Χειμερινά Φρούτα και Λαχανικά

Αχλάδια
Τα αχλάδια περιέχουν την διαλυτή φυτική ίνα πηκτίνη, η οποία βοηθά στη μείωση της χοληστερόλης του αίματος. Ωριμάζουνε μετά τη συγκομιδή, επομένως μην φοβάστε να τα αγοράσετε όταν είναι σκληρά καθώς θα ωριμάσουν στο σπίτι σας. Καταναλώστε το μόνο του ή συνοδέψτε το με τυρί, προσθέστε το σε φρουτοσαλάτες, σε φρουτόκρεμες ή ακόμα και σε μαγειρευτά κατσαρόλας.

Καρότα
Τα καρότα είναι γεμάτα με βήτα-καροτένιο, η φυτική μορφή της βιταμίνης Α που συμβάλλει στην καλή όραση. Αν και λέγεται ότι τα καρότα μπορούνε να σας βοηθήσουν να βλέπετε στο σκοτάδι, όσα καρότα και να φάτε δεν θα μπορείτε να διακρίνετε τίποτα στο σκοτάδι! Τα καρότα μπορούνε να γίνουνε στον ατμό ή βραστά, μπορούνε να μαγειρευτούν μαζί με το κρέας ή να χρησιμοποιηθούνε σε λαδερά πιάτα και της κατσαρόλας.

Λάχανο
Το λάχανο είναι πλούσιο σε βιταμίνες συμπεριλαμβανομένου φυλλικού οξέος και των αντιοξειδωτικών βιταμινών C και Ε, εκ των οποίων όλα είναι ισχυρά όπλα στη μάχη των καρδιαγγειακών ασθενειών. Τα εξωτερικά, πιο πράσινα φύλλα έχουνε περισσότερα θρεπτικά συστατικά, επομένως φροντίστε να τα πλύνετε καλά και να τα καταναλώσετε αντί να τα πετάξετε.

Γλυκοπατάτες
Οι γλυκοπατάτες είναι φορτωμένες με αντιοξειδωτικά, όπως βήτα-καροτένιο και επιπλέον είναι αμυλούχα και επομένως χορταστικά. Οι γλυκοπατάτες είναι γλυκιές στη γεύση και ταιριάζουν ωραία με αντίθετες γεύσεις όπως είναι το σκόρδο και άλλα μπαχαρικά και μυρωδικά βότανα. Συνοδεύουν εξαιρετικά το κρέας ως πουρέ και είναι πολύ νόστιμες ψητές.

Πράσο
Τα πράσα είναι μέλος της οικογένειας των κρεμμυδιών και μπορούνε να χρησιμοποιηθούν σε σούπες, μαγειρευτά της κατσαρόλας, σωταρισμένα με άλλα λαχανικά και σε αμέτρητα πιάτα. Περιέχουν κάλιο, το οποίο συμβάλλει στη ρύθμιση της αρτηριακής πίεσης. Η υψηλή πίεση αυξάνει τον κίνδυνο για καρδιαγγειακές ασθένειες και εγκεφαλικά επεισόδια.

Κρίκη Σταυρούλα
Διαιτολόγος – Διατροφολόγος Χαροκοπείου Πανεπιστημίου
Αττική: Κατ’ οίκον επισκέψεις
Κινητό: 6947606381
Email: stavroulakriki@gmail.com
Website: http://stavroulakriki.blogspot.gr/
Facebook: https://www.facebook.com/kriki.stavroula



Κάνε εγγραφή στο δωρεάν newsletter - Όλα τα νέα στο email σου!

Σου άρεσε? Μοιράσου το με τους φίλους σου!

Δες ακόμα :

Posted by Μυρτω Παπαδοπουλου on 30 November 2012