Πως αποκωδικοποιήσετε τις ετικέτες τροφίμων

Όταν πρόκειται για υγιεινές επιλογές τροφίμων, τα φρέσκα φρούτα και λαχανικά είναι λίγο πολύ μια απλή υπόθεση. Αλλά όταν πρόκειται να συμπεριλάβετε σε μία υγιεινή διατροφή συσκευασμένα τρόφιμα, τότε τα πράγματα είναι πιο περίπλοκα. Παρόλα αυτά δεν είναι αδύνατο εάν μπορέσετε να μάθετε πώς να χρησιμοποιείτε τους διατροφικούς όρους που αναγράφονται στις συσκευασίες, να κρίνετε την ποιότητα των τροφίμων που βρίσκονται μέσα σ’αυτές.

Εδώ παρατίθενται 5 τρόποι για να κάνετε τις ετικέτες των τροφίμων να λειτουργήσουν για εσάς:

  1. Το μέγεθος μετράει. Η μερίδα είναι πάντα το πρώτο στοιχείο που θα δείτε στην ετικέτα. Όλες οι υπόλοιπες πληροφορίες βασίζονται στο μέγεθος της μερίδας. Οι μερίδες ανά εμπορευματοκιβώτιο σας δίνουν πληροφορίες σχετικά με το πόσες μερίδες υπάρχουν σε όλο το κουτί, τη συσκευασία, ή την κονσέρβα. Προσοχή: πολλά κουτιά περιέχουν περισσότερο από μία μερίδα. Για παράδειγμα κοιτάξτε το χυμό πορτοκαλιού. Αν η ετικέτα λέει 125 θερμίδες ανά 225ml, και το πρωινό σας περιλαμβάνει ένα 500ml, τότε έχετε πάρει σε 250 θερμίδες από το χυμό και μόνο (περίπου όσες θερμίδες, όπως θα μπορούσατε να πάρετε από πολλές σοκολάτες των 35-40γραμμαρίων).
  2.  Ψάξτε για το λίπος: το καλό, το κακό και το πολύ κακό. Ελέγξτε την περιεκτικότητα του τροφίμων σε κορεσμένο λίπος και trans λιπαρά οξέα. Γενικά για μια υγιεινή-σωστή διατροφή, είναι απαραίτητο να κρατήσετε το κορεσμένο λίπος και την χοληστερόλη σε χαμηλά επίπεδα και να αποφύγετε εντελώς τα trans λιπαρά. Ψάξτε για τα τρόφιμα με μηδενική περιεκτικότητα trans λιπαρών και πολύ χαμηλή περιεκτικότητα σε κορεσμένα λιπαρά και χοληστερόλη. Προσπαθήστε να μείνετε μακριά από τα τρόφιμα στα οποία στον κατάλογο των συστατικών τους, αναγράφονται οι λέξεις «μερικώς υδρογονωμένα φυτικά έλαια” . Τα τρόφιμα που συνίστανται από ακόρεστα έλαια (ελαιόλαδο, λάδι κάνολας, ηλιέλαιο κλπ.) αποτελούν τις καλύτερες επιλογές.
  3. Ελέγξτε την περιεκτικότητα σε φυτικές ίνες. Στόχος είναι τα τρόφιμα που έχουν 5g φυτικών ινών ανά μερίδα, ή τουλάχιστον ένα γραμμάριο φυτικών ινών για κάθε 10 γραμμάρια υδατανθράκων.
  4. Μείνετε μακριά από τα πρόσθετα σάκχαρα: Η ζάχαρη, περιέχει εκτός από καθαρούς υδατάνθρακες, σχεδόν καθόλου θρεπτικά συστατικά. Η υψηλή πρόσληψη ζάχαρης, σας γεμίζει με κενές θερμίδες, σας κρατά μακριά από την κατανάλωση υγιεινών τροφίμων, και μειώνει την ικανότητα του οργανισμού σας, να διατηρήσει σε σωστά επίπεδα το σάκχαρο του αίματος. Ελέγξτε την πρόσληψη τροφίμων που περιέχουν μεταξύ των τριών πρώτων συστατικών τους, ζάχαρη, μέλι, μελάσα, σιρόπι αραβοσίτου, ζάχαρη αραβοσίτου, φρουκτόζη, ή υψηλής συγκέντρωσης σε φρουκτόζη σιρόπι καλαμποκιού. Άλλα ονόματα για τη ζάχαρη περιλαμβάνουν νέκταρ αγαύης, μαύρη ζάχαρη, ζάχαρη από ζαχαροκάλαμο, καλαμπόκι γλυκαντική ουσία, δεξτρόζη, μαλτόζη, συμπυκνωμένο χυμό φρούτων και γλυκόζη.
  5. Τι συμβαίνει με το αλάτι; Συγκρίνετε το περιεχόμενο του νατρίου με τις περιεχόμενες θερμίδες ανά μερίδα. Για να κρατήσετε την πρόσληψη αλατιού υπό έλεγχο, ελέγξτε τα προϊόντα και φροντίσετε η περιεκτικότητα σε νάτριο να είναι μικρότερη ή ίση με τις περιεχόμενες θερμίδες ανά μερίδα. Για παράδειγμα για ένα τρόφιμο με 250 θερμίδες ανά μερίδα, ιδανικά η περιεκτικότητα σε νάτριο δεν πρέπει να είναι πάνω από 250 mg. Αν χρειάζεται να περιορίσετε αυστηρά την πρόσληψη αλατιού επιλέξτε τρόφιμα με χαμηλή περιεκτικότητα σε νάτριο και αλάτι ή ακόμη εντελώς
    ανάλατα προϊόντα.

Κωνσταντίνου Κρήνη
Κλινικός Διαιτολόγος-Διατροφολόγος
Bας. Παύλου 10, Βούλα
Τηλ. 2108995614/6992519192
Ιστοσελίδα: www.balancediet.gr
Email: info@balancediet.gr



Κάνε εγγραφή στο δωρεάν newsletter - Όλα τα νέα στο email σου!

Σου άρεσε? Μοιράσου το με τους φίλους σου!

Δες ακόμα :

Posted by Μυρτω Παπαδοπουλου on 1 March 2013