Πως να αποφύγουμε τους γεννετικά τροποποιημένους οργανισμούς (ΓΤΟ)

1. προτιμάμε  προϊόντα εγχώριας παραγωγής

Είναι προτιμότερο να επιλέγουμε τρόφιμα και προϊόντα από οικογενειακές και ντόπιες φάρμες καθώς είναι πολύ λιγότερο επηρεασμένες από (ΓΤΟ).

 

2. προτιμάμε προϊόντα βιολογικής καλλιέργειας

μέχρι πρόσφατα η σύσταση ήταν να καταναλώνουμε βιολογικά προϊόντα καθώς ήταν απαλλαγμένα από φυτοφάρμακα και άλλα χημικά. Τώρα όμως με την εφαρμογή του Codex Alimentarius δεν αρκεί το τρόφιμο να φέρει την πιστοποίηση βιολογικής καλλιέργειας αλλά να μην αναγράφει και την ένδειξη “σύμφωνα με τον Codex Alimentarius”.

 

3. αποφεύγουμε τις τέσσερεις top καλλιέργειες (ΓΤΟ) : σόγια, λάδι canola (ελαιοκάμβη), καλαμπόκι και βαμβακόσπορος.

εναλλακτικά μπορούμε να χρησιμοποιούμε παρθένο ελαιόλαδο και να αποφεύγουμε να καταναλώνουμε συχνά πατατάκια, γάλα σόγιας (μη βιολογικό), τσιπς καλαμποκιού, τάκος κ.λ.π. Καλό είναι να αναζητούμε την σήμανση “μη γενετικά τροποποιημένο ή Non – GMO ή Organic”.

 

4. αποφεύγουμε τα συνθετικά πρόσθετα και τις γλυκαντικές ουσίες

Η πιο γνωστή από αυτές είναι η ασπαρτάμη (Ε951), βιταμίνης C και βιταμινών συμπλέγματος Β που έχουν δημιουργηθεί μέσω γεννετικής τροποποίησης.

 

5. αναζητούμε την σήμανση με την ένδειξη “μη γεννετικά τροποποιημένο”

Η σύσταση αυτή αφορά κυρίως το κρέας γιατί τα περισσότερα ζώα σήμερα τρέφονται με γενετικά τροποποιημένες τροφές. Αυτό που μπορούμε νε κάνουμε για να προφυλαχτούμε είναι να ρωτάμε τον τόπο προέλευσης και τις συνθήκες εκτροφής του ζώου, αλλά και να καταναλώνουμε πιο αραιά κόκκινο κρέας περίπου 3-4 φορές τον μήνα.

 

Καλλιόπη Βαρδάκα
Διαιτολόγος-Διατροφολόγος
Ευγενίου σπαθάρη 7 Κηφισιά
Τηλ.: 210 8084850
Κιν.: 6937311625
Email: vardakadiet@gmail.com



Κάνε εγγραφή στο δωρεάν newsletter - Όλα τα νέα στο email σου!

Σου άρεσε? Μοιράσου το με τους φίλους σου!

Δες ακόμα :

Posted by Μυρτω Παπαδοπουλου on 11 October 2012