Δίαιτες «εξπρές»: Έχουν αποτέλεσμα;

Σήμερα, υπάρχουν τόσες δίαιτες «εξπρές» όσο και ο πληθυσμός της γης. Ωστόσο, παρ’ όλη την αφθονία αυτών των διαιτών, οι περισσότεροι άνθρωποι που έχουν ακολουθήσει αυτές τις δίαιτες ξέρουν ότι το αρχικό αποτέλεσμα είναι ωραίο, η συνέχεια είναι μέτρια και μετά την τρίτη βδομάδα είναι αδύνατον να ακολουθήσει κανείς κι άλλο τη δίαιτα.

Τι ακριβώς είναι μία δίαιτα «εξπρές» ή «αποτοξίνωσης»;
Μία δίαιτα εξπρές ή αποτοξίνωσης είναι όποια δίαιτα περιλαμβάνει αυστηρούς κανόνες κατανάλωσης συγκεκριμένων τροφίμων, υπόσχεται γρήγορη απώλεια βάρους, και είναι ασαφής για το χρονικό διάστημα που απαιτείται.

Μπορεί μία τέτοια δίαιτα να είναι υγιεινή;
Οι δίαιτες αυτές εάν γίνουν για ένα μικρό χρονικό διάστημα, ενώ δεν είναι και πολύ υγιεινές, είναι ανεκτές από τον οργανισμό. Αλλά το πραγματικό πρόβλημα υπάρχει όταν μία τέτοια δίαιτα γίνεται για μεγάλο χρονικό διάστημα ή επαναλαμβανόμενα. Οι επιπλοκές για την υγεία ποικίλλουν ανάλογα με τη συγκεκριμένη δίαιτα αλλά ένας γενικός οδηγός είναι ο εξής:

  • Δίαιτα με Φρούτα και Γαλακτοκομικά:
    Αν κάποιος ακολουθήσει μία τέτοια δίαιτα παρατεταμένα θα χάσει μυϊκή μάζα, γεγονός που θα οδηγήσει σε μείωση του μεταβολισμού και επαναπρόσληψη των χαμένων κιλών μετά τη διακοπή της δίαιτας. Ένα άλλο μειονέκτημα είναι ότι το άτομο αυτό αρχίζει να έχει έντονες επιθυμίες για φαγητό που οδηγεί σε υπερκατανάλωση και περαιτέρω αύξηση του βάρους.
    Παρενέργειες:   Επαναπρόσληψη κιλών και βουλιμικά επεισόδια.
  • Αποκλειστική κατανάλωση φρούτων, λαχανικών και σούπας:
    Έχει σαν αποτέλεσμα αστραπιαία απώλεια τις πρώτες μέρες, και επομένως είναι μία διάσημη μέθοδος αποτοξίνωσης και έναρξης μίας δίαιτας. Το δύσκολο κομμάτι ξεκινά μετά από μερικές μέρες, όταν το σώμα αρχίζει να πεισμώνει και να αρνείται να χάσει άλλο βάρος. Και πάλι σε αυτήν την περίπτωση, το σώμα χάνει υγρά και μυϊκή μάζα εάν συνεχιστεί για παραπάνω χρονικό διάστημα. Η δίαιτα αυτή θεωρείται αποδεκτή εάν γίνεται μία φορά την εβδομάδα, και πάλι όμως καλό θα ήταν να αποφεύγεται.
    Παρενέργειες: Λόγω της μεγάλης απώλειας μυικής μάζας, το κιλά που ξαναμπαίνουν είναι περισσότερα από αυτά που χάθηκαν. Επίσης οδηγεί σε βουιμικά επισόδεια.
  • Δίαιτα Άτκινς – Μη χορτοφαγική:
    Αυτή η δίαιτα στηρίζεται στην επίτευξη μίας ημι-κετονικής κατάστασης που οδηγεί σε απώλεια βάρους αλλά θέτει την υγεία σε πολλούς κινδύνους. Στηρίζεται σε πολύ χαμηλή έως και μηδαμινή πρόσληψη υδατανθράκων και υψηλή πρόσληψη λίπους και πρωτεΐνης.
    Παρενέργειες:  Απώλεια μαλλιών, χρώση του δέρματος, νεφρική βλάβη, ηπατική βλάβη, μη ισορροπημένη διατροφή, αύξηση του σωματικού βάρους περισσότερο από ό, τι το αρχικό βάρος
  • Χάπια / Σκόνες Αδυνατίσματος:
    Μειώνουν την όρεξη με τεχνητό τρόπο και μετά από συνεχή χρήση για πάνω από έναν χρόνο, οι παρενέργειες (ναυτία, έμετοι) αναγκάζουν το άτομο να πετάξει αυτά τα χάπια ή σκόνες, πυροδοτώντας μία μεγάλη και απότομη αύξηση του σωματικού βάρους. Τέτοια σκευάσματα έχουν ήδη απαγορευτεί σε πολλές χώρες.

Επομένως ποια είναι η λύση;

Καταρχάς, η ακραία συμπεριφορά για τη διαχείριση του σωματικού βάρους οδηγεί στην αποτυχία. Όποιος σκοπεύει να επιστρέψει στις παλιές του (λανθασμένες) συνήθειες μετά από στερητική διατροφή είναι σίγουρο ότι θα αύξηση το βάρος του περισσότερο απ ότι ξεκίνησε. Επομένως ακολουθήστε ένα πλάνο διατροφής με έναν από τους εξής τρόπους:

  • Μία δίαιτα για αργή απώλεια βάρους με όλες τις ομάδες τροφίμων και μία σταδιακή αύξηση της φυσικής δραστηριότητας (Ιδανικό)
  • Μία σχετικά γρήγορη αλλά ελεγχόμενη απώλεια βάρους που ακολουθείται από ένα μακροπρόθεσμο πρόγραμμα συντήρησης αποσκοπώντας σε αλλαγή του τρόπου ζωής (Αποδεκτό)

Κρίκη Σταυρούλα
Διαιτολόγος – Διατροφολόγος Χαροκοπείου Πανεπιστημίου
Αττική: Κατ’ οίκον επισκέψεις
Κινητό: 6947606381
Email: stavroulakriki@gmail.com
Website: http://stavroulakriki.blogspot.gr/
Facebook: https://www.facebook.com/kriki.stavroula



Κάνε εγγραφή στο δωρεάν newsletter - Όλα τα νέα στο email σου!

Σου άρεσε? Μοιράσου το με τους φίλους σου!

Δες ακόμα :

Posted by Μυρτω Παπαδοπουλου on 18 October 2012