7 tips για να κάνετε υγιεινές διατροφικές επιλογές όταν τρώτε έξω

Είναι πολύ πιο εύκολο να ακολουθήσετε μία σωστή – υγιεινή διατροφή όταν μαγειρεύετε εσείς  οι ίδιοι τα γεύματά σας στην κουζίνα σας,  καθώς έτσι  έχετε τον πλήρη έλεγχο στο μενού σας, τα συστατικά που θα χρησιμοποιήσετε και  τρόπο ετοιμασίας των  γευμάτων σας – από ότι  όταν κάποιος άλλος να το ετοιμάζει για εσάς.   Παρόλα αυτά, με αυτά τα  7 tips μπορείτε να μην καταστρατηγήσετε την διατροφή ακόμη και όταν  τρώτε έξω.

  1. Συγκρατήστε τις μερίδες σας. Για δύο άτομα,  σκεφτείτε να παραγγείλετε μία σαλάτα, ένα ορεκτικό και ένα κυρίως πιάτο καθώς συχνά σας παρέχουν ικανοποιητικό φαγητό που αρκεί για δύο άτομα.  Όταν παραγγέλνετε  ατομικά  γεύματα  κρατήστε κάποια ποσότητα προκειμένου να το καταναλώσετε σε ένα επόμενο σας γεύμα.
  2. Αντισταθείτε στους επεξεργασμένους υδατάνθρακες.  Ακριβώς όπως θα κάνατε στο σπίτι σας, προτιμήστε  τα δημητριακά ολικής αλέσεως και να περιορίστε το λευκό  ψωμί, το λευκό  ρύζι καθώς και άλλα επεξεργασμένα άμυλα. Αν σας είναι δύσκολο να αντισταθείτε στο καλαθάκι με τα ψωμάκια, τότε ζητήστε από τον σερβιτόρο να το απομακρύνει από το τραπέζι σας.
  3. Επιλέξτε έξυπνα τα λαχανικά σας.   Γεμίστε το πιάτο σας με πολλά πολύχρωμα λαχανικά, φρούτα, και μικρές ποσότητες από άλιπες πρωτεΐνες.  Ακόμη αποφύγετε  τις κρεμώδεις σάλτσες. Θα πρέπει να γνωρίζετε  ότι τα  χαμηλής περιεκτικότητας σε λιπαρά dressing  συχνά περιέχουν πολλή ζάχαρη,  έτσι  χρησιμοποιείστε  υγιεινά λάδια όπως ελαιόλαδο με λίγο  ξίδι ή χυμό λεμονιού.
  4. Επιλέξτε πιάτα σχάρας, ψητά, στον ατμό ή σοταρισμένα.  Αυτός είναι ένας εύκολος τρόπος να μειώσετε τις προσλαμβανόμενες θερμίδες και να αποφύγετε την πρόσληψη  trans-λιπαρών οξέων που κάνουν κακό στην καρδιά σας.
  5. Προτιμήστε να παραγγείλετε  πιο υγιεινά συνοδευτικά πιάτα. Μην διστάσετε να ζητήσετε σαλάτες,  λαχανικά ή φρούτα αντί για αμυλούχα πιάτα (πατάτες, ρύζι, μακαρόνια).
  6. Εκμεταλλευτείτε την ευκαιρία να απολαύσετε  κάποιο  ψάρι. Όταν τρώτε έξω,  αδράξτε την ευκαιρία, εάν αυτό είναι εφικτό να ζητήσετε το ψάρι της αρεσκείας σας ή  θαλασσινά.
  7. Μοιραστείτε το επιδόρπιο σας. Αν αποφασίσετε να παραγγείλετε κάποιο επιδόρπιο, επιλέξτε να το μοιραστείτε με την παρέα σας. Μην ξεχνάτε και τις πιο υγιεινές επιλογές όπως τα φρέσκα φρούτα.

Κωνσταντίνου Κρήνη
Κλινικός Διαιτολόγος-Διατροφολόγος
Bας. Παύλου 10, Βούλα
Τηλ. 2108995614/6992519192
Ιστοσελίδα: www.balancediet.gr
Email: info@balancediet.gr



Κάνε εγγραφή στο δωρεάν newsletter - Όλα τα νέα στο email σου!

Σου άρεσε? Μοιράσου το με τους φίλους σου!

Δες ακόμα :

Posted by Μυρτω Παπαδοπουλου on 31 January 2013