Πως να διαχειριστείτε τις τροφικές αλλεργίες

trofikes allergies 228x300 - Πως να διαχειριστείτε τις τροφικές αλλεργίες

Η ενασχόληση με τις διατροφικές αλλεργίες μπορεί να αποβεί αποκαρδιωτική. Οι επιπτώσεις της αλλεργικής αντίδρασης μπορεί να ποικίλουν, από απλές ενοχλήσεις μέχρι και δυνητικά θανατηφόρες. Δεν υπάρχει θεραπεία, έτσι το άτομο με διατροφικές αλλεργίες θα πρέπει να είναι ιδιαίτερα προσεκτικό και να αποφεύγει τα τρόφιμα του προκαλούν την αντίδραση.
Επομένως πως μπορεί κάποιος προστατεύσει τον εαυτό του; Παρακάτω δίνονται κάποιες συμβουλές, μπορεί να σας βοηθήσουν στο διαχειριστείτε με τον καλύτερο τρόπο τις διατροφικές σας αλλεργίες.

  • Διαβάζετε πάντα τις ετικέτες τροφίμων.
    Σήμερα, οι ετικέτες τροφίμων περιλαμβάνουν σημαντικές πληροφορίες σχετικά με τις αλλεργίες, όπως εάν κάποια πρόσθετα περιέχουν πρωτεΐνη γάλακτος ή παράγωγα σίτου ή εάν τα τρόφιμα έχουν παραχθεί σε εγκατάσταση που επεξεργάζεται ξηρούς καρπούς. Ακόμη, απαιτείται να διαβάζεται κάθε ετικέτα, κάθε φορά – ακόμη και εάν έχετε αγοράσει το τρόφιμο εκατοντάδες φορές προηγουμένως. Οι βιομηχανίες συχνά αλλάζουν τα συστατικά των τροφίμων, και ενδεχομένως κάποιος αλλεργιογόνος παράγοντας μπορεί να αποτελεί συστατικό της νέας φόρμουλας.
  • Δώστε προσοχή στο μαγείρεμα.
    Εάν τα άτομα μία οικογένειας δεν ακολουθούν μία διατροφή ελεύθερη αλλεργιογόνων παραγόντων – θα πρέπει να είστε βέβαιοι ότι αποφεύγετε μία διασταυρούμενη επιμόλυνση. Είναι καλή ιδέα να έχετε δύο σκεύη μαγειρέματος και σερβιρίσματος – ένα ειδικά για το αλλεργικό άτομο – έτσι ώστε πχ ένα μαχαίρι που χρησιμοποιήθηκε για την επάλειψη σε ψωμί φιστικοβούτυρου να μην χρησιμοποιηθεί κατά λάθος για την επάλειψη βουτύρου σε άτομο αλλεργικό στα φιστίκια. Όλα τα πιάτα και τα σκεύη θα πρέπει να πλένονται με ζεστό νερό και απορρυπαντικό μεταξύ των χρήσεων.
  • Δειπνήστε έξω με προσοχή.
    Είναι σοφό πριν παραγγείλετε να ενημερώσετε τον υπεύθυνο ή τον σεφ του εστιατορίου σχετικά με τις διατροφικές σας αλλεργίες. Διαβάζεστε την σύσταση των τροφίμων που συχνά αναγράφετε στα menu και κάντε τις σχετικές ερωτήσεις πριν αποφασίστε τι θα φάτε και τι πιείτε όταν πρόκειτε να δειπνείσετε έξω.
  • Κάντε ένα σχέδιο δράσης.
    Ετοιμάστε μία λίστα με τα βήματα που πρέπει να ακολουθήσετε εάν κατά λάθος καταναλώσετε κάποιο τρόφιμο, στο οποίο είστε αλλεργικοί, τυπώστε την και έχετε την πάντα μαζί σας.
  • Φορέστε το ειδικό ιατρικό βραχιόλι.
    Βεβαιωθείτε ότι περιλαμβάνει όλες τις σχετικές πληροφορίες για την διατροφική σας αλλεργία.
  • Έχετε πάντα μαζί σας τα φάρμακα σας, ιδανικά δύο δόσεις.
    Εάν ο γιατρός σας, σας έχει συνταγογραφήσει φάρμακα έκτακτης ανάγκης (EpiPen ή TwinJet), θα πρέπει πάντοτε να τα έχετε μαζί σας και πάντα διπλή δοσολογία, για είστε σίγουροι ότι είστε προετοιμασμένοι σε περίπτωση που αντιμετωπίσετε πρόβλημα. Ορισμένα άτομα με τροφικές αλλεργίες έχουν επίσης μαζί τους αντιισταμινικά. Μην φεύγετε από το σπίτι σας χωρίς τα φάρμακα σας.

Κωνσταντίνου Κρήνη
Κλινικός Διαιτολόγος-Διατροφολόγος
Bας. Παύλου 10, Βούλα
Τηλ. 2108995614/6992519192
Ιστοσελίδα: www.balancediet.gr
Email: info@balancediet.gr



Κάνε εγγραφή στο δωρεάν newsletter - Όλα τα νέα στο email σου!

Σου άρεσε? Μοιράσου το με τους φίλους σου!

Δες ακόμα :

Posted by Μυρτω Παπαδοπουλου on 30 April 2013