Τα εδέσματα της Καθαράς Δευτέρας και η διατροφική τους αξία

nistisima 228x300 - Τα εδέσματα της Καθαράς Δευτέρας και η διατροφική τους αξία

Η Καθαρά Δευτέρα αποτελεί μια από τις μέρες του χρόνου όπου στην Ελλάδα τηρούνται τα έθιμα της μαζικά. Το τραπέζι της Καθαράς Δευτέρας μας φέρνει στο μυαλό πλήθος εδεσμάτων που καταναλώνουμε χωρίς τύψεις, καθώς δίνουμε στον εαυτό μας τη δικαιολογία ότι τα τρώμε μια φορά το χρόνο. Ας δούμε όμως τι διατροφικά οφέλη μας δίνουν τα παραπάνω τρόφιμα και πιο είναι το θερμιδικό τους κόστος.

Εδέσματα Καθαράς Δευτέρας

  1. Λαγάνα Η λαγάνα είναι ένας άζυμος άρτος ,δηλ. παρασκευάζεται χωρίς προζύμι. Είναι ένα είδος ψωμιού χαμηλότερης ποιοτικής αξίας και είναι κατάλληλο για νηστεία. Κάθε φέτα (30g) φέρει περίπου 80kcal. Η ιστορία της λαγάνας ξεκινά από την αρχαιότητα  όπου ο Αριστοφάνης στις “Εκκλησιάζουσες” αναφέρει  “Λαγάνα πέττεται”.
  2.  Θαλασσινά Τα θαλασσινά αποτελούν αναπόσπαστο κομμάτι του τραπεζιού της Καθαράς Δευτέρας. Τα θαλασσινά παρέχουν στον οργανισμό πρωτεΐνες υψηλής βιολογικής αξίας, αποτελούν πολύτιμη πηγή ω-3 λιπαρών οξέων και ταυτόχρονα περιέχουν ελάχιστη ποσότητα κορεσμένου λίπους. Η θερμιδική τους αξία ανέρχεται σε 135Kcal περίπου η μερίδα των 120g χωρίς πρόσθετο λίπος.
  3. Όσπρια Τα όσπρια αποτελούν ένα από τα πιο παραδοσιακά τρόφιμα στη χώρα μας που χρησιμοποιούνται χρόνια στο σπιτικό τραπέζι. Τα όσπρια είναι πλούσια σε πληθώρα θρεπτικών συστατικών και φυτικών ινών. Ένα μέτριο πιάτο φασόλια γίγαντες (περίπου 1 κούπα μαγειρεμένων οσπρίων χωρίς πρόσθετες θερμίδες) μας δίνει 250kcal.
  4. Χαλβάς Ο χαλβάς είναι ένα τρόφιμο που προέρχεται από το σησάμι, μέσω από το ταχίνι (πολτός αλεσμένου σησαμιού). Αποτελείτε κατά κύριο λόγο από λιπαρά και είναι ιδιαίτερα πλούσια πηγή βιταμίνης Ε, σιδήρου, ασβεστίου, φωσφόρου, καλίου, σεληνίου, μαγνήσιου και ψευδάργυρου. Περιέχει πολλές θερμίδες, περίπου 500 ανά 100g, και έτσι πρέπει να είμαστε προσεκτικοί με την κατανάλωση του.
  5. Ταραμάς Ο ταραμάς είναι τα αβγά του μπακαλιάρου ή του κυπρίνου (αβγοτάραχο). Στο εμπόριο θα βρείτε δύο είδη του, τον άσπρο και τον κόκκινο. Αποτελεί μια καλή πηγή βιταμινών Α και D, μαγνησίου, ψευδαργύρου, φωσφόρου και καλίου. Παρόλα αυτά είναι πλούσιο σε νάτριο (αλάτι), γι’ αυτό και θα πρέπει να καταναλώνεται συνετά. Η θερμιδική του αξία, ανέρχεται σε 120kcal ανά κουταλιά της σούπας.
  6. Ελιές   Οι ελιές είναι πλούσιες σε θρεπτικά συστατικά. Περιέχουν σημαντικές ποσότητες βιταμίνης Α και καροτενοειδών, ιχνοστοιχεία οπως κάλιο, ασβέστιο, φώσφορο, σίδηρο και μαγνήσιο. Επιπλέον είναι πλούσιες σε μονοακόρεστα λιπαρά οξέα. 5 μικρές ή 3 μεγάλες ελιές δίνουν 45 θερμίδες και ισοδυναμούν με ένα κουταλάκι του γλυκού ελαιόλαδο.

Θερμιδικό περιεχόμενου Τραπεζιού Καθαράς Δευτέρας

Έδεσμα

Ποσότητα

Θερμίδες (kcal)

Λαγάνα

1 φέτα ή 30g

80

Θαλασσινά

1 μερίδα ή 120g

135

Όσπρια

1 μερίδα ή 1 κούπα

250

Χαλβάς

30g ή 1 σπιρτόκουτο

150

Ταραμάς

1 κ.σ.

120

Ελιές

5 μικρές

45

Πριν φύγετε για το τραπέζι της Καθαράς Δευτέρας ρίξτε μία ματιά, λοιπόν, στον παραπάνω πίνακα και αναλογιστείτε βάση το θερμιδικό περιεχόμενο των τροφών πως θα γεμίσετε το πιάτο σας! Προσοχή τα τρόφιμα μπορεί να είναι νηστίσιμα και πλούσια σε θρεπτική αξία αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι είναι και χαμηλά σε θερμίδες! Με μέτρο λοιπόν, και καλή Σαρακοστή!

Βασιλική Μ. Γκέσου
Κλινικός Διαιτολόγος-Διατροφολόγος
Απόφοιτος Χαροκοπείου Παν/μίου Αθηνών
Μπουσίου & Εστίας 3, 50100 Κοζάνη
Τ. 2461501817 Κ. 6932727508
vgesou@gmail.com



Κάνε εγγραφή στο δωρεάν newsletter - Όλα τα νέα στο email σου!

Σου άρεσε? Μοιράσου το με τους φίλους σου!

Δες ακόμα :

Posted by Μυρτω Παπαδοπουλου on 31 March 2013