Γλυκαιμικός δείκτης: Ένας καλός οδηγός για καλούς υδατάνθρακες

Ο διαβήτης, είναι μια νόσος που χαρακτηρίζεται από υψηλά επίπεδα σακχάρου στο αίμα, είναι πιο συχνή από ό, τι ποτέ πριν. Στις Ηνωμένες Πολιτείες, ο αριθμός των ανθρώπων που διαγιγνώσκονται με διαβήτη έχει τετραπλασιαστεί κατά τις τελευταίες δύο δεκαετίες, ενώ κάνει την εμφάνιση του σε ολοένα και νεαρότερες ηλικίες. Υπάρχουν επαρκή στοιχεία ότι η αυστηρή ρύθμιση του σακχάρου μπορεί να καθυστερήσει ή ακόμη και να εμποδίσει τις επιπτώσεις από τις μακροπρόθεσμες επιπλοκές της νόσου. Τέτοιος αυστηρός έλεγχος είναι πλέον δυνατός χάριν στις καινοτομικές θεραπείες. Το άρθρο αυτό θα σας βοηθήσει να κατανοήσετε καλύτερα το θέμα του σακχάρου και να διαχειριστείτε το διαβήτη σας.

Oσοι έχουν σακχαρώδη διαβήτη, γνωρίζουν πολύ καλά ότι όταν καταναλώνουν υδατάνθρακες, το σάκχαρο του αίματός τους ανεβαίνει. Το συνολικό ποσό των υδατανθράκων που καταναλώνουν σε ένα γεύμα καθορίζει ως επί το πλείστον την συμπεριφορά του σακχάρου στο αίμα. Επίσης και τα ίδια τα τρόφιμα παίζουν σημαντικό ρόλο στα επίπεδα του σακχάρου. Για παράδειγμα μια μερίδα άσπρο ρύζι έχει σχεδόν την ίδια γλυκαιμική απόκριση όπως η επιτραπέζια ζάχαρη, δηλαδή γρήγορη και υψηλή άνοδο των επίπεδων σακχάρου στο αίμα, ενώ μία μερίδα φακές έχει σαφώς πιο αργή και μικρότερη επίδραση στα επίπεδα του σακχάρου.

Η επιλογή καλών πηγών υδατανθράκων μπορεί να σας βοηθήσει να ελέγχετε τα επίπεδα του σακχάρου στο αίμα σας, επίσης θα σας βοηθήσει στον έλεγχο του βάρους σας. Ακόμη κι αν δεν πάσχετε από διαβήτη ή δεν έχετε παραπανήσια κιλά, το να τρώτε τρόφιμα που αποτελούν καλές πηγές υδατανθράκων, μπορούν να σας προστατεύσουν από χρόνιες παθήσεις, καρδιαγγειακές νόσους, διάφορες μορφές καρκίνου και φυσικά από την εμφάνιση σακχαρώδους διαβήτη.

Ένας τρόπος για να επιλέξετε σωστά τα τρόφιμα είναι ο γλυκαιμικός δείκτης (GI). Το εργαλείο αυτό μετρά πόσο πολύ ένα τρόφιμο μπορεί να αυξήσει το σάκχαρο στο αίμα σας.

Ο γλυκαιμικός δείκτης βαθμολογεί την επίδραση συγκεκριμένης ποσότητας ενός τροφίμου στα επίπεδα του σακχάρου σε σύγκριση πάντα με ίδια ποσότητα καθαρής γλυκόζης. Ένα τρόφιμο με γλυκαιμικό δείκτη 28 αυξάνει το σάκχαρο το αίματος στο αίμα μόνο κατά 28% σε σχέση πάντα με την καθαρή γλυκόζη. Ένα τρόφιμο με γλυκαιμικό δείκτη 95 ανεβάζει το σάκχαρο του αίματος λίγο πολύ όσο και η καθαρή γλυκόζη.

Γλυκαιμικός δείκτης και σάκχαρο αίματος

glikaimikos diktis - Γλυκαιμικός δείκτης:  Ένας καλός οδηγός για καλούς υδατάνθρακες

Τροφές με υψηλό γλυκαιμικό δείκτη (GI) έχουν ως αποτέλεσμα το γρήγορο και μεγάλο ανέβασμα της ινσουλίνης και του σακχάρου στο αίμα. Αντίθετα χαμηλού γλυκαιμικού δείκτη τρόφιμα έχουν μια πιο αργή και μικρότερη επίδραση.

Χρησιμοποιώντας το γλυκαιμικό δείκτη

Η Χρησιμοποίηση του γλυκαιμικού δείκτη είναι εύκολη υπόθεση: Επιλέξτε τα τρόφιμα με χαμηλό GI αντί εκείνων στην κατηγορία υψηλού GI (βλ. παρακάτω), και μετριάστε την κατανάλωση των τροφίμων με μέτριο γλυκαιμικό δείκτη.

  • Τρόφιμα Χαμηλού γλυκαιμικού δείκτη (GI< 55): Τα περισσότερα φρούτα και λαχανικά, όσπρια, μη επεξεργασμένα δημητριακά και ζυμαρικά, γαλακτοκομικά χαμηλά σε λιπαρά και ξηροί καρποί.
  • Τρόφιμα μεσαίου γλυκαιμικού δείκτη (GI 56 με 69): Πατάτες και γλυκοπατάτες, καλαμπόκι, λευκό ρύζι, κουσκούς, δημητριακά πρωινού (επεξεργασμένα).
  • Τρόφιμα υψηλού γλυκαιμικού δείκτη (GI > 70 ): Λευκό ψωμί, τα περισσότερα κράκερς, μπακέτες, κέικ, ντόνατς, κρουασάν και πολλά από τα δημητριακά πρωινού.

Μετατροπές για την μείωση του γλυκαιμικού δείκτη

 
Αντί για αυτά με υψηλό γλυκαιμικό δείκτη Καταναλώστε αυτά με χαμηλό γλυκαιμικό δείκτη
Λευκό ρύζι Καστανό ρύζι
Επεξεργασμένα δημητριακά Δημητριακά ολικής άλεσης (all bran)
Ψητή πατάτα Ζυμαρικά ολικής, πλιγούρι
Λευκό ψωμί Ολικής άλεσης ψωμί
Καλαμπόκι Αρακά ή πράσινα φυλλώδη λαχανικά

Κωνσταντίνου Κρήνη
Κλινικός Διαιτολόγος-Διατροφολόγος
Bας. Παύλου 10, Βούλα
Τηλ. 2108995614/6992519192
Ιστοσελίδα: www.balancediet.gr
Email: info@balancediet.gr



Κάνε εγγραφή στο δωρεάν newsletter - Όλα τα νέα στο email σου!

Σου άρεσε? Μοιράσου το με τους φίλους σου!

Δες ακόμα :

Posted by Μυρτω Παπαδοπουλου on 1 March 2013