4 τρόποι για να τρώμε λιγότερο

Royal Genware Square Plate 228x300 - 4 τρόποι για να τρώμε λιγότερο

Κάθε φορά που θέλουμε να προσέξουμε τη διατροφή μας ένα από τα κυριότερα προβλήματα που αντιμετωπίζουμε είναι το ότι δε μπορούμε να ελέγξουμε τη ποσότητα φαγητού που καταναλώνουμε. Συνεχώς αισθανόμαστε ότι πεινάμε ακόμη, ότι θέλουμε μία επιπλέον μπουκιά για να χορτάσουμε, και η μία γίνεται δύο, οι δύο… πολλές… Πρόβλημα που φαντάζει ανυπέρβλητο. Ας δούμε λοιπόν 4 τρόπους για να καταφέρουμε να τρώμε λιγότερο και να καταφέρουμε επιτέλους να ρυθμίσουμε τη διατροφή μας.

Τρόπος 1ος: Ξεκίνα το γεύμα σου από τη σαλάτα

Όταν καθόμαστε να καταναλώσουμε το γεύμα μας είναι προτιμότερο να ξεκινάμε το φαγητό τρώγοντας πρώτα τη σαλάτα που συνοδεύει το κύριο μας πιάτο. Σε κανονικές συνθήκες το αίσθημα του κορεσμού αργεί να φτάσει στον εγκέφαλο μας με αποτέλεσμα όταν τρώμε να μην καταλαβαίνουμε την ώρα που είμαστε πλήρης πως έχουμε χορτάσει. Η σαλάτα καθώς είναι πλούσιες σε φυτικές ίνες, συστατικά της τροφή που μας φουσκώνουν και μας χορταίνουν, θα μας βοηθήσει να καταλάβουμε ότι ήδη έχουμε χορτάσει και θα σταματήσουμε να τρώμε έγκαιρα.

Τρόπος 2ος: Μαγείρεψε την ποσότητα που σου αναλογεί
Το να μαγειρεύουμε ακριβώς τη ποσότητα που χρειαζόμαστε είναι ένας πολύ αποτελεσματικός τρόπος για να καταναλώσουμε ακριβώς αυτό που χρειαζόμαστε. Ακόμη και λίγο να μας φανεί αρχικά ή να σκεφτούμε ότι δε χορτάσαμε μόλις περάσουν μερικά λεπτά και το αίσθημα του κορεσμού φτάσει στον εγκέφαλο μας, τότε θα κατανοήσουμε ότι χορτάσαμε και θα αποφύγουμε τις παραπάνω θερμίδες που θα τρώγαμε εξαιτίας τις παρόρμησης μας.

Τρόπος 3ος: Όταν τρως μην κάνεις τίποτα άλλο
Φρόντισε την ώρα που καταναλώνεις το γεύμα σου να μην απασχόλησε με τίποτα άλλο πέρα από το φαγητό σου. Απόλαυσε τη μερίδα σου και κατανάλωσε την με αργό ρυθμό. Απέφυγε να παρακολουθείς τηλεόραση, να διαβάζεις ή να δουλεύεις στον υπολογιστή. Όταν ασχολείσαι με κάτι άλλο αποσπάσαι από το γεύμα σου, δεν καταλαβαίνεις τι τρως, δεν το απολαμβάνεις και στο τέλος θες περισσότερο για να είσαι ικανοποιημένος.

Τρόπος 4ος: Μην μένεις πολλές ώρες νηστικός
Όταν μένουμε αρκετές ώρες νηστικοί και έρθει η ώρα του φαγητού μας, τότε όπως είναι λογικό ξυπνάει το αίσθημα της επιβίωσης και πέφτουμε με τα μούτρα στο φαγητό. Το αποτέλεσμα; Να τρώμε πολύ μεγαλύτερη ποσότητα! Έτσι λοιπόν, φρόντισε να έχεις οργανωμένα μικρογεύματα ανάμεσα στα κύρια γεύματα της ημέρα σου για να μην αισθάνεσαι έντονη πείνα και δε μπορείς να ελέγξεις τη ποσότητα φαγητού που τρως.

Βασιλική Μ. Γκέσου
Κλινικός Διαιτολόγος-Διατροφολόγος
Απόφοιτος Χαροκοπείου Παν/μίου Αθηνών
Μπουσίου & Εστίας 3, 50100 Κοζάνη
Τ. 2461501817 Κ. 6932727508
vgesou@gmail.com



Κάνε εγγραφή στο δωρεάν newsletter - Όλα τα νέα στο email σου!

Σου άρεσε? Μοιράσου το με τους φίλους σου!

Δες ακόμα :

Posted by Μυρτω Παπαδοπουλου on 20 September 2012