20 Τρόποι για να Ξαναβρείτε το Δρόμο σας Σήμερα

Μην απομακρύνεστε από τους στόχους σας!

Πριν από λίγο καιρό, είσασταν αποφασισμένοι να ξεκινήσετε έναν υγιεινό τρόπο ζωής. Ξεκινώντας με ενθουσιασμό και ελπίδα, προσέχατε επιμελώς την κατανάλωση του φαγητού σας, κάνατε άσκηση συστηματικά και επιπλέον αποφεύγατε τους πειρασμούς που κρύβονταν σε κάθε γωνιά. Είσασταν σίγουροι ότι θα φτάνατε στον στόχο σας μια και καλή!

Και μετά ήρθε η καταστροφή! Φάγατε ένα παραπάνω κομμάτι τούρτα. Συνειδητοποιώντας ότι χαλάσατε τη δίαιτά σας, φάγατε κι άλλο (…και ακόμα ένα) και δεν μπορέσατε να συμμαζευτείτε ούτε την επόμενη μέρα. Ή ακόμα χειρότερα, χάσατε μία μέρα γυμναστηρίου και αυτό μετατράπηκε στη συνέχεια σε βδομάδα αποχής. Μετά από αυτό, η παρόρμηση να ξαναξεκινήστε έφυγε, και ο σάκος της γυμναστικής παραμένει στην ντουλάπα από τότε.

Κάθε φορά που βγαίνετε από την δρόμο της υγιεινής ζωής, έχετε 2 επιλογές: να συνεχίσετε να οδεύετε με όπισθεν, που είναι σίγουρο ότι θα σας απομακρύνει ακόμα περισσότερο από τους στόχους σας, ή να δεχτείτε την έλλειψη τελειότητας ως κάτι φυσιολογικό και συγχωρητό, και να κάνετε όχι ένα, αλλά δύο θετικά βήματα στο δρόμο που σας φέρνει πιο κοντά στο μέλλον που εσείς θέλετε.

Εάν το διαβάζετε αυτό, μπορεί να περπατάτε ήδη με την όπισθεν εδώ και λίγο καιρό. Αλλά αντί να περιμένετε την επόμενη μέρα, βδομάδα, μήνα ή ακόμα και χρόνο για να διορθώσετε τις συνήθειές σας, ξεκινήστε ΣΗΜΕΡΑ. Και ξεκινήστε με μικρά βήματα. Δεν μπορείτε να πάτε κατευθείαν από τον καναπέ στο τρέξιμο ή από τα σουβλάκια στα λαχανάκια Βρυξελλών αυτό το απόγευμα. Αλλά μπορείτε να κάνετε ένα, δύο ή μία χούφτα από μικρά πράγματα που θα σας βοηθήσουν να ξανααποκτήσετε την χαμένη σας ορμή.

Όταν αισθάνεστε ότι είναι δύσκολο να ξαναρχίσετε, δοκιμάστε ένα (ή όλα) από τα παρακάτω βήματα κάθε μέρα.

  1. Κάνετε μία σύντομη άσκηση. Ακόμα και πέντε λεπτά είναι καλύτερο από το τίποτα. Μία καλή ιδέα είναι κάποιο dvd γυμναστικής που κυκλοφορούν με περιοδικά και προτείνουν εύκολες ασκήσεις μέσα στο σπίτι.
  2. Δοκιμάστε μία καινούργια συνταγή. Το μαγείρεμα υγιεινών πιάτων μπορεί να είναι διασκεδαστικό και δεν είναι απαραίτητα άνοστο το υγιεινό φαγητό.
  3. Καταναλώστε ένα υγιεινό πρωινό. Το πρωινό γεύμα καθορίζει την εξέλιξη της υπόλοιπης ημέρας, γι’αυτό ξεκινήστε με το σωστό τρόπο!
  4. Πιείτε νερό. Βάλτε στόχο τα 8 ποτήρια την ημέρα και θα νιώστε τη διαφορά!
  5. Ψάξτε στο ιντερνετ για αληθινές μαρτυρίες ανθρώπων που προσπαθούν να χάσουν βάρος. Διαβάζοντας το πως άλλοι κατάφεραν να ξεπεράσουν παρόμοια εμπόδια και προβληματισμούς είναι μία πολύ ωραία πηγή κινητοποίησης.
  6. Καταγράψτε την κατανάλωση φαγητού σας για μία βδομάδα. Θα μάθετε πολλά από αυτό.
  7. Μοιραστείτε τους στόχους σας. Είτε κάνετε μία συζήτηση με έναν καλό φίλο, είτε αποφασίσετε να τους μοιραστείτε ανώνυμα σε κάποιο forum, οι έρευνες δείχνουν ότι όταν μιλάμε για κάτι υπάρχουν περισσότερες πιθανότηταες να το πετύχουμε. Είναι σημαντικό να έχετε σε κάποιον να μιλήσετε και να σας υποστηρίξει στον δύσκολο δρόμο σας.
  8. Κάντε έναν περίπατο. Μην ανησυχείτε για το πόσο μακρία ή για πόση ώρα – απλά βγείτε από το σπίτι και κάντε το!
  9. Δημιουργήστε ένα κολλάζ με θέμα τον στόχο σας. Συμπεριλάβετε φωτογραφίες από τον τελικό στόχο (είτε παλιές δικές σας, είτε φωτογραφίες από περιοδικά) και γράψτε στιχάκια με τους λόγους που θέλετε να φτάσετε εκεί. Κρεμάστε το στο δωμάτιό σας ή στο εσωτερικό μέρος της ντουλάπας εάν δεν θέλετε να φαίνετε στους άλλους. Αρκεί να το βλέπετε εσείς καθημερινά και να θυμάστε που θέλετε να φτάσετε και γιατί.
  10. Ψωνίστε υγιεινά. Να πηγαίνετε πάντα στο σούπερ μάρκετ με γεμάτο στομάχι για να μην καταλήξτε να ψωνίσετε τρόφιμα που αργότερα θα το μετανιώσετε. Εάν δεν μπουν οι πειρασμοί στο σπίτι είναι πιο εύκολο να αντισταθείτε.
  11. Εάν έχετε κανονίσει να δειπνήσετε σε κάποιο εστιατόριο, τσεκάρετε το μενού από πριν και αποφασίστε με την ησυχία σας και με καθαρό μυαλό τι θα επιλέξτε να φάτε. Έτσι θα είναι πιο συνειδητοποιημένη η επιλογή σας.
  12. Κάντε ποδήλατο. Πέρα από τους οικονομικούς λόγους, μία χαλαρή βόλτα με το ποδήλατο ωφελεί το σώμα και το μυαλό.
  13. Ασχοληθείτε με την κηπουρική. Είναι ένας πολύ καλός τρόπος να αυξήσετε τη δραστηριότητα της ημέρας.
  14. Προτιμήστε τις σκάλες. Ακόμα και αν είναι το μόνο πράγμα που θα επιλέξτε να κάνετε την ημέρα, θα νιώσετε πιο δυνατοί.
  15. Φτιάξτε ένα playlist με τραγούδια που σας τονώνουν το ηθικό και όποτε δεν νιώθετε καλά βάλτε το να παίξει.
  16. Μετρήστε τις μερίδες σας. Είναι ένας απλός τρόπος για να μάθετε πόσο τρώτε.
  17. Φάτε ένα κομμάτι φρούτου. Ακόμα κι αν 5-9 μερίδες φρούτων και λαχανικών σας φαίνονται αδύνατον, το ένα σας είναι εφικτό.
  18. Επιβραδύνετε κατά τη διάρκεια των γευμάτων. Είναι πιο απίθανο να υπερκαταναλώσετε και πιο πιθανό να απολαύστε το γεύμα σας.
  19. Παίξτε! Αυτό που τα παιδιά αποκαλούν «παιχνίδι», εμείς το ονομάζουμε «άσκηση». Παίξτε ένα ομαδικό παιχνίδι (π.χ. μπάσκετ ή ποσόσφαιρο), ένα παιδικό παιχνίδι (π.χ. μήλα ή κουτσό) ή εκμεταλλευτείτε την παιδική χαρά και ξαναφέρτε τη διασκέδαση στην γυμναστική σας.
  20. Μάθετε κάτι καινούργιο. Μερικές φορές απλά να κάνετε ένα τεστ γνώσεων ή να διαβάστε ένα αρθρο σχετικά με διατροφή, ασκηση ή την υγεία μπορεί να αλλάξει τον τρόπο που σκέφτεστε και να σας επαναφέρει στο δρόμο σας.

Στο τένις, το να χάσει ένας παίκτης έναν πόντο δεν σημαίνει και το τέλος του κόσμου. Συμβαίνει ακόμα και στους καλύτερους. Στην πραγματικότητα, εάν καταφέρετε να κερδίσετε με συνέπεια μερικούς ακόμα πόντους έναντι αυτών που χάνετε, μπορεί να καταλήξετε με τον τίτλο του πρωταθλητή. Σχετικά με την υγιεινή διατροφή και άσκηση, εφ ‘όσον συνεχώς κάνετε περισσότερα βήματα μπροστά από ότι πίσω, είστε μπροστά από το παιχνίδι. Αν περιμένετε την τελειότητα (και πολλοί από εμάς αυτό κάνουμε), προετοιμάζετε τον εαυτό σας για απογοήτευση και ενοχή.
ΜΠΟΡΕΙΤΕ να ξαναβρείτε το δρόμο σας σήμερα. Ακόμα κι αν πάτε με αργά βήματα, πηγαίνετε προς τη σωστή κατεύθυνση!

Κρίκη Σταυρούλα
Διαιτολόγος – Διατροφολόγος Χαροκοπείου Πανεπιστημίου
Αττική: Κατ’ οίκον επισκέψεις
Κινητό: 6947606381
Email: stavroulakriki@gmail.com
Website: http://stavroulakriki.blogspot.gr/
Facebook: https://www.facebook.com/kriki.stavroula



Κάνε εγγραφή στο δωρεάν newsletter - Όλα τα νέα στο email σου!

Σου άρεσε? Μοιράσου το με τους φίλους σου!

Δες ακόμα :

Posted by Μυρτω Παπαδοπουλου on 27 October 2012