Πώς να χάσετε τα κιλά των εορτών

Οι περισσότεροι από εμάς κατά την διάρκεια των εορτών βλέπουν τα ρούχα τους να στενεύουν. Ο μέσος όρος αύξησης σωματικού βάρους κατά την διάρκεια των εορτών είναι 0,8 – 1,0kg. Ένα έως δύο κιλά μπορεί να μην ακούγεται πολύ, παρόλα αυτά πολλοί ερευνητές υποστηρίζουν ότι το βάρος που κερδίζεται κατά την διάρκεια αυτής της περιόδου δεν χάνετε τόσο εύκολα.

Μια αμερικανική μελέτη που διενεργήθηκε το 2006 διαπίστωσε ότι το βάρος που έχει αποκτηθεί κατά τη διάρκεια της περιόδου αυτής, εμφανίζεται συνήθως γύρω από τον κορμό. Ως γνωστό, η αύξηση του βάρους σε αυτή την περιοχή σχετίζεται με αυξημένο κίνδυνο εμφάνισης διαβήτη και καρδιαγγειακών νοσημάτων.
Αν λοιπόν ανήκετε στην κατηγορία των ατόμων που κατά την διάρκεια των εορτών έχουν πάρει κιλά, αρχίστε τώρα την προσπάθεια σας για να τα χάσετε.

Τι πρέπει να κάνετε για να χάσετε τα κιλά των εορτών και όχι μόνο…
Σίγουρα δεν υπάρχουν μυστικά ή μυστικές δίαιτες προκειμένου να χάσετε τα κιλά σας, απλά υιοθετήστε τον σοφό κανόνα του μέτρου, τόσο όσον αφορά στις ποσότητες των γευμάτων σας, όσο και στην συχνότητα τους.

  • Ελέγχετε το μέγεθος των μερίδων σας. Αν δύναμη της θέλησής σας είναι αδύναμη και γνωρίζετε ότι θα θέλετε να τελειώσετε όλο το φαγητό που βρίσκεται μπροστά σας, τότε χρησιμοποιήστε ένα μικρό πιάτο αντί για μεγάλο. Με αυτόν τον τρόπο είναι σίγουρο ότι θα τρώτε λιγότερο.
  • Προτιμήστε τρόφιμα που βρίσκονται στη βάση της διατροφικής πυραμίδας. Σ’ αυτά τα τρόφιμα περιλαμβάνονται τα λαχανικά, τα φρούτα, ψωμί, ρύζι, ζυμαρικά και δημητριακά.
    Τρόφιμα που μπορείτε άνετα να καταναλώνετε: Λαχανικά, φρούτα, κράκερ, ρυζογκοφρέτες, καλαμπογκοφρέτες, δημητριακά πρωινού χαμηλά σε ζάχαρη, φρουτοσαλάτες, όσπρια, λαδερά, τοστ (με τυρί χαμηλό σε λιπαρά και γαλοπούλα ή κοτόπουλο), γαλακτοκομικά χαμηλά σε λιπαρά, ψάρια.
    Τρόφιμα που θα πρέπει να περιορίσετε ή ακόμη και να αποφύγετε τουλάχιστον για κάποιο χρονικό διάστημα: Κρεμώδη ντιπς, αλλαντικά υψηλής περιεκτικότητας σε λιπαρά (πχ.μπέικον, λουκάνικα, μορταδέλα, σαλάμι), αντ’ αυτού προτιμήστε αλλαντικά χαμηλά σε λιπαρά όπως προϊόντα γαλοπούλας και κοτόπουλου, επίσης αποφύγετε έτοιμες πίτες όπως τυρόπιτες, ζαμπονοτυρόπιτες κλπ, πατατάκια, σοκολάτες, τηγανητά.
  • Περιορισμός αλκοόλ από 1 -2 ποτήρια/ημέρα. Συχνά τα εστιατόρια προσφέρουν κρασί σε ποτήρια που χωράνε τριπλάσια ποσότητα κρασιού από την συνιστώμενη μερίδα. Επίσης να είστε προσεκτικοί με το ξαναγέμισμα του ποτηριού σας. Προκειμένου να είστε σε θέση να γνωρίζετε πόση ποσότητα ποτού καταναλώσετε, ξαναγεμίστε μόνο όταν πιείτε όλο την ποσότητα του ποτού που βρίσκεται στο ποτήρι σας.
  • Πίνεται άφθονο νερό.
  • Βάλτε την άσκηση στη ζωή σας, 30 λεπτά/ημέρα ήπιας άσκησης είναι ότι καλύτερο για το καρδιαγγειακό σύστημα, την ρύθμιση του σακχάρου καθώς και την καλή φυσική κατάσταση.

Κωνσταντίνου Κρήνη
Κλινικός Διαιτολόγος-Διατροφολόγος
Bας. Παύλου 10, Βούλα
Τηλ. 2108995614/6992519192
Ιστοσελίδα: www.balancediet.gr
Email: info@balancediet.gr



Κάνε εγγραφή στο δωρεάν newsletter - Όλα τα νέα στο email σου!

Σου άρεσε? Μοιράσου το με τους φίλους σου!

Δες ακόμα :

Posted by Μυρτω Παπαδοπουλου on 10 February 2013