Παρακολούθηση προόδου απώλειας βάρους

Οι περισσότεροι άνθρωποι ανεβαίνουν διαρκώς στη ζυγαριά για να διαπιστώσουν πόσο βάρος έχουν χάσει. Αυτό είναι εντάξει, ωστόσο είναι μόνο μία μέθοδος παρακολούθησης της προόδου σας. Στην πραγματικότητα, υπάρχουνε διάφοροι και πιο σωστοί τρόποι για να διαπιστώσετε εάν όντως τα πάτε καλά.

  1. Τα ρούχα σας
    Τα ρούχα είναι ένας από τους καλύτερους τρόπους για να αυτοπαρακολουθείτε την πρόοδό σας. Πάρτε ένα ρούχο το οποίο σας είναι πολύ σφιχτό, ή το οποίο δεν κουμπώνει καν, και δοκιμάστε το κάθε μία ή δύο εβδομάδες για να βλέπετε όσο πιο εύκολα μπαίνει κάθε φορά. Η αίσθηση αυτή μπορεί να είναι και το κίνητρο που χρειάζεστε για να συνεχίσετε!
  2. Περιφέρειες σώματος
    Το λίπος του σώματος είναι απλά μία αποθήκη ενέργειας του οργανισμού, το οποίο όμως κατανέμεται διαφορετικά στους άντρες και διαφορετικά στις γυναίκες. Οι γυναίκες τείνουν να αποθηκεύουν λίπος στους γοφούς, τους μηρούς, τη μέση, τους τρικέφαλους και το στήθος ενώ οι άντρες αποθηκεύουν λίπος στην κοιλιακή περιοχή. Συνήθως οι δύο σωματότυποι αναφέρονται ως «μήλο» και «αχλάδι», όπου οι άνθρωποι με σώμα «μήλου» είναι στρογγυλοί στη μέση και αυτοί με σώμα «αχλαδιού» είναι στρογγυλοί στους γοφούς και μηρούς. Το λίπος που αποθηκεύεται στην κοιλιακή περιοχή ενέχει μεγαλύτερο κίνδυνο για την υγεία απ’ ότι το λίπος που αποθηκεύεται οπουδήποτε αλλού στο σώμα, και συσχετίζεται με σοβαρές ασθένειες όπως καρδιαγγειακές παθήσεις, αυξημένη αρτηριακή πίεση, διαβήτη και μερικούς τύπους καρκίνου. Η περιφέρεια μέσης δεν θα πρέπει να ξεπερνά τα 81 εκατοστά για τις γυναίκες και τα 94 εκατοστά για τους άντρες. Τιμές παραπάνω από αυτές υποδεικνύουν μεγαλύτερο κίνδυνο για την υγεία ως αποτέλεσμα των παραπάνω κιλών. Μετρήστε τις περιφέρειές σας ανά 2 εβδομάδες και επιδιώξετε απώλεια πόντων κάθε φορά.
  3. Το βάρος στη ζυγαριά
    Η ζυγαριά μετράει το συνολικό βάρος σώματος, αλλά δεν δείχνει από μόνη της όλη την εικόνα των πραγμάτων. Δεν παρέχει πληροφορίες για τη σύσταση του σώματος, όπως τα ποσοστά λίπους και μυϊκής μάζας. Μπορεί να είναι ένα πολύ χρήσιμο εργαλείο όταν συνυπολογίζεται μαζί με τους υπόλοιπους παράγοντες που αναφέρονται. Μια ρεαλιστική πάντως απώλεια βάρους θα πρέπει να είναι της τάξης του ½ με 1 κιλού την εβδομάδα.
  4. Ποσοστό λίπους σώματος
    Το σώμα αποτελείται ως επί το πλείστον από λίπος και μυς. Οι μυς είναι ένας ενεργός ιστός ο οποίος καίει θερμίδες, επομένως όσο περισσότερους μυς έχει κανείς, τόσες περισσότερες θερμίδες καίει κάθε ημέρα, ακόμα και στον ύπνο του! Με την πάροδο του χρόνου, μία πολύ στερητική και περιοριστική δίαιτα μπορεί να μειώσει σημαντικά τη μυϊκή σας μάζα και να αποτρέψει την απώλεια βάρους. Μπορείτε να κάνετε μία λιπομέτρηση και να δείτε τα ποσοστά λίπους του σώματός σας. Η τακτική λιπομέτρηση μία φορά κάθε 2 βδομάδες ή μία φορά το μήνα, σας επιτρέπει να παρακολουθείτε εάν όντως κάνετε τη δίαιτά σας σωστά, χάνοντας λιπώδες και όχι μυϊκό ιστό.

Κρίκη Σταυρούλα
Διαιτολόγος – Διατροφολόγος Χαροκοπείου Πανεπιστημίου
Αττική: Κατ’ οίκον επισκέψεις
Κινητό: 6947606381
Email: stavroulakriki@gmail.com
Website: http://stavroulakriki.blogspot.gr/
Facebook: https://www.facebook.com/kriki.stavroula



Κάνε εγγραφή στο δωρεάν newsletter - Όλα τα νέα στο email σου!

Σου άρεσε? Μοιράσου το με τους φίλους σου!

Δες ακόμα :

Posted by Μυρτω Παπαδοπουλου on 22 November 2012