Τρώμε περισσότερο φαγητό ενώ παρακολουθούμε τηλεόραση?

fagito mprosta stin tileorasi

Εάν ανησυχείτε για το βάρος σας, θα πρέπει να γνωρίζεται ότι δίνοντας περισσότερη προσοχή στο τι τρώτε, θα μπορούσε να σας αποτρέψει από την υπερκατανάλωση φαγητού. Φαίνεται, ότι όταν κάποιος κάνει πολλά πράγματα ταυτόχρονα – πχ τρώει ενώ παρακολουθεί τηλεόραση ή εργάζεται – τότε τρώει μηχανικά – με αποσπώμενη την προσοχή του ή γρήγορα, κάτι που μπορεί να οδηγήσει σε υπερκατανάλωση φαγητού. Μειώστε λοιπόν ταχύτητες και απολαύστε το γεύμα σας – μπορεί να σας βοηθήσει να ελέγξετε την πρόσληψη φαγητού.

Μία ομάδα από το Πανεπιστήμιο του Birmingham στο Ηνωμένο Βασίλειο, διενήργησε ανασκόπηση της υπάρχουσας βιβλιογραφίας, σχετικά με έρευνες που μελέτησαν τον τρόπο με τον οποίο η προσοχή και η μνήμη επηρεάζουν την πρόσληψη φαγητού. Όλες αυτές οι μελέτες περιελάμβαναν τουλάχιστον δύο ομάδες, όπου η μία ομάδα κατανάλωνε συγκεκριμένο γεύμα ενώ ταυτόχρονα παρακολουθούσε τηλεόραση και μία άλλη ομάδα η οποία κατανάλωνε το ίδιο γεύμα χωρίς ταυτόχρονα να παρακολουθεί τηλεόραση.

fagito stin tileorasi pexels koolshooters 6977372 - Τρώμε περισσότερο φαγητό ενώ παρακολουθούμε τηλεόραση?

Photo by KoolShooters from Pexels

Οι μελέτες αυτές οδηγούν σε δύο συμπεράσματα – κλειδιά:

  1. ‘Oσο πιο αφηρημένος είναι κάποιος ή δεν δίνει σημασία στο γεύμα του, τείνει να καταναλώσει περισσότερο φαγητό στο συγκεκριμένο γεύμα.
  2. Η προσοχή που δίνει κάποιος στο γεύμα του, είχε συσχετισθεί με λιγότερη κατανάλωση φαγητού.

Τα αποτελέσματα αυτά έκανα αίσθηση. Φαίνεται λοιπόν ότι το αίσθημα της πείνας δεν είναι το μοναδικό πράγμα που επηρεάζει την ποσότητα του φαγητού που καταναλώνει κάποιος κατά διάρκεια της ημέρας. Η προσοχή και η μνήμη επίσης έχουν το ρόλο τους. Για παράδειγμα, απαιτούνται περίπου 20 λεπτά, μετά την έναρξη του φαγητού, έως ότου, ο εγκέφαλος να αρχίσει να στέλνει το μήνυμα «έχω χορτάσει» ή «δεν πεινάω πια», μηνύματα τα οποία καταστέλλουν την όρεξη. Εάν βιάζεστε ή δεν δίνεται την πρέπουσα προσοχή, είναι εύκολο μέσα σε 20 λεπτά να λάβετε πολύ περισσότερες θερμίδες από αυτές που χρειάζεστε.

Εάν ουσιαστικά δεν έχετε επίγνωση του τι τρώτε, δεν είσαστε σε θέση να επεξεργαστείτε την συγκεκριμένη πληροφορία. Αυτό σημαίνει ότι δεν έχει αποθηκευτεί στην μνήμη σας. Και χωρίς να θυμάστε το τι φάγατε, είναι πιθανότερο να φάτε πιο γρήγορα από ότι εάν τρώγατε με επίγνωση και προσοχή.

Τρώγοντας με προσοχή

Η συνειδητή κατανάλωση φαγητού, αποτελεί τρόπο μίας ευρύτερης προσέγγισης του τρόπου ζωής. Περιλαμβάνει την πλήρη επίγνωση του τι συμβαίνει μέσα μας αλλά και γύρω μας κάθε στιγμή. Φυσικά για να το πετύχει αυτό κάποιος, απαιτείται καθημερινή πρακτική άσκηση κατά τη διάρκεια κάθε δραστηριότητας – συμπεριλαμβανομένου και της πρόσληψης φαγητού.

Η συνειδητή κατανάλωση φαγητού περιλαμβάνει την συνειδητοποίηση των χρωμάτων, της μυρωδιάς, του αρώματος και της υφής τους φαγητού σας. Σημαίνει επίσης την απαλλαγή από παρενοχλήσεις όπως τηλεόραση, διάβασμα ή δουλειά στον υπολογιστή.

Εάν η συνειδητή κατανάλωση φαγητού είναι ένα τελείως καινούργιο δεδομένο για εσάς – αρχίστε σταδιακά. Καταναλώστε ένα γεύμα την ημέρα ή την βδομάδα με πιο αργό και πιο προσεκτικό τρόπο.

Ακολουθούν ορισμένοι τρόποι που θα μπορούσαν να σας βοηθήσουν να αρχίσετε:

  • Bάλτε το ρολόι σας να χτυπήσει σε 20 λεπτά, και πάρτε αυτό το χρόνο για να καταναλώσετε ένα κανονικό σε μέγεθος γεύμα.
  • Δοκιμάστε να φάτε με χέρι που δεν σας βολεύει: εάν είσαστε δεξιόχειρας κρατήστε το πιρούνι στο αριστερό σας χέρι.
  • Κάντε μικρές δαγκωματιές και μασήστε καλά.
  • Πριν ανοίξετε το ψυγείο ή το ντουλάπι της κουζίνας πάρτε μία ανάσα και αναρωτηθείτε εάν πραγματικά πεινάτε. Κάντε κάτι άλλο, όπως πάρτε να διαβάσετε κάποιο βιβλίο ή βγείτε για μία σύντομη βόλτα.

Η συνειδητή κατανάλωση φαγητού μπορεί να μειώσει την ημερήσια πρόσληψη θερμίδων. Δίνοντας προσοχή στο τι τρώτε και πίνετε, έχετε περισσότερες πιθανότητες να κάνετε σωστότερες επιλογές τροφίμων αλλά και να απολαμβάνετε περισσότερο τα γεύματα και τα snacks σας.

Κωνσταντίνου Κρήνη
Κλινικός Διαιτολόγος-Διατροφολόγος
Bας. Παύλου 10, Βούλα
Τηλ. 2108995614/6992519192
Ιστοσελίδα: www.balancediet.gr
Email: info@balancediet.gr



Κάνε εγγραφή στο δωρεάν newsletter - Όλα τα νέα στο email σου!

Σου άρεσε? Μοιράσου το με τους φίλους σου!

Δες ακόμα :

Posted by Μυρτω Παπαδοπουλου on 23 October 2013