Διατροφή : Πώς να Επανέλθετε Μετά τις Γιορτές

Η εορταστική περίοδος μπορεί να μας εκτροχιάσει από τις προθέσεις που έχουμε για μια υγιεινή διατροφή. Ξεκινά συνήθως με «θα πάρω μόνο μία μπουκιά από αυτό…» και «ίσως ένα μικρό κομμάτι από εκείνο…» και μπορεί να συνεχίσει μέχρι «γιατί δεν μπορώ να πάρω και δεύτερο κομμάτι τσιζκέικ, όπως όλοι οι υπόλοιποι;»
Τώρα που οι γιορτές τελείωσαν, ήρθε η ώρα να πατήσουμε φρένο. Η ελεύθερη και χαλαρή ατμόσφαιρα των πολλών συγκεντρώσεων, φαγητών, γλυκών και εδεσμάτων ήρθε στο τέλος του. Πως μπορείτε να ξαναμπείτε στο δρόμο της σωστής διατροφής;

Ξεκαθαρίστε τη κουζίνα σας
Ξεφορτωθείτε όλους τους κουραμπιέδες, μελομακάρονα, μπισκότα και άλλα γλυκά. Άμα δεν τα βλέπετε, δεν θα τα ζητάτε.
Μοιράστε ότι περισσεύει. Πάρτε τα επιπλέον γλυκά στη δουλειά ή σε κάποια οικογενειακή ή φιλική μάζωξη. Είναι εγγυημένο ότι θα φαγωθούνε εάν τα τοποθετήσετε σε στρατηγικό σημείο, όπως δίπλα στην καφετιέρα.
Ξαναβάλτε στη κουζίνα λαχανικά και προϊόντα ολικής άλεσης. Είναι οι φίλοι μας!

Στρέψτε την προσοχή σας μακριά από το φαγητό
Αυξήστε τη φυσική δραστηριότητα. Βγείτε έξω και περπατήστε. Αλλάξτε σκηνικά. Η γυμναστική θα σας βοηθήσει να σταματήστε να σκέφτεστε το φαγητό και επιπλέον σας βάζει σε κίνηση.
Βρείτε δραστηριότητες που μπορείτε να κάνετε με παρέα, που δεν περιλαμβάνει το φαγητό. Εάν μένετε σε χιονισμένη περιοχή δοκιμάστε το σκι ή το έλκηθρο ή διασκεδάστε φτιάχνοντας έναν χιονάνθρωπο. Εάν δεν υπάρχουνε χιόνια, οργανώστε μια ημερήσια εκδρομή ή μία βόλτα σε κάποιο μουσείο ή κινηματογράφο.

Φάτε στο σπίτι
Κατά τη διάρκεια των γιορτών οι άνθρωποι έχουνε την τάση να τρώνε περισσότερες φορές σε εστιατόρια. Οι μερίδες εστιατορίων είναι συνήθως μεγαλύτερες από τις κανονικές μερίδες και γεμάτες από κρυμμένη ζάχαρη, αλάτι και λίπος. Συνηθίστε να μαγειρεύετε πάλι στο σπίτι. Ψάξτε στο ίντερνετ και σε βιβλία μαγειρικής να βρείτε καινούργιες και πρωτότυπες συνταγές με μειωμένο λίπος και υδατάνθρακες, έτσι ώστε να μην είναι μονότονα και επαναλαμβανόμενα τα γεύματά σας και να μην αισθάνεστε την ανάγκη να δειπνήσετε σε εστιατόριο.

Οργανωθείτε
Καταγράψτε ότι τρώτε για μερικές ημέρες. Βλέποντας τι έχετε φάει μπορείτε να συνειδητοποιήσετε πιο εύκολα τα λάθη σας και θα σας βοηθήσει να βρείτε και πάλι το σωστό δρόμο. Μπορείτε επίσης να προγραμματίσετε εκ των προτέρων τι θα φάτε, να το καταγράψετε και να το τηρήσετε.

Κρίκη Σταυρούλα
Διαιτολόγος – Διατροφολόγος Χαροκοπείου Πανεπιστημίου
Αττική: Κατ’ οίκον επισκέψεις
Κινητό: 6947606381
Email: stavroulakriki@gmail.com
Website: http://stavroulakriki.blogspot.gr/
Facebook: https://www.facebook.com/kriki.stavroula



Κάνε εγγραφή στο δωρεάν newsletter - Όλα τα νέα στο email σου!

Σου άρεσε? Μοιράσου το με τους φίλους σου!

Δες ακόμα :

Posted by Μυρτω Παπαδοπουλου on 9 January 2013