Γιατί όλο και περισσότεροι άνθρωποι παγκοσμίως πάσχουν από παχυσαρκία

paxisarkia 228x300 - Γιατί όλο και περισσότεροι άνθρωποι παγκοσμίως πάσχουν από παχυσαρκία

Όπως όλοι γνωρίζετε η παχυσαρκία είναι μία πολυπαραγοντική νόσος. Πιο κάτω παρατίθενται ορισμένοι από αυτούς, οι οποίοι μπορεί να οδηγήσουν τους ανθρώπους στην αύξηση του σωματικού τους βάρους.

 • Κατανάλωση τροφίμων μηχανικά
  Πολλοί άνθρωποι, τις περισσότερες φορές τρώνε μηχανικά και χωρίς συναίσθηση. Το να τρώει κάποιος κάτω από αυτές τις συνθήκες, σίγουρα οδηγείται στην κατανάλωση περισσοτέρων θερμίδων από αυτές που χρειάζεται το σώμα τους., κάτι που τους οδηγεί συχνά στην παχυσαρκία.
 • Υπερπληρώθα τροφίμων
  Η αφθονία τροφίμων που υπάρχει γύρω μας και καθιστά εύκολη την απόκτηση τους, μπορεί επίσης να οδηγήσει σε υπερκατανάλωση τροφίμων κάτι που οδηγεί σε αύξηση του σωματικού βάρους.
 • Απουσία φυσικής δραστηριότητας
  Ο σύγχρονος άνθρωπος σε αντίθεση με τους προγόνους του, συνηθίζει να τρώει πολύ και να έχει παράλληλα μειωμένη ή καθόλου φυσική δραστηριότητα. Οι άνθρωποι σήμερα, περνάνε πολλές ώρες μπροστά στην τηλεόραση ή μπροστά σε ένα υπολογιστή ενώ παράλληλα τρώνε συνήθως μη υγιεινά σνακς. Ως γνωστό τα άτομα με αυξημένη πρόσληψη θερμίδων και παράλληλα μειωμένη φυσική δραστηριότητα έχουν μεγαλύτερες πιθανότητες να καταστούν παχύσαρκοί ή υπέρβαροι..
 • Κληρονομική προδιάθεση
  Φαίνεται ότι παχυσαρκία αποτελεί οικογενειακή υπόθεση. Έχει παρατηρηθεί ότι άτομα που στο οικογενειακό τους περιβάλλον έχουν παχύσαρκα ή υπέρβαρά άτομα έχουν μεγαλύτερες πιθανότητες να εμφανίσουν παχυσαρκία ή να καταστούν υπέρβαροι. Βέβαια από την άλλη τα άτομα της ίδιας οικογένειες συνήθως υιοθετούν παρόμοιες διατροφικές συνήθειες.
 • Παθολογικές καταστάσεις και φάρμακα
  Ορισμένες παθολογικές καταστάσεις και φάρμακα μπορεί να οδηγήσουν σε αύξηση στου σωματικού βάρους και παχυσαρκία. Τέτοιες παθήσεις είναι το σύνδρομο Cushing, ο υποθυρεοειδισμός, το σύνδρομο πολυκυστικών ωοθηκών και η κατάθλιψη. Ορισμένα φάρμακα που μπορεί να οδηγήσουν σε αύξηση του σωματικού βάρους είναι η κορτιζόνη, ψυχοφάρμακα, ορμόνες κλπ
 • Συναισθηματική κατάσταση
  Πολλοί άνθρωποι τρώνε είτε από άνοια, είτε για να νιώσουν καλύτερα καθώς είναι φορτισμένοι συναισθηματικά. Συχνά οι άνθρωποι που τρώνε κάτω από τέτοιες συνθήκες τρώνε πολύ και ακατάστατα, πράγμα το οποίο τους οδηγεί συχνά σε αύξηση τους σωματικού τους βάρους.
 • Κοινωνικό περιβάλλον
  Οι διαφημίσεις που προβάλλονται στην τηλεόραση και στα διάφορα έντυπα και αφορούν στα διάφορα τρόφιμα όπως σοκολάτες, πατατάκια, junk food, επηρεάζουν πολλούς ανθρώπους να στρέφονται προς τα συγκεκριμένα τρόφιμα. Επίσης οι φίλοι, ο/η σύντροφος μπορεί να μας επηρεάσουν ως προ την πρόσληψη φαγητού.

Κωνσταντίνου Κρήνη
Κλινικός Διαιτολόγος-Διατροφολόγος
Bας. Παύλου 10, Βούλα
Τηλ. 2108995614/6992519192
Ιστοσελίδα: www.balancediet.gr
Email: info@balancediet.grΚάνε εγγραφή στο δωρεάν newsletter - Όλα τα νέα στο email σου!

Σου άρεσε? Μοιράσου το με τους φίλους σου!

Δες ακόμα :

Posted by Μυρτω Παπαδοπουλου on 31 March 2013