5 βήματα για να πλύνετε σωστά το πρόσωπό σας: Η σωστή σειρά

Πώς να πλένετε σωστά το πρόσωπό σας

Έχω δοκιμάσει όλα τα είδη προϊόντων περιποίησης και σχήματα περιποίησης, ειδικά κατά τη διάρκεια της δεκαετίας των 20 μου όταν δούλευα με μερική απασχόληση σε ένα μεγάλο κατάστημα μακιγιάζ. Τα περισσότερα σχήματα περιποίησης δέρματος φαίνεται να ακολουθούν παρόμοια διαδρομή εφαρμογής. Ανεξάρτητα από τα προϊόντα που αποφασίζετε να χρησιμοποιήσετε, υπάρχει μια απλή λίστα με πέντε βήματα που μπορείτε να ακολουθήσετε για τη ρουτίνα περιποίησης της επιδερμίδας σας.

 

Τα πέντε σωστά βήματα για να πλύνετε το πρόσωπό σας

  1. Προϊόν ντεμακιγιάζ (προαιρετικό): Εάν είστε άτομο που φοράτε μακιγιάζ, εφαρμόστε ντεμακιγιάζ σε ένα βαμβάκι και σκουπίστε απαλά το μακιγιάζ σας. Χωρίς τρίψιμο.
  2. Καθαριστικό: Απλώστε στο πρόσωπό σας με νερό. Ξεπλύνετε και στεγνώστε απαλά το πρόσωπό σας. Ορισμένα καθαριστικά πρέπει να εφαρμόζονται όταν το πρόσωπό σας είναι στεγνό, γι’ αυτό φροντίστε να διαβάσετε τις οδηγίες.
  3. Τόνερ: Απλώστε τόνερ σε ένα βαμβάκι και απλώστε ελαφρά το δέρμα σας. Αφήστε να στεγνώσει εντελώς πριν χρησιμοποιήσετε θεραπείες.
  4. Θεραπείες και οροί (προαιρετικά): Αν είστε άτομο που χρησιμοποιεί ορούς ακμής ή αντιγήρανσης, κρέμες κ.λπ., εφαρμόστε τα τώρα. Αφήστε τα να απορροφηθούν πλήρως και να στεγνώσουν πριν προχωρήσετε στο επόμενο βήμα.
  5. Ενυδατική κρέμα και αντηλιακό: Κάντε απαλό μασάζ στο πρόσωπό σας. Μην παραλείπετε το αντηλιακό, ειδικά αν είστε έξω.

 

Βήμα 1: ντεμακιγιάζ

Εάν είστε άτομο που φοράει μακιγιάζ, θα πρέπει πάντα να αρχίζετε να καθαρίζετε το πρόσωπό σας χρησιμοποιώντας ένα ντεμακιγιάζ. Το ντεμακιγιάζ πρέπει να χρησιμοποιείται πριν από το καθαριστικό. Ενώ τα καθαριστικά μπορούν να είναι αποδεκτά για την αφαίρεση ορισμένων φον ντεντέ και ρουζ, απαιτούν πολύ τρίψιμο για να αφαιρέσετε αποτελεσματικά το μακιγιάζ γύρω από τα μάτια και τα χείλη. Το καλύτερο ντεμακιγιάζ θα είναι αυτό που μπορεί να αφαιρέσει όλο το μακιγιάζ σας και επίσης να μην είναι εξαιρετικά σκληρό και στεγνό.

Τα τελευταία χρόνια, το micellar water έχει καταιγίσει την αγορά ντεμακιγιάζ. Προτιμάται τόσο από τους λάτρεις της περιποίησης της επιδερμίδας όσο και από τους δερματολόγους. Το αγαπημένο μου προϊόν ντεμακιγιάζ με μικκυλιακό νερό είναι το Garnier SkinActive Micellar Cleansing Water All-in-1. Το Micellar Water είναι ένα μείγμα από καθαρό νερό και ήπιες επιφανειοδραστικές ουσίες. Όταν συνδυάζετε αυτά τα συστατικά, δημιουργούν στρογγυλά μικκύλια, τα οποία διευκολύνουν την αφαίρεση του μακιγιάζ και των περιττών λιπαρών από το πρόσωπό σας.

Πώς λειτουργεί το Micellar Water

Με λίγα λόγια, το λάδι και το νερό δεν συμπαθούν το ένα το άλλο. Οι επιφανειοδραστικές ουσίες αρέσουν τόσο το λάδι όσο και το νερό επειδή έχουν ένα κεφάλι που αγαπά το νερό (μπλε στην εικόνα) και μια ουρά που αγαπά το λάδι (τα ζιγκ-ζαγκ). Όταν τα επιφανειοδραστικά αγγίζουν το νερό, οι κεφαλές δείχνουν προς το νερό και οι ουρές ομαδοποιούνται προς τα μέσα μακριά από το νερό. Αναδιατάσσονται εύκολα όταν αγγίζουν διαφορετικά πράγματα.

Όταν ρίχνετε μικκυλιακό νερό σε κάτι σαν βαμβάκι, οι κεφαλές που αγαπούν το νερό προσκολλώνται στο βαμβάκι επειδή απορροφά το νερό και οι ουρές δείχνουν προς τα έξω, αναζητώντας ένα λάδι για να προσκολληθούν. Όταν σκουπίζετε το μακιγιάζ σας, οι ουρές πιάνουν τα πράγματα στο πρόσωπό σας και το παίρνουν μαζί για τη βόλτα, δημιουργώντας μια σημαντικά πιο ήπια εμπειρία πλυσίματος προσώπου. (Πηγή)

Βήμα 2: Καθαριστικό

Photo by Shiny Diamond

Το καθαριστικό είναι ένα μεγάλο μέρος του πλυσίματος του προσώπου σας. Οι άνθρωποι πιστεύουν ότι το ντεμακιγιάζ μπορεί να λειτουργήσει ως καθαριστικό, αλλά αυτό δεν συμβαίνει πάντα. Δεν γίνονται όλα τα καθαριστικά το ίδιο και τα περισσότερα καθαριστικά δεν περιέχουν συστατικά αρκετά ισχυρά ώστε να αφαιρούν το αδιάβροχο μακιγιάζ. Επομένως, είναι καλύτερο να έχετε ένα ντεμακιγιάζ και ένα ξεχωριστό καθαριστικό.

Ο κύριος σκοπός ενός καθαριστικού είναι να απομακρύνει τη βρωμιά και τα υπολείμματα. Καθ ‘όλη τη διάρκεια της ημέρας, το πρόσωπό σας συλλέγει τα νεκρά κύτταρα του δέρματος, τους ρύπους, τους ρύπους και τα υπολείμματα. Το πρόσωπό σας έχει αδένες κάτω από το δέρμα που παράγουν ένα έλαιο που ονομάζεται σμήγμα, το οποίο χρησιμοποιεί τους θύλακες των τριχών για να ταξιδέψει προς τα έξω στο δέρμα για να δημιουργήσει ένα φράγμα που εμποδίζει όλα αυτά τα πράγματα να εισχωρήσουν και να προκαλέσουν λοιμώξεις ή ακμή. Αλλά, εάν όλοι οι ρύποι που συλλέγονται πάνω από το σμήγμα δεν ξεπλυθούν, μπορεί να συσσωρευτεί και να προκαλέσει απόφραξη των τριχοθυλακίων, γεγονός που μπορεί να προκαλέσει ακμή και άλλα προβλήματα. (Πηγή)

Ταυτόχρονα, το υπερβολικό πλύσιμο του προσώπου σας ή η χρήση μιας πολύ σκληρής μεθόδου μπορεί να ξεπλύνει πολύ σμήγμα και να προκαλέσει την είσοδο ρύπων και υπολειμμάτων. Αυτό μπορεί να προκαλέσει ξηρότητα, κνησμό, μόλυνση και άλλα προβλήματα. Μείνετε μακριά από σκληρές βούρτσες και πετσέτες καθαρισμού. Συνήθως χρησιμοποιώ μόνο τα δάχτυλά μου (αφού πλύνω τα χέρια μου με σαπούνι χεριών, φυσικά, για να αποτρέψω την εισαγωγή πρόσθετων βακτηρίων).

Επιπλέον, προσπαθήστε να μείνετε μακριά από καθαριστικά που περιέχουν θειικά άλατα αν είναι δυνατόν. Το δέρμα σας είναι φυσικά όξινο (κάθεται περίπου στο 5,5 της κλίμακας του pH) και τα θειικά άλατα κάνουν πολλά καθαριστικά να αλλοιώνουν το αλκαλικό (υψηλό pH), το οποίο μπορεί να διαλύσει το προστατευτικό φράγμα του σμήγματος. Η χρήση απλού παλιού σαπουνιού, το οποίο έχει pH 9 ή 10, θα καταστρέψει αυτό το στρώμα ιδιαίτερα άσχημα. Θα καταλάβετε εάν το καθαριστικό ήταν πολύ σκληρό εάν το πρόσωπό σας αρχίσει να αισθάνεται ξηρό, σφιχτό και φαγούρα μετά τον καθαρισμό. (Πηγή)

Τα αγαπημένα μου καθαριστικά

Και μετά που είπαμε όλα αυτά, έχω χρησιμοποιήσει το Murad Clarifying Cleanser στο παρελθόν και το λατρεύω πολύ όταν έχω εξάρσεις ακμής επειδή περιέχει σαλικυλικό οξύ, το οποίο βοηθά στη διάλυση των ρύπων και των υπολειμμάτων που προκαλούν ακμή. Νιώθω ότι είναι πολύ όξινο για κανονική καθημερινή χρήση, επομένως το χρησιμοποιώ τακτικά μόνο όταν έχω ξέσπασμα. Για κανονικές ημέρες, χρησιμοποιώ το Neutrogena Ultra Gentle Hydrating Daily Facial Cleanser, το οποίο είναι γνωστό ότι έχει ισορροπημένο pH εκτός από το ότι δεν περιέχει άρωμα και θειικά άλατα.

Βήμα 3: Τόνερ

Το τόνερ είναι ένα εξαιρετικό βήμα για να προετοιμάσετε το δέρμα σας να απορροφήσει οποιεσδήποτε θεραπείες χρειάζεται να εφαρμόσετε. Το τόνερ αφαιρεί τυχόν υπολείμματα μακιγιάζ και υπολείμματα που δεν έχουν πιαστεί από το καθαριστικό σας και συσφίγγει τους πόρους για να τους κάνει λιγότερο ορατούς όλη την ημέρα. Πριν από πολύ καιρό, τα τόνερ περιείχαν οινόπνευμα, το οποίο στέγνωνε το πρόσωπό σας και άφηνε τους ανθρώπους να αισθάνονται φαγούρα και σφίξιμο. Σήμερα, τα τόνερ έχουν τελειοποιηθεί για να είναι πραγματικά χρήσιμα αντί για επιβλαβή.

Τα τόνερ είναι συνήθως λεπτά υγρά και μοιάζουν με νερό. Τα τόνερ παρασκευάζονται με διάφορους τρόπους για την αντιμετώπιση διαφορετικών δερματικών προβλημάτων. Σε όλη μου την έρευνά μου, φαίνεται ότι το πιο κοινό τόνερ στην αγορά για όλους τους τύπους δέρματος θα ήταν ένα τόνερ με βάση τη μαγισσούλα που περιέχει πιπίνες δέρματος όπως αγγούρι, έλαιο τριαντάφυλλου ή αλόη βέρα. Η αμαμελίδα είναι ένα φυτό που χρησιμοποιείται εδώ και χιλιάδες χρόνια λόγω των φαρμακευτικών ιδιοτήτων του.

Όταν η αμαμελίδα χρησιμοποιείται ως τονωτικό προσώπου, μειώνει το μέγεθος των πόρων, αφαιρεί τυχόν υπολείμματα από το πρόσωπο και μπορεί να προσφέρει πρόσθετες ενυδατικές ιδιότητες όταν συνδυάζεται με άλλα συστατικά. Το αγαπημένο μου τόνερ όλων των εποχών είναι το χωρίς αλκοόλ Cucumber Witch Hazel Facial Toner της Thayer με φόρμουλα Aloe Vera. Το αγγούρι και η αλόη βέρα είναι καταπραϋντικά για το ευαίσθητο ή ξηρό δέρμα. Αυτό το τόνερ περιέχει επίσης γλυκερίνη, η οποία είναι μια δημοφιλής ενυδατική ένωση με βάση τα λαχανικά. Ωστόσο, όπως συμβαίνει με οτιδήποτε στον κόσμο, μην το χρησιμοποιείτε υπερβολικά. Ακόμη και με όλα τα εξαιρετικά καταπραϋντικά συστατικά του δέρματος, η αμαμελίδα εξακολουθεί να είναι στυπτική και η υπερβολική χρήση της μπορεί να προκαλέσει υπερβολική ξήρανση – η εφαρμογή μία ή δύο φορές την ημέρα είναι αρκετή.

Πώς να εφαρμόσετε τόνερ

Τα τονωτικά εφαρμόζονται καλύτερα χρησιμοποιώντας μια μέθοδο χτυπήματος με βαμβάκι μετά την αφαίρεση του μακιγιάζ και το πλύσιμο του προσώπου σας. Τρέξτε μακριά, μακριά από τόνερ που περιέχουν οποιοδήποτε ίχνος αλκοόλ. Φροντίστε να αφήσετε το τόνερ να στεγνώσει εντελώς πριν εφαρμόσετε τις θεραπείες και τις ενυδατικές κρέμες σας.

Βήμα 4: Θεραπείες και οροί

Photo by Shiny Diamond

Μόλις το τόνερ στεγνώσει τελείως, είναι ώρα για θεραπείες. Θεραπείες όπως οροί κατά της γήρανσης, τοπικά φάρμακα για την ακμή, κρέμες ματιών κ.λπ., παρέχουν μια ποικιλία πλεονεκτημάτων και στοχεύουν στις συγκεκριμένες ανησυχίες του δέρματός σας. Αυτό το βήμα είναι εντελώς προαιρετικό.

Οι οροί είναι εξαιρετικά συγκεντρωμένοι με αντιοξειδωτικά και βιταμίνες που έχουν σχεδιαστεί για διαφορετικούς τύπους δέρματος ανάλογα με τα συστατικά τους. Οι οροί υποτίθεται ότι συνεχίζονται πριν από την ενυδάτωση, επειδή τα εξαιρετικά συμπυκνωμένα συστατικά σφραγίζονται από την ενυδατική κρέμα, η οποία δίνει στο δέρμα περισσότερες πιθανότητες να την απορροφήσει.

Πολλοί άνθρωποι ορκίζονται σε ορούς φτιαγμένους με βιταμίνη C και υαλουρονικό οξύ, επειδή και οι δύο περιέχουν αντιγηραντικές ιδιότητες που κάνουν το δέρμα να φαίνεται πιο λαμπερό. Η μητέρα μου λατρεύει το Juice Beauty Stem Cellular Anti-Wrinkle Boosting Serum που περιέχει βλαστοκύτταρα φρούτων και βιταμίνη C για την καταπολέμηση των λεπτών γραμμών και των ρυτίδων και την παροχή επιπλέον απορρόφησης υγρασίας.

Όταν η ακμή μου ήταν χειρότερη στις αρχές της δεκαετίας των 20 μου, στράφηκα στη θεραπεία Clarifying Acne της Murad για να βοηθήσω στον έλεγχο των εξανθημάτων, επειδή περιέχει υψηλή συγκέντρωση σαλικυλικού οξέος που διεισδύει στο δέρμα για να βοηθήσει στην αντιμετώπιση της βασικής αιτίας των εξανθημάτων. Εάν αυτήν τη στιγμή χρησιμοποιείτε μια συνταγογραφούμενη θεραπεία για τυχόν προβλήματα περιποίησης του δέρματος, όπως η ροδόχρου ακμή, αυτή είναι η κατάλληλη στιγμή να τις εφαρμόσετε.

Βήμα 5: Ενυδατικές και αντηλιακές κρέμες

Το τελευταίο βήμα στη ρουτίνα περιποίησης της επιδερμίδας σας θα είναι οι ενυδατικές και τα αντηλιακά σας. Τα ομαδοποιώ γιατί μπορείτε να πάρετε μια ενυδατική κρέμα που λειτουργεί και ως αντηλιακό ή μπορείτε να εφαρμόσετε δύο ξεχωριστά προϊόντα.

Οι ενυδατικές κρέμες κυκλοφορούν σε όλους τους διαφορετικούς τύπους και μπορεί να είναι δύσκολο να γνωρίζετε τι θα είναι καλύτερο για εσάς, αλλά γενικά, λειτουργεί ως υγιές φράγμα πάνω από το δέρμα σας που σφραγίζει το τόνερ και τις θεραπείες σας, κρατά τα κακά πράγματα έξω από τους πόρους σας και διατηρεί το δέρμα σας ενυδατωμένο. (Πηγή)

Το δέρμα σας θα εμπίπτει σε γενικές κατηγορίες βάσει πολλών παραγόντων, συμπεριλαμβανομένων των γενετικών, της διατροφής και του επιπέδου άσκησης. Εδώ είναι το είδος της ενυδατικής κρέμας που πρέπει να δοκιμάσετε με βάση τον τύπο του δέρματός σας.

  • Ξηρό ή ώριμο δέρμα: Το ξηρό δέρμα μερικές φορές εμφανίζεται κόκκινο και ξεφλουδίζει. Χρησιμοποιήστε μια ενυδατική κρέμα με βάση το λάδι. Η κρέμα προσώπου Kiehl’s Ultra είναι μια καλή επιλογή για να δοκιμάσετε. Έχει σχεδόν μια τέλεια βαθμολογία 5 αστέρων από κυριολεκτικά χιλιάδες κριτικές στο Amazon, τα Sephora και τον ιστότοπό τους.
  • Λιπαρό ή μεικτό δέρμα: Εάν το δέρμα σας αρχίζει να δείχνει λαμπερό και χρειάζεται να λερωθεί όλη την ημέρα, μην παραλείψετε την ενυδατική κρέμα! Το χρειάζεσαι ακόμα. Δοκιμάστε μια ενυδατική κρέμα με βάση το νερό, χωρίς λάδι. Το αγαπημένο μου καθημερινό προϊόν είναι η ενυδατική κρέμα Neutrogena χωρίς λάδι για ευαίσθητο δέρμα.

Πώς να επιλέξετε το καλύτερο αντηλιακό

Όταν μιλάμε για αντηλιακό, οι περισσότεροι ειδικοί συμφωνούν ότι πρέπει να φοράτε SPF κάθε μέρα. Ακόμη και τις συννεφιασμένες μέρες, το 80% των επιβλαβών ακτίνων από τον ήλιο εξακολουθούν να περνούν από τα σύννεφα και το δέρμα σας θα απορροφήσει αυτές τις ακτίνες και θα προκαλέσει βλάβη.

Ακολουθούν ορισμένα πράγματα που πρέπει να έχετε κατά νου όταν επιλέγετε αντηλιακό:

  • Οι διαθέσιμοι τύποι αντηλιακών περιλαμβάνουν κρέμες, τζελ, λάδια και σπρέι
  • Η επιλογή ενός SPF (αντηλιακός παράγοντας) 30+ ή 50+ είναι σημαντική
  • Φροντίστε να διαβάσετε την ετικέτα και να ελέγξετε τα συστατικά και την ημερομηνία χρήσης
  • Χρησιμοποιήστε αντηλιακό ευρέος φάσματος για προστασία από τις ακτίνες UVA/UVB
  • Επιλέξτε ένα αδιάβροχο αντηλιακό και εφαρμόστε ξανά μετά το κολύμπι

Όταν επιλέγετε αντηλιακό, φροντίστε να διαβάσετε την ετικέτα, καθώς δεν είναι όλα ίδια. Να επιλέγετε πάντα αντηλιακό με προστασία ευρέος φάσματος και από τις δύο ακτίνες UVA/UVB. Οι ακτίνες UVB προκαλούν ηλιακό έγκαυμα ενώ οι ακτίνες UVA συμβάλλουν στη γήρανση του δέρματος και οι δύο μπορεί να είναι επιβλαβείς και να προκαλέσουν βλάβη από τον ήλιο. Μόνο τα προϊόντα που ελέγχονται ειδικά φέρουν την ένδειξη «ευρέως φάσματος» (broad-spectrum).

Όταν επιλέγετε αντηλιακό, πρέπει να βεβαιωθείτε ότι έχει SPF 30+ ή μεγαλύτερο. Ο SPF (αντηλιακός παράγοντας) υποδεικνύει τον βαθμό προστασίας που παρέχει το αντηλιακό από την ακτινοβολία UVB. Ο δείκτης SPF 30+ φιλτράρει περίπου το 97% των ακτίνων UVB και ο δείκτης SPF 50+ περίπου το 98%. Κανένα αντηλιακό δεν σας προσφέρει 100% αντηλιακή προστασία.

Όταν επιλέγετε αντηλιακό για κολύμπι, πρέπει να επιλέξετε αδιάβροχο αντηλιακό. Κανένα αντηλιακό δεν είναι εντελώς αδιάβροχο, επομένως θα χρειαστεί να το εφαρμόσετε ξανά σύμφωνα με τις οδηγίες του κατασκευαστή για να διατηρήσετε την αποτελεσματικότητά του. Το αντηλιακό τρίβεται επίσης όταν στεγνώνετε με μια πετσέτα, που σημαίνει ότι θα χρειαστεί να το ξαναβάλετε για συνεχή αντηλιακή προστασία.

Αυτό το περιεχόμενο είναι ακριβές και αληθινό από όσο γνωρίζει ο συγγραφέας και δεν προορίζεται να υποκαταστήσει τις επίσημες και εξατομικευμένες συμβουλές ενός ειδικευμένου επαγγελματία.

Μυρτω Παπαδοπουλου:
Related Post

This website uses cookies.