Σακχαρώδης Διαβήτης : Τα 5 βήματα της πρόληψης

Ο Σακχαρώδης Διαβήτης τύπου ΙΙ είναι μία πάθηση που διαρκώς ακούμε να πάσχει κάποιος από το περιβάλλον μας. Δυστυχώς ο Διαβήτης των «ενηλίκων» συνεχώς πλήττει μικρότερες ηλικίες καθώς ο τρόπος ζωής συνεχώς δυσχεραίνει. Ωστόσο στην όλη κατάσταση υπάρχει και μία καλή είδηση. Ότι μπορούμε να προλάβουμε την εμφάνιση του! Ας δούμε λοιπόν τα 5 βήματα για την επιτυχή πρόληψη του Σακχαρώδη Διαβήτη τύπου ΙΙ.

Βήμα 1ο: Διατήρησε φυσιολογικό βάρος
Το να έχουμε ένα φυσιολογικό βάρος είναι το καλύτερο που μπορούμε να κάνουμε έτσι ώστε να αποφύγουμε την εμφάνιση Σακχαρώδη Διαβήτη. Αν είμαστε υπέρβαροι ή παχύσαρκοι το να χάσουμε κιλά είναι το πρώτο που πρέπει να κάνουμε ώστε να βγούμε από την ομάδα κινδύνου. Συμβουλευτείτε λοιπόν έναν κλινικό διαιτολόγο διατροφολόγο και ρυθμίστε το βάρος σας στο εύρος όπου πρέπει να κυμαίνεται.

Βήμα 2ο: Κατανάλωσε καλά λιπαρά
Είναι ζωτικής σημασίας στη διατροφή μας να μην περιέχονται «κακά λιπαρά». Ως επιβλαβή λιπαρά χαρακτηρίζονται τα λίπη ζωικής προέλευσης όπως η πέτσα από το κοτόπουλο, το λίπος από τα κρέατα, το βούτυρο κ.τ.λ.. Τα μοναδικά λίπη που μπορεί να περιέχει η διατροφή μας είναι τα φυτικά, τα λίπη των ψαριών και οι καρποί. Ο κύριος εκπρόσωπος αυτών, το ελαιόλαδο, και αυτό πάντα με μέτρο. Συμπερασματικά η διατροφή με απουσία «κακών» λιπαρών οξέων μπορεί να λειτουργήσει ως ασπίδα για την μελλοντική εμφάνιση Σακχαρώδη Διαβήτη.

Βήμα 3ο: Επέλεξε τρόφιμα φυτικής προέλευσης
Μία διατροφή με ποικιλία τροφίμων φυτικής προέλευσης αποτελεί ότι καλύτερο στη προσπάθεια μας να παραμείνουμε υγιείς. Φτιάξε το εβδομαδιαίο σου διαιτολόγιο με πολλές επιλογές αυτών. Απέφυγε τη συχνή κατανάλωση κρέατος και μαγείρεψε 1-2 φορές την εβδομάδα όσπρια, 2-3 λαδερά φαγητά όπως φασολάκια, σπανάκι, μακαρονάδες κ.τ.λ.. Φρόντιζε να επιλέγεις το δυνατότερο δημητριακά μη επεξεργασμένα όπως πολύσπορα, ολικής, σίκαλης κ.ά..

Βήμα 4ο: Απέφυγε τους απλούς υδατάνθρακες
Οι απλοί υδατάνθρακες είναι η ζάχαρη, το μέλι, οι μαρμελάδες, τα λευκά δημητριακά και περιέχονται σε ότι τρόφιμο περιέχει τα παραπάνω, όπως χυμούς, αναψυκτικά, γλυκά και αλμυρά σνακ αλλά και άλλες πολλές επιλογές. Για να μειώσουμε τις πιθανότητες εμφάνισης σακχαρώδη Διαβήτη είναι σημαντικό να καταναλώνουμε το λιγότερο δυνατό τα παραπάνω τρόφιμα.

Βήμα 5ο: Βάλε τη φυσική δραστηριότητα στη ζωή σου
Η συστηματική άσκηση παίζει τεράστιο ρόλο στη χρόνια διατήρησης της καλής υγείας και ευεξίας. Φρόντισε να ασκείσαι τουλάχιστον 3 φορές την εβδομάδα από 40-60 λεπτά τη φορά. Βρες κάποιο χόμπι που να σου αρέσει και κάντο συνήθεια ζωής.

Βασιλική Μ. Γκέσου
Κλινικός Διαιτολόγος-Διατροφολόγος
Απόφοιτος Χαροκοπείου Παν/μίου Αθηνών
Μπουσίου & Εστίας 3, 50100 Κοζάνη
Τ. 2461501817 Κ. 6932727508
vgesou@gmail.com



Κάνε εγγραφή στο δωρεάν newsletter - Όλα τα νέα στο email σου!

Σου άρεσε? Μοιράσου το με τους φίλους σου!

Δες ακόμα :

Posted by Μυρτω Παπαδοπουλου on 2 November 2012