Μάθετε πώς να ενισχύσετε τον μεταβολισμό σας

Φαίνεται ότι το φύλο, η ηλικία και ο τρόπος ζωής επηρεάζουν τον μεταβολικό ρυθμό του ανθρώπου. Οι πρώτοι δύο παράγοντες, όπως είναι φυσικό δεν μπορούν να μεταβληθούν. Από το 25ο έτος της ηλικίας ο μεταβολικός ρυθμός παρουσιάζει ετήσια μείωση κατά 1% κάτι το οποίο σημαίνει ότι κατά την διάρκεια της ενήλικης ζωής ο βασικός μεταβολισμός μπορεί να παρουσιάσει μείωση μέχρι και 40%.

Ευτυχώς η διαδικασία αυτή μπορεί να εμφανίσει καθυστέρηση εάν μεταβληθεί μόνο ο τρίτος παράγοντας – ο τρόπος ζωής – καθώς οι άλλοι δύο παράγοντες δεν μπορούν εκ των πραγμάτων να μεταβληθούν.

Εδώ παρατίθενται ορισμένοι τρόποι που αφορούν στην αλλαγή του τρόπου ζωής, και μπορεί εάν εφαρμοσθούν να βοηθήσουν στην ενίσχυση του μεταβολισμού σας.

Μην ξεχνάτε το πρωινό σας

Εάν δεν τρώτε πρωινό, ο μεταβολισμός σας επιβραδύνετε, στέλλοντας στο σώμα σας το μήνυμα ότι βρίσκεται σε φάση στέρησης, με αποτέλεσμα ο οργανισμός να κάνει οικονομία στα «καύσιμα» του, καθώς έχει μεσολαβήσει μεγάλο χρονικό διάστημα (8-10 ώρες) χωρίς τροφή.

Καταναλώστε το μεγαλύτερο μέρος της τροφής σας νωρίτερα μέσα στην ημέρα

Το δείπνο θα πρέπει να είναι ελαφρύτερο γεύμα της ημέρας, μερικοί ειδικοί συνιστούν να μην καταναλώνετε τίποτα μετά τις 8 μ.μ, ή καλύτερα να σταματάτε να τρώτε 3 ώρες πριν τον ύπνο. Αυτό βοηθά τις μεταβολικές διαδικασίες του σώματός σας, καίγοντας αυτά που έχετε καταναλώσει όταν είστε ακόμη σε κίνηση.

Μην λιμοκτονείτε ή μένετε νηστικοί για ώρες

Μειώνοντας την ημερήσια πρόσληψη θερμίδων κάτω από 1.000 θερμίδες την ημέρα, στέλνετε το μήνυμα στο σώμα σας, ότι βρίσκεται σε κατάσταση πείνας, με αποτέλεσμα να επιβραδύνεται ο μεταβολισμό σας, για να μπορέσει να εξοικονομήσει καύσιμα για τις δύσκολες στιγμές.

Τρώτε μικρότερα γεύματα και πιο συχνά.

Τα μικρά και συχνά γεύματα κρατάνε σταθερό το σάκχαρο του αίματος, παρέχοντας σας, μια σταθερή πηγή ενέργειας κάτι το οποίο βοηθάει τον μεταβολισμό.

Κάντε αερόβια άσκηση

Κάντε τουλάχιστον 30 λεπτά την ημέρα αερόβια άσκηση, προκειμένου να ενισχύσετε τον μεταβολισμό σας. Εάν κάνετε αερόβια άσκηση το πρωί, ενισχύεται το μεταβολισμό σας καθ’ όλη την διάρκεια της ημέρας.

Αυξήστε τον μυϊκό σας ιστό κάνοντας προπόνηση με βάρη ή ασκήσεις αντίστασης.

Τουλάχιστον δύο με τρεις φορές την εβδομάδα, θα πρέπει ακολουθείτε πρόγραμμα με βάρη ή ασκήσεις αντίστασης, προκειμένου να ενισχύσετε τους μύες σας. Οι μύες «καίνε» περισσότερες θερμίδες από το λίπος, έτσι όσο περισσότερους μυς έχετε, τόσο περισσότερες θερμίδες καίτε, ακόμη και όταν δεν ασκείστε.

Νερό, νερό, νερό

Οι μεταβολικές διαδικασίες καύσης ενέργειας απαιτούν νερό για να λειτουργήσουν αποτελεσματικά.


Καυτερά τρόφιμα


Τα καυτερά τρόφιμα μπορούν επίσης να ενισχύσουν το μεταβολισμό. Αυτό μπορείτε να το αντιληφθείτε όταν μετά την κατανάλωση ενός καυτερού φαγητού, οι άνθρωποι αρχίζουν να ιδρώνουν. Βέβαια δεν θεωρείται ιδανικός τρόπος για να ενισχύσει κάποιος τον μεταβολισμό του.

Ύπνος

Όταν κοιμάστε λίγες ώρες αυτό μπορεί να μειώσει τον μεταβολισμό σας καθώς το σώμα φαίνεται να υποφέρει από ανεπαρκή ξεκούραση. Προσπαθήστε να κοιμάστε για 6-8 ώρες καθημερινά. Επίσης ο ύπνος πέραν των 8 ωρών θεωρείται αντιπαραγωγικό, και καθιστά δύσκολη την αύξηση του μεταβολισμός κατά την διάρκεια της ημέρας.

Κωνσταντίνου Κρήνη
Κλινικός Διαιτολόγος-Διατροφολόγος
Bας. Παύλου 10, Βούλα
Τηλ. 2108995614/6992519192
Ιστοσελίδα: www.balancediet.gr
Email: info@balancediet.gr



Κάνε εγγραφή στο δωρεάν newsletter - Όλα τα νέα στο email σου!

Σου άρεσε? Μοιράσου το με τους φίλους σου!

Δες ακόμα :

Posted by Μυρτω Παπαδοπουλου on 20 December 2012