Υπερτροφές : τα μικρά «θαύματα της φύσης»

Τις αποκαλούν «θαύματα της φύσης». Υπόσχονται περισσότερη φυσική ενέργεια, μεγαλύτερη ζωτικότητα, ευεξία, αύξηση της ερωτικής διάθεσης, διατήρηση της νεανικότητας, βελτίωση της υγείας. Άλλωστε, πρόκειται για «υπερτροφές» κι όχι απλές, συνηθισμένες τροφές. Ας δούμε τις 4 πιο σημαντικές και ποιες είναι οι ιδιότητές τους.

Το Ιπποφαές (Hippophae L.) είναι ένας φυλλοβόλος θάμνος ο οποίος ήταν ιδιαίτερα διαδεδομένος στην αρχαιότητα καθώς σχετικές αναφορές υπάρχουν σε κείμενα του Θεόφραστου, μαθητή του Αριστοτέλη, αλλά κυρίως του Διοσκουρίδη, του πατέρα της Φαρμακολογίας.
Περιέχει περίπου 190 θρεπτικά συστατικά και συγκεκριμένα οι περισσότερες και δραστικότερες (106) έχουν εντοπιστεί στο έλαιο που περιέχουν οι καρποί του.

Ο καρπός έχει υψηλή περιεκτικότητα σε βιταμίνη C  114 έως 1550 mg ανά 100 gr με μέση περιεκτικότητα (695 mg ανά 100 gr) περίπου 15 φορές περισσότερη από το πορτοκάλι (45 mg ανά 100 gr) που κατατάσσει το ιπποφαές στις πιο πλούσιες πηγές, από τα φυτά, σε βιταμίνη C. Ο καρπός ωστόσο είναι πλούσιος σε καροτενοειδή, βιταμίνη E, αμινοξέα, μέταλλα, β-σιτοστερόλη και πολυφαινολικά οξέα

Η σπιρουλίνα είναι προκαρυωτικός οργανισμός αποτελούμενος από κύτταρα ενωμένα μεταξύ τους κατά τέτοιο τρόπο ώστε να σχηματίζουν νημάτια, ενώ το κυανό χρώμα της οφείλεται στην φυκοκυανίνη και το πράσινο στην χλωροφύλλη. Η σπιρουλίνα είναι τρόφιμο πλούσιο σε υψηλής βιολογικής αξίας πρωτεΐνη (55-70%), ενώ περιέχει πλήθος βιοδραστικών θρεπτικών συστατικών όπως βιταμίνες, μέταλλα, ιχνοστοιχεία, απαραίτητα λιπαρά οξέα. Συγκεκριμένα μας καλύπτει σε ποσοστό επί τοις εκατό σε βιταμίνη Β12 180-250%, Φώσφορο 20-27%, σίδηρο 21-67%, χρώμιο 23%. Αποτελεί ένα τέλειο συμπλήρωμα διατροφής και είναι το ιδανικό προϊόν για μια σωστή διατροφή.

Κάποιες από τις ευεργετικές ιδιότητες της σπιρουλίνας είναι:

  • Υψηλά επίπεδα ενέργειας και αντοχής
  • Ενίσχυση του ανοσοποιητικού συστήματος
  • Καλύτερες επιδόσεις σε εργασία και μελέτη
  • Ενισχύει τη συγκέντρωση
  • Αποκατάσταση του οργανισμού έπειτα από έντονη σωματική άθληση και καταπόνηση
  • Δεν περιέχει ύποπτες ή απαγορευμένες συνθετικές ουσίες
  • Εξαίρετη πηγή βιοδιαθέσιμου σιδήρου
  • Ενίσχυση γυναικείου οργανισμού κατά τη διάρκεια της εμμηνόρροιας και της εμμηνόπαυσης.
  • Υγιή επιδερμίδα, πυκνά μαλλιά.

Μούρα Γκότζι. Το φυτό είναι γνωστό εδώ και αιώνες στην Κίνα και στην περιοχή του Θιβέτ. Στην Κίνα αναφέρεται στις λαϊκές παραδόσεις από το 2.800 π.Χ
Τα γκότζι θεωρούνται ως μια από τις πλουσιότερες φυσικές πηγές θρεπτικών συστατικών. Περιέχουν βήτα-Καροτίνη, βιταμίνη C, βιταμίνη Β1 και Β2, καθώς και μια σειρά άλλων βιταμινών, μεταλλικά στοιχεία, αντιοξειδωτικά και αμινοξέα. Το γκότζι περιέχει πολλούς υδατάνθρακες, πρωτεΐνες, λιπαρά και διατροφικές ίνες απαραίτητα για το σώμα. Τα εκατό γραμμάρια μεταποιημένου μούρου περιέχει 370 θερμίδες.
Ενδεικτικά μερικές τιμές αντιοξειδωτικών μονάδων ορισμένων τροφών:
Goji Berry 25100, Βατόμουρα 2400, Πορτοκάλια 750, Σπανάκι 1260
Οι ευεγερτικές ιδιότητές τους είναι:

  • Βελτίωση της όρασης: Τα Goji περιέχουν δύο βασικά θρεπτικά συστατικά για υγιή όραση: λουτεΐνη και ζεαξανθίνη.
  • Έλεγχος χοληστερίνης και πίεση αίματος: Τα Goji έχουν την ικανότητα να καταπολεμούν τους δύο βασικούς παράγοντες που προάγουν τις καρδιακές παθήσεις: οξειδωμένη χοληστερόλη και αυξημένη αρτηριακή πίεση.
  • Διαβήτης: Τα Goji βοηθούν στη ρύθμιση των υψηλών επιπέδων του σακχάρου στο αίμα
  • Συκώτι: Διάφοροι τύποι φυτοθρεπτικών συστατικών στα Goji ενισχύουν την ικανότητα του ήπατος για την αποτοξίνωση και την προστασία των οργάνων που έχουν πληγεί από καρκινογόνες ουσίες και τον ιό της ηπατίτιδας
  • Κυκλοφοριακό: Τα Goji συνιστώνται σε όσους έχουν προβλήματα με το κυκλοφορικό τους, μιας και η απομάκρυνση των ελευθέρων ριζών βελτιώνει την επιστροφή του αίματος στην καρδιά και αποσυμφορεί το φλεβικό σύστημα.

Οι σπόροι Chia (Salvia Hispanica) προέρχονται από την κεντρική πεδιάδα του Μεξικό. Αποτελούσαν παραδοσιακή τροφή των Αζτέκων και των Μάγιας. Chia στη γλώσσα των Μάγιας σημαίνει δύναμη. Οι Αζτέκοι πολεμιστές συνήθιζαν να έχουν πάντα μαζί τους σπόρους chia και νερό για να αντέχουν και να μην αφυδατώνονται.
Θεωρούνται από τις καλύτερες πηγές απαραίτητων λιπαρών οξέων Ωμέγα-3 και φυτικών ινών. Απορροφούν 9 φορές τον όγκο τους σε νερό, σχηματίζοντας το λέγομενο chia gel. Το τζελ αυτό περιέχει ωμέγα-3 και αντιοξειδωτικά και έχει ευεργετικές ιδιότητες για το έντερο. Επιπλέον βοηθά στη μείωση της αίσθησης της πείνας.

Καλλιόπη Βαρδάκα
Διαιτολόγος-Διατροφολόγος
Ευγενίου σπαθάρη 7 Κηφισιά
Τηλ.: 210 8084850
Κιν.: 6937311625
Email: vardakadiet@gmail.com

Μυρτω Παπαδοπουλου:
Related Post

This website uses cookies.