Πως να μαγειρέψετε τα λαχανικά χωρίς να χάνουν τα θρεπτικά συστατικά τους

Όλοι γνωρίζουμε τη σημασία της καθημερινής πρόσληψης 5-9 μερίδων φρούτων και λαχανικών, προκειμένου να μειωθεί ο κίνδυνος από ορισμένες χρόνιες ασθένειες, όπως ο καρκίνος. Παρόλα αυτά είστε σίγουροι ότι προσλαμβάνετε όλα τα θρεπτικά συστατικά από τα λαχανικά σας ή αυτά χάνονται κατά το μαγείρεμα;

Μια πρόσφατη μελέτη που διεξήχθη στο Ηνωμένο Βασίλειο έδειξε ότι το βράσιμο των λαχανικών που ανήκουν στην οικογένεια των σταυρανθών, όπως το λάχανο, το μπρόκολο και τα λαχανάκια Βρυξελλών, μειώνει σημαντικά τις αντικαρκινικές ιδιότητες τους. Κατά την διάρκεια του βρασμού παρατηρείται καταστροφή της δραστικής αντικαρκινικής ουσίας Γλυκοζινόλης που βρίσκεται στα εν λόγω λαχανικά. Η Γλυκοζινόλη είναι μια σημαντική ουσία που μετατρέπεται στον οργανισμό στην αντικαρκινική χημική ένωση ισοθειοκυανική και φαίνεται ότι βοηθά στην απομάκρυνση από το ανθρώπινο σώμα ουσιών που έχουν ενοχοποιηθεί για την πρόκληση καρκίνου. Όταν τα σταυρανθή λαχανικά βράζονται, το μεγαλύτερο μέρος αυτής της σημαντικής ένωσης καταστρέφεται μαζί με τις προστατευτικές αντικαρκινικές ιδιότητες τους.


Χάνονται όλα τα σημαντικά θρεπτικά συστατικά και βιταμίνες από τα λαχανικά μας, όταν αυτά βράζονται;

Τα περισσότερα στοιχεία δείχνουν ότι υπάρχει κάποια αλήθεια σχετικά με αυτό. Έχει αποδειχθεί ότι όταν βράζονται τα λαχανικά μια σημαντική ποσότητα βιταμινών φεύγει στο νερό μέσα στο οποίο βράζονται. Η ένταση του φαινομένου αυτού ποικίλει ανάλογα με το πόσο νερό χρησιμοποιείται κατά το βράσιμο καθώς και το χρόνο που βράζονται τα λαχανικά. Φαίνεται απογοητευτικό να καταναλώνετε τα λαχανικά σας, όπως συνιστάται και να μην λαμβάνετε τις αντικαρκινικές ουσίες και βιταμίνες που βρίσκονται σ’αυτά.

Τι μπορείτε να κάνετε προκειμένου να διατηρήσετε τόσο τις αντικαρκινικές ουσίες όσο και τις βιταμίνες των λαχανικών σας;

Η λύση βρίσκεται στην επιλογή του σωστού τρόπου μαγειρέματος των λαχανικών σας. Ίσως η καλύτερη μέθοδος παρασκευής των λαχανικών σας προκειμένου να διατηρήσουν τόσο τις βιταμίνες τους, όσο και τις αντικαρκινικές τους ιδιότητες είναι η μέθοδος του ατμού. Χρησιμοποιώντας την μέθοδο του ατμού τα λαχανικά σας μαγειρεύονται πάνω από το βραστό νερό, χωρίς να έρχεται το νερό σε άμεση επαφή με τα λαχανικά.

Αν δεν έχετε ατμομάγειρα, μπορείτε να δοκιμάσετε το σοτάρισμα (γρήγορο πέρασμα των λαχανικών σε πολύ μικρή ποσότητα ελαιολάδου) ή τα μικροκύματα, δεδομένου ότι η μελέτη στο Ηνωμένο Βασίλειο έδειξε ότι αυτές οι μέθοδοι μαγειρέματος, είχαν μικρή επίδραση στα λαχανικά που μελέτησαν.

Αν επιλέξετε τα μικροκύματα για να μαγειρέψετε τα λαχανικά σας, χρησιμοποιήστε λίγο νερό και όσο γίνεται μικρότερο χρόνο μαγειρέματος, έτσι ώστε να ελαχιστοποιηθεί η απώλεια των βιταμινών. Επίσης, καλό είναι πριν το μαγείρεμα να τεμαχίσετε τα λαχανικά σας σε μεγάλα κομμάτια έτσι ώστε να μειωθεί η εκτεθείσα επιφάνεια τους στο ζεστό νερό.

Τώρα που γνωρίζετε πώς να προετοιμάσετε τα λαχανικά σας προκειμένου να λάβετε τα μέγιστα οφέλη για την υγεία σας, γιατί να μην ετοιμάσετε στο επόμενο γεύμα σας κάποια λαχανικά στον ατμό. Θα είναι νόστιμα και πλούσια σε αντικαρκινικές ουσίες.

Κωνσταντίνου Κρήνη
Κλινικός Διαιτολόγος-Διατροφολόγος
Bας. Παύλου 10, Βούλα
Τηλ. 2108995614/6992519192
Ιστοσελίδα: www.balancediet.gr
Email: info@balancediet.gr



Κάνε εγγραφή στο δωρεάν newsletter - Όλα τα νέα στο email σου!

Σου άρεσε? Μοιράσου το με τους φίλους σου!

Δες ακόμα :

Posted by Μυρτω Παπαδοπουλου on 14 January 2013