Αυτόν τον χειμώνα ΔΕΝ θα αρρωστήσω!

krioma 228x300 - Αυτόν τον χειμώνα ΔΕΝ θα αρρωστήσω!

Αυτόν τον χειμώνα ΔΕΝ θα αρρωστήσω! Ή τουλάχιστον θα το προσπαθήσω!
Είναι αλήθεια ότι μια σωστή και έξυπνη διατροφή μπορεί να ενισχύσει το ανοσοποιητικό σύστημα του οργανισμού μου και να με γλιτώσει από τις συνηθισμένες ιώσεις του χειμώνα.

Πρώτο μέλημα είναι να έχω επάρκεια σε βιταμίνες και μέταλλα!

Άρα πολύ σωστά θα πράττω αν δίπλα στο μοσχαρίσιο φιλέτο με τις τραγανές πατατούλες φούρνου προσθέσω και μια δροσερή, πολύχρωμη σαλάτα. Και ακόμα καλύτερα αν 3-4 ώρες μετά, το απογευματινό μου σνακ αποτελείται από νόστιμα και ζουμερά φρούτα εποχής όπως σταφύλια, μήλα, ρόδι, αχλάδια. Έτσι θα λαμβάνω επαρκή ποσότητα βιταμίνης C και β-καροτενίου (πρόδρομου της βιταμίνης Α που βρίσκω επίσης στα γαλακτοκομικά, αυγά, βούτυρο).

Κάποιες μέρες στο σνακ μου θα προσθέτω και ξηρούς καρπούς (αμύγδαλα, ηλιόσπορους, καρύδια, φουντούκια) για να λαμβάνω επιπρόσθετα βιταμίνη Ε εκτός από την ποσότητα που θα μου δίνει το ελαιόλαδο στις σαλάτες μου.

Καλό θα ήταν τις ηλιόλουστες μέρες να εκτίθεμαι αρκετά στον ήλιο για να συνθέτω βιταμίνη D και να καταναλώνω λιπαρά ψάρια, αυγά, εμπλουτισμένα δημητριακά για τον ίδιο λόγο.

Σίγουρα δεν θα αμελήσω να τρώω τροφές που μου δίνουν ψευδάργυρο (κρέας, θαλασσινά, όσπρια, ξηροί καρποί, δημητριακά ολικής άλεσης) και σελήνιο (βραζιλιάνικα φυστίκια, κρέας, θαλασσινά, δημητριακά ολικής άλεσης).

Το ψάρι θα υπάρχει στην διατροφή μου τουλάχιστον 1 φορά την εβδομάδα! Μου δίνει τα απαραίτητα ω3 λιπαρά οξέα που μειώνουν την φλεγμονή και ενισχύουν το ανοσοποιητικό μου σύστημα.

Θα φροντίσω να καταναλώνω αφεψήματα (πράσινο τσάι, εχινάκεια, ζαμπούκο) με λίγο μέλι και ίσως λίγο λεμόνι. Πέρα από τη σύνδεση τους με μειωμένη συχνότητα ιώσεων θα μου προσφέρουν ενυδάτωση, που επηρεάζει την άμυνα του οργανισμού μου.

Και ναι! Θα περιορίσω τη ζάχαρη! Δηλαδή τα γλυκά και τις γλυκές επεξεργασμένες τροφές γιατί συνδέονται με τις ιώσεις του χειμώνα.

Αναστασία Μαργέλη
Διαιτολόγος-Διατροφολόγος
Χρυσ. Σμύρνης 16, Περιστέρι
2105722262/ 6947221887
www.dietitian.gr



Κάνε εγγραφή στο δωρεάν newsletter - Όλα τα νέα στο email σου!

Σου άρεσε? Μοιράσου το με τους φίλους σου!

Δες ακόμα :

Posted by Μυρτω Παπαδοπουλου on 2 October 2012