Πως μπορεί να ελεγχθεί η σωστή απώλεια σωματικού βάρους

Μία διατροφή για να είναι σωστή, είναι απαραίτητο πριν τη σύνταξή της, να προηγηθούν οι απαραίτητες μετρήσεις, ενώ παράλληλα κρίνεται απαραίτητη η λήψη ενός λεπτομερούς ιατρικού και διατροφικού ιστορικού. Με βάση λοιπόν τα αποτελέσματα που θα προκύψουν από τις μετρήσεις καθώς και από τις πληροφορίες που θα ληφθούν από το ιστορικό, συντάσσεται το διαιτολόγιο, το οποίο θα πρέπει να είναι οπωσδήποτε εξατομικευμένο.

Τώρα όσον αφορά στο πως μπορεί να γνωρίζει ένα άτομο που ακολουθεί ένα πρόγραμμα διατροφής ότι είναι κατάλληλο για αυτό, η απάντηση είναι η εξής: η σωστή διατροφή που αποσκοπεί στην απώλεια σωματικού βάρους θα πρέπει να έχει ως στόχο την απώλεια λίπους, διατηρώντας ή αυξάνοντας παράλληλα την άλιπη μάζα (υγρά – μυϊκή μάζα). Υπάρχουν διάφοροι τρόποι για να διαπιστωθεί εάν το πρόγραμμα διατροφής που ακολουθείται εξασφαλίζει τη σωστή απώλεια σωματικού βάρους. Μία εύκολη, ευρέως διαδεδομένη και παράλληλα χαμηλού κόστους μέθοδος, είναι η μέθοδος της βιοηλεκτρικής εμπέδησης (βιοηλεκτρικής αντίστασης), η οποία γίνεται με ειδικά μηχανήματα γνωστά στο ευρύ κοινό ως λιπομετρητές.

Η συγκεκριμένη μέθοδος χρησιμοποιεί ηλεκτρικό ρεύμα χαμηλής έντασης και βασίζεται στον διαφορετικό τρόπο με τον οποίο οι διάφοροι ιστοί του σώματος αντιδρούν στη διέλευση του ηλεκτρικού ρεύματος.

Συγκεκριμένα, οι ιστοί που είναι πλούσιοι σε νερό και ηλεκτρολύτες είναι εξαιρετικά αγώγιμοι (διαπερνώνται δηλαδή εύκολα από το ηλεκτρικό ρεύμα). Αντιθέτως, ο λιπώδης ιστός έχει μικρή αγωγιμότητα. Γίνεται σαφές ότι στο ανθρώπινο σώμα η συνολική αγωγιμότητα συνδέεται στενά με την άλιπη μάζα του σώματος, ενώ η αντίσταση που μετράται είναι σχεδόν ίση με αυτή της λιπώδους μάζας.

Όσον αφορά στην αξιοπιστία της μεθόδου, φαίνεται ότι είναι αρκετά αξιόπιστη καθώς παρουσιάζει μικρή απόκλιση της τάξεως του ± 2-5%. Βέβαια αυτό εξαρτάται από το ίδιο το μηχάνημα και τις εξισώσεις που χρησιμοποιεί και λιγότερο από τον χρήστη, καθώς ο τρόπος εφαρμογής της συγκεκριμένης μεθόδου είναι εξαιρετικά απλή.

Βέβαια προκειμένου να έχουμε όσο γίνεται πιο αξιόπιστα αποτελέσματα προτείνεται στο άτομο να ακολουθήσει κάποιες οδηγίες πριν τη μέτρηση. Συγκεκριμένα να μην καταναλώσει αλκοόλ για 24 ώρες, να μην κάνει έντονη άσκηση για 12 ώρες και να μην καταναλώσει υγρά και τροφή για 3-4 ώρες. Κατά τη διάρκεια της μέτρησης, το άτομο θα πρέπει να είναι ξαπλωμένο σε μη αγώγιμη επιφάνεια (να μην διαπερνάται από ηλεκτρικό ρεύμα) και να έχει αφαιρέσει μεταλλικά αντικείμενα από το σώμα του. Επίσης, οι μετρήσεις θα πρέπει να γίνονται σε θερμοκρασία δωματίου και η θερμοκρασία του σώματος να είναι κανονική. Τέλος, οι μετρήσεις πρέπει να γίνονται μέσα σε 5-10 λεπτά από τη στιγμή που το άτομο έχει ξαπλώσει, καθώς στη συνέχεια παρατηρείται ανακατανομή υγρών από τα πόδια προς τον κορμό.

Άλλος ένας παράγοντας που μπορεί να επηρεάσει τα αποτελέσματα των μετρήσεων είναι η υδάτωσης του σώματος. Εάν το άτομο είναι αφυδατωμένο μειώνεται η ηλεκτρική αγωγιμότητα του σώματος, κάτι που οδηγεί σε υπερεκτίμηση του σωματικού λίπους. Επίσης τα αποτελέσματα φαίνεται να επηρεάζονται από την έμμηνο ρύση και τη χρήση διουρητικών.

Τα άτομα που φέρουν βηματοδότη καθώς και μεταλλικές λάμες στο σώμα τους θα πρέπει να πάρουν τη συγκατάθεση του θεράποντος ιατρού τους, ενώ θα πρέπει να αποφεύγεται από τις εγκύους.

Η μέτρηση αυτή εφαρμόζεται σε όλα τα διαιτολογικά γραφεία καθώς επίσης και στα γυμναστήρια και κέντρα αδυνατίσματος, τα οποία διαθέτουν διαιτολογικό τμήμα. Μπορεί να εφαρμοστεί όταν το άτομο αρχίσει ένα διατροφικό πρόγραμμα, ώστε να παρακολουθείται η εξέλιξη της πορείας του. Επίσης, μπορεί να εφαρμοστεί σε κάποιο άτομο που επιθυμεί να πάρει πληροφορίες σχετικά με τη σύσταση του σώματός του.

Κωνσταντίνου Κρήνη
Κλινικός Διαιτολόγος-Διατροφολόγος
Bας. Παύλου 10, Βούλα
Τηλ. 2108995614/6992519192
Ιστοσελίδα: www.balancediet.gr
Email: info@balancediet.gr



Κάνε εγγραφή στο δωρεάν newsletter - Όλα τα νέα στο email σου!

Σου άρεσε? Μοιράσου το με τους φίλους σου!

Δες ακόμα :

Posted by Μυρτω Παπαδοπουλου on 22 October 2013