Σοκολάτα: ο γλυκός πειρασμός

Η σοκολάτα αποτελεί ένα από τα πιο αγαπητά τρόφιμα μικρών και μεγάλων. Η σοκολάτα με επιστημονικό όνομα «θεόβρωμα κακάο» ή η τροφή των θεών υπάρχει σε κάθε διαιτολόγιο και αποτελεί βασικό συστατικό διαφόρων τροφίμων και συνταγών. Καταναλώνεται σε στερεή μορφή, ως ρόφημα, σε διάφορες συνταγές επιδορπίων με πολλούς συνδυασμούς και γεύσεις. Παρόλα αυτά εμφανίζει οφέλη για την υγείας μας; Ας δούμε λοιπόν την διατροφική ανάλυση του αγαπητού αυτού πειρασμού!!!

Η ιστορία της σοκολάτας
Η σοκολάτα εμφανίζεται στην ιστορία όταν οι Μάγια ανακάλυψαν την αξία του κακαόδενδρου. Η προέλευση του είναι από την κοιλάδα του Αμαζόνιου ή του Ορενόκο. Το 600μ.Χ. οι Μάγια ιδρύοντας τις πρώτες γνωστές φυτείες κακαόδενδου. Η σοκολάτα όμως δεν ήταν τότε γνωστή με τη σημερινή στερεά μορφή της. Οι κόκκοι χρησιμοποιούνται την παρασκευή ενός ροφήματος που το ονόμαζαν “Choclatl”. Το 1585 το πρώτο φορτίο κακάο ξεφορτώνεται στην Ισπανία. Από τότε άρχισε η εμπορική εκμετάλλευση της σοκολάτας, ένα από τα δημοφιλέστερα τρόφιμα ανά τον κόσμο.

Τα είδη της σοκολάτας
Υπάρχουν πολλά είδη σοκολάτας. Τα κύρια είδη σοκολάτας και τα δημοφιλέστερα στην Ελλάδα είναι:

  • Λευκή
  • Σοκολάτα γάλακτος
  • Σοκολάτα υγείας
  • Κουβερτούρα

Διατροφικά χαρακτηριστικά των ειδών της σοκολάτας
Στο πίνακα που ακολουθεί βλέπουμε τα διατροφικά χαρακτηριστικά των διαφόρων ειδών σοκολάτας.

Λευκή σοκολάτα

Σοκολάτα γάλακτος

Σοκολάτα υγείας

Κουβερτούρα

Θερμίδες (Kcal)

539

535

543

605

Λιπαρά (g)

32

30

31

43

Χοληστερόλη

21

23

11

2

Κακάο (%)

0

25

45-59

70-85

Νάτριο (mg)

90

76

24

20

Ασβέστιο (mg)

199

189

56

73,7

Καφεΐνη (mg)

0

20

43

80,8

 

Διατροφική σύγκριση των ειδών της σοκολάτας
Το ερώτημα που προκύπτει καθώς κοιτάζουμε τα διάφορα είδη σοκολάτας είναι ποιο από αυτά είναι πιο ωφέλιμο για την υγεία μας και πιο πρέπει να επιλέγουμε. Ας δούμε λοιπόν τα υπέρ και τα κατά της καθεμίας από αυτές.

  • Λευκή σοκολάτα
    Η λευκή σοκολάτα έχει περίπου τις ίδιες θερμίδες με την σοκολάτα γάλακτος. Τα πλεονεκτήματα της είναι στη μηδενική περιεκτικότητα καφεΐνης και στην υψηλότερη περιεκτικότητα ασβεστίου. Μειονέκτημα, το υψηλό νάτριο ή αλλιώς αλάτι και η χοληστερόλη.
  • Σοκολάτα γάλακτος
    Η σοκολάτα γάλακτος περιέχει ικανοποιητική ποσότητα ασβεστίου, μικρή ποσότητα καφεΐνης και μέτρια ποσότητα νατρίου. Οι θερμίδες της είναι σχετικά οι μικρότερες από όλες τις υπόλοιπες σοκολάτες.
  • Σοκολάτα υγείας
    Στα πλεονεκτήματα της μαύρης σοκολάτας είναι ότι περιέχει μέτρια χοληστερόλη και λίγο νάτριο, ενώ μείον αποτελεί η αρκετή καφεΐνη, και το χαμηλό ασβέστιο.
  • Κουβερτούρα
    Το βασικό συν της κουβερτούρας είναι η μηδενική χοληστερόλη και η μικρή ποσότητα νατρίου, ενώ στα μειονεκτήματα περιλαμβάνεται η πολή υψηλή περιεκτικότητα καφεΐνης. Η περιεκτικότητα ασβεστίου είναι μέτρια.

Ποιο είδος σοκολάτας πρέπει να επιλέξω;
Βλέποντας τα συγκριτικά στοιχεία από της παραπάνω περιπτώσεις το συμπέρασμα θα μπορούσε να είναι αμφιλεγόμενο. Η κουβερτούρα είναι καλό να αποφεύγεται σε παιδιά, εγκύους, θηλάζουσες και άτομα που καταναλώνουν υψηλή ποσότητα καφεΐνης. Η λευκή και η σοκολάτα γάλακτος φαίνονται να υπερισχύουν στη μάχη και σε αυτό βοηθά ιδιαίτερα το ασβέστιο που περιέχουν. Η σοκολάτα υγείας αν και δεν έχει πολλή χοληστερόλη υστερεί στη μάχη με το ασβέστιο και την καφεΐνη. Έτσι λοιπόν σε αυτή τη δύσκολη επιλογή, και έχοντας υπόψη τα παραπάνω ακολουθήστε ένα χρυσό κανόνα. Επιλέξτε αυτή που θα ικανοποιήσει γευστικά και θα καταναλώσετε τη μικρότερη μερίδα!! Και μην ξεχνάτε.. «Παν μέτρον άριστον!!!»
Βασιλική Μ. Γκέσου
Κλινικός Διαιτολόγος-Διατροφολόγος
Απόφοιτος Χαροκοπείου Παν/μίου Αθηνών
Μπουσίου & Εστίας 3, 50100 Κοζάνη
Τ. 2461501817 Κ. 6932727508
vgesou@gmail.com



Κάνε εγγραφή στο δωρεάν newsletter - Όλα τα νέα στο email σου!

Σου άρεσε? Μοιράσου το με τους φίλους σου!

Δες ακόμα :

Posted by Μυρτω Παπαδοπουλου on 1 March 2013