Γιατί θα πρέπει να λέτε ΟΧΙ στην γρήγορη απώλεια κιλών

Η απώλεια των περιττών κιλών μέσα σε σύντομο χρονικό διάστημα είναι κάτι το οποίο δεν συστήνετε από τους επιστήμονες – διαιτολόγοuς, παρόλο που δεν είναι λίγες οι φορές οι ασθενείς-πελάτες το θέλουν ή ακόμη και το απαιτούν.

Οι λόγοι που δεν θα πρέπει να γίνεται αυτό, είναι ότι η γρήγορη απώλεια πολλών κιλών απαιτεί σκληρή προσπάθεια, υπερβολική στέρηση, ακόμη, αποτελεί ρίσκο για την υγεία και σίγουρα είναι μία προσπάθεια που δεν μπορεί να κρατήσει παρά μικρό χρονικό διάστημα. Επίσης η γρήγορη απώλεια κιλών έχει ως αποτέλεσμα την απώλεια μυϊκής μάζας και υγρών και όχι μόνο λίπους, που στην τελική αυτό είναι το ζητούμενο. Συνήθως τα άτομα τα οποία χάνουν τα κιλά τους μέσω πολλών στερήσεων δεν μπορούν να κρατήσουν μέχρι τέλους την προσπάθεια τους και συχνά ως αποτέλεσμα της στέρησης ακολουθεί υπερφαγία.

Ας δούμε λοιπόν τι πρέπει να γίνει.

Ο σωστότερος και ασφαλέστερος τρόπος για να χάσει κανείς τα κιλά του και να τα κρατήσει μακριά ακόμη και για όλη του ζωή είναι να κάνει μικρά ρεαλιστικά βήματα, να μην θέτει εξωπραγματικούς στόχους, και να συνειδητοποιήσει ότι η προσπάθεια του αυτή δεν είναι μια προσπάθεια που θα κρατήσει λίγο, αντίθετα θα πρέπει να γίνει τρόπος ζωής του.

Σίγουρα οι υιοθέτηση νέων συνηθειών που αφορούν στον τρόπο ζωής, δεν θα πρέπει να σχετίζονται μόνο με τη διατροφή, αλλά και την άσκηση – για όσους κάνουν απόλυτα καθιστική ζωή, τον ύπνο – για όσους έχουν ακανόνιστες ώρες ύπνου, το στρες – για όσους βρίσκονται σε συνεχή κατάσταση στρες.

Σύμφωνα με έρευνες η σωστή απώλεια κιλών κυμαίνετε από 0,5kg/βδομάδα για όσους δεν κάνουν άσκηση και 1,0kg για όσους ασκούνται. Για πολλά άτομα που θέλουν διακαώς να χάσουν βάρος οι αριθμοί αυτοί φαίνονται μικροί, παρόλα αυτά θα πρέπει να γνωρίζουν ότι έτσι έχουν πολύ μεγαλύτερες πιθανότητες να διατηρήσουν για μεγαλύτερο χρονική διάστημα το απωλεσθέν βάρος τους.

Για να μπορέσει κάποιος να χάνει 0,5 κιλό/βδομάδα είναι απαραίτητο να αφαιρέσει 500 θερμίδες ημερησίως από την διατροφή του ή να κάνει άσκηση που να του εξασφαλίζει δαπάνη ενέργειας ισάξιας με 500 θερμίδες/ημέρα. Αυτό μεταφράζεται ως εξής: 1 κιλό λίπους ισοδυναμεί με 7000 θερμίδες, επομένως η αφαίρεση 500 θερμίδων / ημέρα ισούται με 3,500 θερμίδες την βδομάδα που αντιστοιχούν σε 0.5 κιλά.

Επομένως για τα άτομα που θέλουν πραγματικά να χάσουν τα κιλά τους και να πάψουν να παλεύουν μία ζωή με αυτά, αλλά και να αποφύγουν το φαινόμενο του yo-yo στο βάρος τους, θα πρέπει να συνειδητοποιήσουν ότι θα πρέπει αλλάξουν τον τρόπο ζωής τους και να δουν την προσπάθεια τους σε μακροχρόνια βάση καθώς έτσι έχουν πολύ μεγαλύτερες πιθανότητες να πετύχουν τον στόχο τους.

Κωνσταντίνου Κρήνη
Κλινικός Διαιτολόγος-Διατροφολόγος
Bας. Παύλου 10, Βούλα
Τηλ. 2108995614/6992519192
Ιστοσελίδα: www.balancediet.gr
Email: info@balancediet.gr



Κάνε εγγραφή στο δωρεάν newsletter - Όλα τα νέα στο email σου!

Σου άρεσε? Μοιράσου το με τους φίλους σου!

Δες ακόμα :

Posted by Μυρτω Παπαδοπουλου on 10 February 2013