Καφές : Τα οφέλη της κατανάλωσης

Ο καφές αποτελεί μία από τις αγαπημένες συνήθεις των ανθρώπων. Το 90% του ενήλικου πληθυσμού καταναλώνει καφεΐνη καθημερινά. Πολλοί δεν μπορούν να ξυπνήσουν χωρίς τον πρωινό τους καφέ. Κατά καιρούς ακούμε διάφορα είναι θετικά είτε αρνητικά για την πρόσληψη του καφέ. Ας δούμε λοιπόν κάποιες από τις ευεγερτικές του δράσεις και πως μπορούμε να τις απολαύσουμε.

Οφέλη από την κατανάλωση καφεΐνης

  1. Αντιοξειδωτική δράση
    Ο καφές περιέχει σημαντικές ουσίες με ισχυρή αντιοξειδωτική δράση. Κυριότερες από αυτές είναι τα χλωρογενή οξέα ή αλλιώς πολυφαινόλες. Τα αντιοξειδωτικά βρίσκονται σε όλα τα είδη καφέ, ακόμα και στους στιγμιαίους και καφέδες χωρίς καφεΐνη. Είναι γεγονός ότι ο καφές εμφανίζει υψηλότερη αντιοξειδωτική δράση σε σχέση με όλα τα ροφήματα που γνωρίζουμε ότι είναι πλούσια σε αντιοξειδωτικά. Ο ρόλος λοιπόν αυτών των ουσιών είναι να δεσμεύουν τις ελεύθερες ρίζες, οι οποίες εμπλέκονται σε διάφορες διαδικασίες όπως οι καρδιοπάθειες, ο καρκίνος, οι φλεγμονές, η γήρανση του δέρματος κ.τ.λ..
  2. Βελτίωση αναπνοής
    Μια από τις δράσεις του καφέ είναι να βελτιώνει την αναπνοή (βρογχοδιασταλτικό), καθώς φαίνεται να μειώνει τις κρίσεις άσματος. Δεν είναι τυχαίο άλλωστε που χρησιμοποιείτε ως βοηθητική θεραπεία για το άσθμα.
  3. Αναλγητική δράση κατά του πονοκεφάλου
    Η κατανάλωση καφεΐνης σχετίζεται με την καταπολέμηση πόνων και ιδιαίτερα κεφαλαλγιών και έτσι αποτελεί συστατικών πολλών αναλγητικών φαρμάκων. Στον εγκέφαλο η καφεΐνη προκαλεί αγγειοσυστολή, ενώ στα περιφερειακά αγγεία διαστολή.
  4. Ψυχολογικές επιδράσεις
    Κάποιες μελέτες συσχετίζουν την κατανάλωση καφεΐνης με την καλύτερη διάθεση καθώς αυξάνει τα επίπεδα της ντοπαμίνης, ορμόνης η οποία δραστηριοποιεί το κέντρο ευχαρίστησης του εγκεφάλου. Επιπλέον η καφεΐνη είναι μία ψυχοδιεγερτική ουσία η οποία σε μέτριες ποσότητες βοηθά να ξεπεραστεί η κόπωση και η υπνηλία για σύντομο χρονικό διάστημα.
  5.  Ενυδάτωση
    Ο καφές όπως και τα άλλα ροφήματα (πέρα από το αλκοόλ) συνεισφέρουν στην ενυδάτωση του οργανισμού και στην παροχή των καθημερινών του αναγκών σε υγρά. Η καφεΐνη έχει ήπια διουρητική δράση και έτσι ροφήματα που περιέχουν καφεΐνη μπορούν να συνεισφέρουν στην καθημερινή ενυδάτωση του οργανισμού (Ινστιτούτο Ιατρικής της Εθνικής Ακαδημίας Επιστημών των Η.Π.Α.).

Πόσο καφέ πρέπει να καταναλώνουμε καθημερινά?
Πρόσληψη καφεΐνης θα πρέπει να μετριαστεί. Δυο με τρία φλιτζάνια καφέ (250mg καφεΐνης) την ημέρα είναι κατά μέσο όρο η συνιστώμενη μέτρια πρόσληψη καφεΐνης.
Ο περιορισμός του καφέ συνιστάται κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης, σε άτομα με στεφανιαία νόσο και με έλκος στο στομάχι.
Συνταγογραφούμενα φάρμακα μπορεί να αλληλεπιδράσουν με το καφέ για αυτό η κατανάλωση της πρέπει να γίνεται κατόπιν διαβουλεύσεων με το θεράποντα ιατρό.

Βασιλική Μ. Γκέσου
Κλινικός Διαιτολόγος-Διατροφολόγος
Απόφοιτος Χαροκοπείου Παν/μίου Αθηνών
Μπουσίου & Εστίας 3, 50100 Κοζάνη
Τ. 2461501817 Κ. 6932727508
vgesou@gmail.com



Κάνε εγγραφή στο δωρεάν newsletter - Όλα τα νέα στο email σου!

Σου άρεσε? Μοιράσου το με τους φίλους σου!

Δες ακόμα :

Posted by Μυρτω Παπαδοπουλου on 10 February 2013