Έχεις όρεξη για κάτι γλυκό; Κάνε τις σωστές επιλογές και αποχαιρέτησε τις ενοχές!

giaourti me frouta kai dimitriaka - Έχεις όρεξη για κάτι γλυκό; Κάνε τις σωστές επιλογές και αποχαιρέτησε τις ενοχές!

Ό,τι είναι γλυκό δεν σημαίνει ότι είναι και απαραίτητα απαγορευμένο! Παρακάτω ακολουθούν 6 εναλλακτικές προτάσεις, που όχι μόνο θα καλύψουν την ανάγκη σας για γλυκιά γεύση αλλά θα σας χαρίσουν υγεία και πολύτιμα θρεπτικά συστατικά!

1) Χαλβάς

Πρόκειται για ένα παραδοσιακό γλύκισμα, που φτιάχνεται από ταχίνι, ζάχαρη και νερό, απόλυτα ιδανικό για να καλύψει την απογευματινή μας λιγούρα. Είναι πλούσιο σε πολυακόρεστα λιπαρά οξέα, βιταμίνες του συμπλέγματος Β, βιταμίνη Ε, ασβέστιο, φώσφορο, μαγνήσιο, ψευδάργυρο, σελήνιο και αντιοξειδωτικές ουσίες.

 

Ωστόσο, θα πρέπει να είμαστε προσεκτικοί, καθώς η υψηλή του θερμιδική αξία δεν μας επιτρέπει να τον καταναλώνουμε σε μεγάλες ποσότητες (τα 100 γραμμάρια αποδίδουν 540 kcal).

2) Παστέλι

Τι θα λέγατε για λίγο παστελάκι; Αποτελεί πολύ καλή πηγή ενέργειας, προσφέρει στον οργανισμό τις απαραίτητες πρωτεΐνες και καλούς υδατάνθρακες, είναι νόστιμο, θρεπτικό, χορταστικό και μπορείτε να το έχετε πάντα στην τσάντα σας, σε περίπτωση που η υπογλυκαιμία σας χτυπήσει… την πόρτα! Θέλετε και άλλα για να πειστείτε; Σημειωτέον, ένα μέτριο παστέλι (γύρω στα 50 γραμμάρια) αποδίδει γύρω στις 250 θερμίδες.

 

3) Γλυκό του κουταλιού

Ο ορισμός της απόλαυσης χωρίς ενοχές! Φτιάξτε το δικό σας γλυκό του κουταλιού με τα φρούτα της αρεσκείας σας και έτσι θα έχετε πάντα στο ψυγείο σας ένα γρήγορο επιδόρπιο για τις «δύσκολες ώρες».

 

Μια μερίδα (1 κουταλιά του γλυκού) αποδίδει γύρω στις 50 θερμίδες. Αυτήν την περίοδο τα φρούτα που έχουν την τιμητική τους είναι αναμφίβολα τα πορτοκάλια και τα λεμόνια,
οπότε προτιμήστε τα και γεμίστε το σώμα σας με βιταμίνη C, το καλύτερο όπλο για να αμυνθείτε ενάντια στις ιώσεις του χειμώνα!

4) Ρυζόγαλο

Ένα γλυκό που ξυπνά σε όλους μας αναμνήσεις από την παιδική μας ηλικία. Παραδοσιακό και νόστιμο, μπορεί σίγουρα να αποτελέσει μια γλυκιά, υγιεινή επιλογή.

Χρησιμοποιήστε αποβουτυρωμένο γάλα και επωφεληθείτε από το ασβέστιο, τη βιταμίνη Β2 και τις πρωτεΐνες, ενώ η μερίδα (ένα μικρό μπολάκι) δεν θα σας δώσει παραπάνω από 200 θερμίδες.

5) Γιαούρτι με μέλι

Μπορείτε να σκεφτείτε απολαυστικότερο συνδυασμό από αυτόν;
Το γιαούρτι περιέχει πρωτεΐνες, βιταμίνες του συμπλέγματος Β, φώσφορο, μαγνήσιο, κάλιο και βοηθά στην καλή λειτουργία του πεπτικού συστήματος. Είναι επίσης πλούσιο σε ασβέστιο που βοηθά στην καλή υγεία των οστών. Από την άλλη, το μέλι μας χαρίζει ενέργεια, πνευματική διαύγεια, απολυμαίνει και ρυθμίζει το πεπτικό σύστημα. Ένα γιαούρτι χαμηλών λιπαρών με μια κουταλιά της σούπας μέλι μας δίνει γύρω στις 220 θερμίδες.

giaourti me frouta kai dimitriaka - Έχεις όρεξη για κάτι γλυκό; Κάνε τις σωστές επιλογές και αποχαιρέτησε τις ενοχές!

Photo by Irina Grigoraş on Unsplash

Εναλλακτικά, συνδυάστε το γιαούρτι σας με βρώμη, ξηρούς καρπούς ή μία κουταλιά του γλυκού μαρμελάδα ή φρέσκα φρούτα, απολαμβάνοντας ένα ελαφρύ γεύμα.

6) Μπάρες δημητριακών

Πεινάσατε και θέλετε που θα σας τονώσει και θα σας χαρίσει ενέργεια; Μια καλή λύση είναι οι μπάρες δημητριακών, τις οποίες μπορούμε πολύ εύκολα να φτιάξουμε και μόνοι μας με υλικά της επιλογής μας και να τις διατηρήσουμε στο ψυγείο.

 

Μούσλι, νιφάδες ολικής άλεσης, αποξηραμένα φρούτα, ξηροί καρποί, νιφάδες μαύρης σοκολάτας, ινδική καρύδα, είναι μερικά μονάχα από τις υλικά που θα μπορούσαμε να χρησιμοποιήσουμε. Μια μικρή μπάρα δημητριακών (περίπου 30 γραμμάρια) μας δίνει γύρω στις 100 θερμίδες.
Αν μέχρι τώρα, λοιπόν, πιστεύατε ότι οι έννοιες «υγιεινό» και «απολαυστικό» είναι ασυμβίβαστες μεταξύ τους σε ό,τι αφορά στα γλυκά, οι παραπάνω επιλογές σίγουρα θα σας κάνουν να αναθεωρήσετε!

Της Δήμητρας Μπιλάλη



Κάνε εγγραφή στο δωρεάν newsletter - Όλα τα νέα στο email σου!

Σου άρεσε? Μοιράσου το με τους φίλους σου!

Δες ακόμα :

Posted by Μυρτω Παπαδοπουλου on 14 February 2014