15 απλές Συμβουλές Απώλειας Βάρους

mezoura 228x300 - 15 απλές Συμβουλές Απώλειας Βάρους

Όλοι ξέρουν τι πρέπει να κάνουν για να χάσουν βάρος: Να τρώνε λιγότερο και να αθλούνται περισσότερο. Ακούγεται απλό, αλλά στα πλαίσια της πραγματικής ζωής και των απαιτήσεών της, μπορεί τελικά να είναι αρκετά δύσκολο. Άρα πως τα καταφέρνουν μερικοί;
1. Καταναλώστε αρκετό νερό ή αφεψήματα χωρίς θερμίδες
Πολλοί άνθρωποι μπερδεύουν τη δίψα με τη πείνα, με αποτέλεσμα να καταναλώνουν επιπλέον θερμίδες όταν στην πραγματικότητα το μόνο που χρειαζόντουσαν ήταν ένα ποτήρι παγωμένο νερό. Εάν δεν σας αρέσει το σκέτο νερό, δοκιμάστε να προσθέστε μερικές σταγόνες λεμόνι ή βουτήξτε μέσα φακελάκια για τσάι, που προσθέτουν γεύση αλλά όχι θερμίδες.
2. Επικεντρωθείτε στο τι μπορείτε να προσθέσετε στη δίαιτά σας, και όχι στο τι πρέπει να απομακρύνετε.
Ξεκινήστε εστιάζοντας στην πρόσληψη της συνιστώμενης ποσότητας φρούτων και λαχανικών, η οποία είναι 5-9 μερίδες συνολικά την ημέρα. Ακούγονται πολλά, αλλά αξίζει τον κόπο, καθώς ταυτόχρονα πετυχαίνετε και τον στόχο των φυτικών ινών. Προσπαθήστε να εντάξετε τα λαχανικά στο γεύμα σας αντί να τα σερβίρετε απλά σαν σαλάτα. Μπορείτε για παράδειγμα να προσθέσετε λαχανικά στη σάλτσα για τα μακαρόνια, στο ριζότο, στις ομελέτες, στο φούρνο με τα κρεατικά, στις σούπες και στα σάντουιτς.
3. Αναλογειστείτε εάν πεινάτε πραγματικά
Όποτε νομίζετε ότι πεινάτε, αναζητείστε σωματικά σημάδια της πείνας. Η πείνα είναι ο τρόπος με τον οποίο το σώμα μας λέει ότι χρειάζεται ενέργεια. Όταν τρώτε κάτι θα πρέπει να αισθάνεστε καλά και όχι φούσκωμα, τυμπανισμό και κούραση.
4. Να είστε προσεκτικοί με τα βραδινά σνακ
Η αλόγιστη κατανάλωση συμβαίνει πιο συχνά το βράδυ, όταν χαλαρώνετε. Ένα παράδειγμα αλόγιστης κατανάλωσης είναι να τρώει κανείς πατατάκια, ξηρούς καρπούς ή μπισκότα μπροστά στην τηλεόραση χωρίς να πεινάει πραγματικά. Επιτρέψτε στον εαυτό σας ένα σνακ με χαμηλές θερμίδες όπως 2 μπισκότα ή μία μπάλα παγωτό με χαμηλές θερμίδες. Έχει μεγάλη σημασία να καθορίσουμε εκ των προτέρων το μέγεθος της μερίδας που θα καταναλώσουμε. Μόλις αισθανθείτε ότι ελέγχετε και ικανοποιήστε πλέον από τις μειωμένες ποσότητες κάντε το επόμενο βήμα και αλλάξτε την ποιότητα επιλέγοντας κάποιο φρούτο, αγγούρια / καρότα, γιαούρτι ή μπάρα δημητριακών.
5. Απολαύστε τα αγαπημένα σας φαγητά
Αποκλείοντας τα αγαπημένα σας φαγητά από τη δίαιτά σας, υπάρχει κίνδυνος να οδηγηθείτε στην υπερκατανάλωση και σε βουλιμικά επισόδεια. Αντί να τα αποκλείσετε, περιορίστε τα. Αγοράστε ατομικές μερίδες γλυκού αντί για μεγάλες συσκευασίες και επιτρέψτε στον εαυτό σας να φάει το αγαπημένο του γεύμα μία φορά τη βδομάδα.
6. Απολαύστε το γλυκό σας εκτός σπιτιού
Όταν χρειάζεστε γλυκό, βγείτε μία βόλτα στο τοπικό ζαχαροπλαστείο ή καφετέρεια και παραγγείλτε ένα ατομικό γλυκό. Έτσι δεν έχετε να ανησυχείτε για τα γλυκά που θα περισσέψουν στο ψυγείο. Και όσον αφορά τις φορές που δεν μπορείτε να βγείτε, προτιμήστε τα φρούτα με λίγο μέλι και ξηρούς καρπούς.
7. Κάντε συχνά γεύματα
Εάν φάτε λιγότερες θερμίδες από αυτές που καίτε, θα χάσετε βάρος. Αλλά όταν πεινάτε συνέχεια, η κατανάλωση λιγότερων θερμίδων είναι δύσκολη. Έρευνες έχουν δείξει ότι αυτοί που καταναλώνουν 4-5 γεύματα την ημέρα διαχειρίζονται καλύτερα το βάρος και την όρεξή τους.
8. Καταναλώστε πρωτεΐνη στο κάθε γεύμα
Η πρωτεΐνη προκαλεί κορεσμό μεγαλύτερης διάρκειας απ’ ότι το λίπος και οι υδατάνθρακες. Προσθέτοντας πηγές πρωτεΐνης στο κάθε γεύμα μειώνετε τη πιθανότητα τσιμπολογημάτων κατά τη διάρκεια της ημέρας. Εκτός από το κρέας, η πρωτεΐνη βρίσκεται στο γιαούρτι, το τυρί, τους ξηρούς καρπούς, το γάλα και το αβγό.
9. Χρησιμοποιήστε μπαχαρικά
Προσθέστε μπαχαρικά στα φαγητά σας για να προσθέστε γεύση και ικανοποίηση. Θα αντισταθμίσει γευστικά την μειωμένη ποσότητα λαδιού και αλατιού. Επίσης θα σας αποτρέψει από το να βαρεθείτε κάποια φαγητά. Το κοτόπουλο με κάρυ για παράδειγμα δίνει μία εντελώς διαφορετική νότα από το απλό ψητό κοτόπουλο.
10. Εφοδιάστε τη κουζίνα σας με εύκολα στην παρασκευή και ταυτόχρονα υγιεινά φαγητά
Το να έχετε έτοιμα προς κατανάλωση σνακ και γεύματα που παρασκευάζονται σε λίγα λεπτά στα ντουλαπάκια της κουζίνας σας είναι βασικό για την επιτυχία. Εάν αργήσετε να γυρίσετε από τη δουλειά και είστε κουρασμένοι, θα είναι λιγότερο πιθανό να παραγγείλετε απέξω εάν μπορείτε να φτιάξετε ένα υγιεινό γεύμα σε λίγα μόλις λεπτά.
Προμηθευτείτε:
Α. Ποπ κόρν: ένα φλιτζ. ποπ κορν που έχει φτιαχτεί με ζεστό αέρα έχει μόλις 33 θερμίδες και 0γρ λιπαρά. Ποπ κορν που έχει φτιαχτεί σε κατσαρόλα με λίγο λάδι έχει 55 θερμίδες ανά φλιτζάνι και 3γρ λιπαρά ενώ το ποπ κορν που έχει φτιαχτεί σε φούρνο μικροκυμάτων έχει 42 θερμίδες και 2γρ λιπαρά ανά φλιτζάνι.
Β. Κατεψυγμένα λαχανικά
Γ. Έτοιμες σαλάτες προς κατανάλωση
Δ. Κονσέρβες ντομάτας
Ε. Πίτες ολικής άλεσης
Ζ. Προψημένα φιλέτα κοτόπουλου
Η. Ρύζι μικροκυμάτων
Στ. Κονσέρβες τόνου
Μέσα σε λίγα λεπτά μπορείτε να έχετε ένα υγιεινό γεύμα
11. Παραγγείλετε παιδικές μερίδες στα εστιατόρια
Όταν τρώτε έξω, παραγγείλτε μία παιδική ατομική πίτσα ή ένα μικρό σάντουιτς έτσι ώστε να μειώσετε θερμίδες και να ελέγξετε το μέγεθος της μερίδας σας. Ένα άλλο κόλπο είναι να χρησιμοποιείτε μικρά πιάτα στο σπίτι. Αυτό κάνει τις μερίδες να φαίνονται σαν να είναι μεγαλύτερες, κι αν το μυαλό είναι ικανοποιημένο, τότε και το στομάχι είναι.
12. Να τρώτε εποχιακά
Εάν δεν σας αρέσουν ορισμένα φρούτα και λαχανικά αυτό μπορεί να οφείλετε στο γεγονός ότι ίσως τα φάγατε όταν ήταν εκτός εποχής, όταν δεν έχουν καλή γεύση. Όταν τρώτε εποχιακά, τα φρούτα και τα λαχανικά είναι γεμάτα γεύση και θρεπτικά συστατικά.
13. Αντικαταστήστε ένα φλιτζάνι ζυμαρικά με ένα φλιτζάνι λαχανικά
Αντικαθιστώντας τα ζυμαρικά, το ρύζι, τις πατάτες ή το ψωμί του γεύματος με συνοδευτική σαλάτα μπορείτε να γλιτώσετε 100-200 θερμίδες σε κάθε γεύμα.
14. Βρείτε λύσεις εκτός του φαγητού για να διαχειριστείτε το στρες
Αργά η γρήγορα θα έρθετε αντιμέτωποι με μία στρεσογόνο κατάσταση. Αντί να στραφείτε στο φαγητό για παρηγοριά, βρείτε άλλες τακτικές. Μπορείτε για παράδειγμα να ακούσετε μουσική, να γράψετε σε ένα ημερολόγιο, να βγείτε μία βόλτα ή να κάνετε γιόγκα. Ό,τι νομίζετε ότι σας χαλαρώνει, αρκεί να απομακρυνθείτε από το φαγητό.
15. Ξεκινήστε φυσική δραστηριότητα
Μην χρησιμοποιείτε τη γυμναστική σαν μέθοδο τιμωρίας επειδή φάγατε παραπάνω. Ούτε όμως και σαν τρόπο για να «κερδίσετε» το δικαίωμα να τρώτε παραπάνω. Όταν το κάνετε αυτό, το υποσυνείδητο εκλαμβάνει τη γυμναστική σαν κάτι αρνητικό, και γι’ αυτό πολλοί άνθρωποι καταλήγουν να μισούν τη γυμναστική. Αντ’ αυτού, επικεντρωθείτε στο πόσο ωραία νιώθετε, πόσο καλύτερα κοιμάστε και πόση περισσότερη ενέργεια έχετε όταν κάνετε γυμναστική. Η φυσική δραστηριότητα είναι καλή για τον οργανισμό είτε προσπαθούμε να χάσουμε βάρος είτε όχι, επομένως κρατήστε θετικές σκέψεις και κάντε την συνήθεια.

Κρίκη Σταυρούλα
Διαιτολόγος – Διατροφολόγος Χαροκοπείου Πανεπιστημίου
Αττική: Κατ’ οίκον επισκέψεις
Κινητό: 6947606381
Email: stavroulakriki@gmail.com
Website: http://stavroulakriki.blogspot.gr/
Facebook: https://www.facebook.com/kriki.stavroula



Κάνε εγγραφή στο δωρεάν newsletter - Όλα τα νέα στο email σου!

Σου άρεσε? Μοιράσου το με τους φίλους σου!

Δες ακόμα :

Posted by Μυρτω Παπαδοπουλου on 20 September 2012