TIPS για υγιεινά και οικονομικά γεύματα

Γιατί θα πρέπει να προγραμματίζετε τα γεύματα σας;

  • Για να βοηθήσετε εσάς και την οικογένεια σας να είστε πιο υγιείς. Όταν προγραμματίζετε τα γεύματα σας, είστε σίγουροι ότι συμπεριλαμβάνετε αρκετά τρόφιμα από όλες τις ομάδες τροφίμων. Δώστε ιδιαίτερη προσοχή να έχετε αρκετά φρούτα και λαχανικά στα γεύματα σας.
  • Σας βοηθάει να ισορροπήσετε για γεύματα σας. Όταν σερβίρετε ένα τρόφιμο το οποίο είναι πλούσιο σε λιπαρά ή αλάτι, μπορείτε να προγραμματίσετε να το συνοδεύσετε με τρόφιμα χαμηλά σε λίπος ή αλάτι. Για παράδειγμα τα αλλαντικά είναι ένα τρόφιμα πλούσια σε αλάτι. Εάν έχετε προγραμματίσει να καταναλώσετε κάποιο αλλαντικό σε κάποιο γεύμα μπορείτε να προγραμματίσετε να το συνοδεύσετε με σαλάτα ή διάφορα λαχανικά τα οποία δεν χρειάζονται αλάτι.
  • Για να εξοικονομείτε χρήματα. Εάν έχετε κάνει τον προγραμματισμό σας πριν πάτε για ψώνια θα είστε σε θέση να γνωρίζετε τι έχετε και τι χρειάζεστε. Επίσης όταν ψωνίζετε έχοντας την λίστα στα χέρια σας αποφεύγετε τις ακριβές – περιττές αγορές
  • Για να εξοικονομείτε χρόνο και κόπο. Όταν προγραμματίζετε τα γεύματα σας, έχετε πάντα τα τρόφιμα που χρειάζεστε στη διάθεση σας, και κάνετε λιγότερες επισκέψεις στο super market και στο μανάβικο. Ο προγραμματισμός, σας βοηθάει επίσης, να χρησιμοποιήσετε ότι σας έχει απομείνει κάτι που σας μειώνει το χρόνο μαγειρέματος και το κόστος τροφίμων.

Τips για τα ψώνια

  • Πριν πάτε για ψώνια. Κάντε μια λίστα με τα τρόφιμα που χρειάζεστε. Κάντε το στη κουζίνα σας, ούτως ώστε να μπορείτε να ελέγχετε τι έχετε.

Όταν ψωνίζετε:

  • Δοκιμάστε να αγοράσετε τα προϊόντα με την ετικέτα του super market που εσείς ψωνίζετε. Συνήθως κοστίζουν πολύ λιγότερο από τα επώνυμα προϊόντα, ενώ η γεύση τους και η θρεπτική τους αξίας είναι ίδια με τα επώνυμα.
  • Αφιερώστε χρόνο για να συγκρίνετε τιμές μεταξύ των φρέσκων, κατεψυγμένων και κονσερβοποιημένων τροφίμων. Αγοράστε αυτό που φαίνεται να είναι το καλύτερο και ότι είναι εποχής. ‘Έχετε πάντα στο νου σας το “Value for money”.
  • Αποφύγετε την σπατάλη τροφίμων. Αγοράστε μόνο την ποσότητα που η οικογένεια σας χρειάζεται.
  • Χρησιμοποιείστε τις ετικέτες τροφίμων
    1. Διαβάστε τις διατροφικές πληροφορίες που βρίσκονται στα πακεταρισμένα τρόφιμα. Συγκρίνετε το ποσό λίπους, νατρίου, θερμίδων και άλλων θρεπτικών συστατικών σε παρόμοια προϊόντα. Αυτό σας βοηθάει να επιλέξετε τρόφιμα με λιγότερα λιπαρά, νάτριο ή θερμίδες και περισσότερες βιταμίνες, μέταλλα και φυτικές ίνες.
    2. Δείτε την ημερομηνία λήξης – σας βοηθάει να επιλέγετε πιο φρέσκα προϊόντα.
      Χρησιμοποιείστε την τιμή ανά μονάδα προϊόντος για να συγκρίνετε παρόμοια προϊόντα. Σας δίνει πληροφορίες σχετικά με το κόστος ανά κιλά. Σε πολλά καταστήματα η τιμή ανά μονάδα προϊόντος αναγράφετε στο ράφι κάτω από το προϊόν.

 

Κωνσταντίνου Κρήνη
Κλινικός Διαιτολόγος-Διατροφολόγος
Bας. Παύλου 10, Βούλα
Τηλ. 2108995614/6992519192
Ιστοσελίδα: www.balancediet.gr
Email: info@balancediet.gr



Κάνε εγγραφή στο δωρεάν newsletter - Όλα τα νέα στο email σου!

Σου άρεσε? Μοιράσου το με τους φίλους σου!

Δες ακόμα :

Posted by Μυρτω Παπαδοπουλου on 9 November 2012