Πυραμίδα τροφίμων: Ότι πρέπει να γνωρίζουμε

piramida diatrofis enilikes 228x300 - Πυραμίδα τροφίμων: Ότι πρέπει να γνωρίζουμε

Η πυραμίδα τροφίμων είναι ένα γράφημα το οποίο χωρίζει τα διάφορα τρόφιμα σε ομάδες, βάση τις οποίες θέλει να μας βοηθήσει να κατανοήσουμε τη ποσότητα που πρέπει να καταναλώνουμε από κάθε είδος τροφών. Η πυραμίδα αυτή εσωκλείει τις βασικές αρχές της ισορροπημένης διατροφής και αποτελεί ένα χρήσιμο και κατανοητό εργαλείο για μικρούς και μεγάλους. Ας δούμε λοιπόν τι πρέπει να γνωρίζουμε για αυτήν!

Ιστορία της πυραμίδας τροφίμων
Η πρώτη εμφάνιση ενός εργαλείου παρεμφερές με την πυραμίδα τροφίμων έγινε το 1972 στη Σουηδία, με την ιδέα των «Βασικών τροφίμων», τα οποία είναι θρεπτικά και παράλληλα οικονομικά και πρέπει να υπάρχουν στην ημερήσια διατροφή του πληθυσμού. Στη συνέχεια εμφανίστηκαν παρόμοιες πυραμίδες στις Σκανδιναβικές χώρες, στη Γερμανία, στην Ιαπωνία και τη Σρι Λάνκα, όπου το 1992 έκανε την εμφάνιση η παγκοσμίως γνωστή πυραμίδα των ΗΠΑ. Η πυραμίδα αυτή διαχωρίζεται σε έξι οριζόντια επίπεδα, υπονοεί ότι κάποιες ομάδες είναι η βάση της διατροφής μας και ανεβαίνοντας προχωράμε σε λιγότερο σημαντικές ομάδες, και αναβαθμίζεται το 2005 από την καινούρια πυραμίδα των κάθετων επιπέδων που υπογραμμίζει την ίση σημαντικότητα των ομάδων τροφίμων αλλά σε διαφορετικές δοσολογίες. Τέλος τον Ιούνιου του 2011 προωθείτε το πρόγραμμα «Το πιάτο μου», όπου δίνεται έμφαση σε φρούτα, λαχανικά και χαμηλών λιπαρών γαλακτοκομικά. «Το πιάτο μου» αν και δόθηκε ως αναβάθμιση της πυραμίδας του 2005, έχει δεχθεί ιδιαίτερη κριτική ως ανεπαρκές και δυσκολονόητο, και έτσι θα αναλύσουμε την πυραμίδα του 2005 που είναι ευρέως αποδεχτή από την επιστημονική κοινότητα.

piramida diatrofis paidia - Πυραμίδα τροφίμων: Ότι πρέπει να γνωρίζουμε

Ομάδες τροφίμων
Οι ομάδες των τροφίμων που περιλαμβάνονται στην πυραμίδα είναι οι εξής:

  1. Ομάδα των δημητριακών: Η πορτοκαλί ομάδα.
    Ομάδα που περιλαμβάνει τα δημητριακά, το ψωμί, το ρύζι, τα ζυμαρικά, τα όσπρια. Φαίνεται να περιλαμβάνει τη μεγαλύτερη θέση στη πυραμίδα, δηλαδή πρέπει να είναι το μεγαλύτερο μέρος της καθημερινής μας διατροφής.
  2. Ομάδα των λαχανικών: Η πράσινη ομάδα.
    Ομάδα που περιλαμβάνει λαχανικά όπως ντομάτα, μπρόκολο, καρότο, λάχανο κ.τ.λ.. Τρίτη θέση στη πυραμίδα, χρειαζόμαστε 2-5 μερίδες στη καθημερινή μας διατροφής.
  3. Ομάδα των φρούτων: Η κόκκινη ομάδα.
    Ομάδα των φρούτων. Προσοχή δεν καταναλώνουμε απεριόριστα αλλά 2 με 4 φρούτα την ημέρα είναι αρκετά.
  4. Ομάδα του λίπους: Η κίτρινη ομάδα.
    Η μεγάλη έκπληξη της νέας πυραμίδας. Περιλαμβάνει τα λίπη και τα έλαια. Προτείνεται από όλη την ομάδα το ελαιόλαδο και συνίσταται στην ποσότητα των 2 κουταλιών της σούπας ημερησίως.
  5. Ομάδα των γαλακτοκομικών: Η μπλε ομάδα.
    Περιλαμβάνονται το γάλα, το γιαούρτι και τα τυριά. Δεύτερη θέση στη πυραμίδα και προτείνονται γαλακτοκομικά χαμηλά σε λιπαρά.
  6. Ομάδα του κρέατος: Η μοβ ομάδα.
    Ομάδα που περιλαμβάνει το κρέας, τα πουλερικά, τα ψάρια, τα αυγά. Προτελευταία θέση στη πυραμίδα, να καταναλώνονται πάντα με μέτρο.

Τέλος αυτό που πρέπει να τονίσουμε είναι η ανάγκη της φυσικής δραστηριότητας να υπάρχει στην καθημερινότητα μας, η οποία φαίνεται με τις ανθρώπινες φιγούρες γύρω από την πυραμίδα.

piramida diatrofis enilikes - Πυραμίδα τροφίμων: Ότι πρέπει να γνωρίζουμε

Βασιλική Μ. Γκέσου
Κλινικός Διαιτολόγος-Διατροφολόγος
Απόφοιτος Χαροκοπείου Παν/μίου Αθηνών
Μπουσίου & Εστίας 3, 50100 Κοζάνη
Τ. 2461501817 Κ. 6932727508
vgesou@gmail.com



Κάνε εγγραφή στο δωρεάν newsletter - Όλα τα νέα στο email σου!

Σου άρεσε? Μοιράσου το με τους φίλους σου!

Δες ακόμα :

Posted by Μυρτω Παπαδοπουλου on 24 October 2012