Φαγητό με(νου)!

 

Στη σύγχρονη ζωή οι μέρες μας γίνονται ιδιαίτερα πολυάσχολες, έτσι συχνά πιάνουμε τον εαυτό μας ασυναίσθητα να μασουλάει “κάτι”. Ξέρετε, αυτό συνήθως συμβαίνει στο τέλος μίας κουραστικής ημέρας, που είτε ήταν δύσκολη είτε είχατε μία διαφωνία με κάποιον και ξαφνικά ένα πακέτο πατατάκια/μπισκότα φαίνονται τόσο ελκυστικά, σχεδόν ακαταμάχητα! Είτε όταν στο γραφείο πιστεύετε ότι δεν έχετε φάει κάτι και όταν το καλοσκεφτείτε έχετε κάνει επιδρομή στα κρακεράκια της συναδέλφου! Έχετε αναρωτηθεί ποτέ τι μπορεί να συμβαίνει; Αυτό που θα μπορούσε να συμβαίνει είναι ότι έχετε βρει έναν αναποτελεσματικό τρόπο ανακούφισης από τα συναισθήματα, αλλιώς γνωστό ως συναισθηματική διατροφή (Emotional Eating).

Δεν είναι ασυνήθιστο να αποζητούμε παρηγοριά στο φαγητό. Μπορείτε να θυμηθείτε ως παιδί, μετά από μια ιδιαίτερα δύσκολη μέρα τη μαμά σας να σας δίνει χρήματα και να σας λέει: “Πάρε αγάπη μου, γιατί δεν πας να αγοράσεις ένα παγωτό”. Ή μία γιαγιά να τάζει στο εγγόνι της που κλαίει γοερά, ότι θα του δώσει σοκολάτα εάν σταματήσει! Το αποτέλεσμα είναι ότι μαθαίνουμε να χρησιμοποιούμε το φαγητό για να διαχειριζόμαστε τα συναισθήματά μας, ελπίζοντας ότι μια στιγμή γευστικής απόλαυσης και η γεμάτη μας κοιλιά θα μας βοηθήσει να αποφύγουμε τα συναισθήματα που για κάποιο λόγο δεν θέλουμε-με-τίποτα-να-αισθανθούμε.

Δυστυχώς, το να τρώμε τα συναισθήματά μας μπορεί να μας γίνει συνήθεια. Και τις συνήθειές μας παύουμε να τις παρατηρούμε! Αυτό μπορεί να μας οδηγήσει σε άλλα αρνητικά συναισθήματα, όπως ενοχές και χαμηλή αυτοεκτίμηση όταν βλέπουμε τον εαυτό μας να παίρνει βάρος. Μπορεί επίσης να πυροδοτήσει έναν φαύλο κύκλο ενοχών, ντροπής, αύξησης βάρους και αυτό-κατηγόριας.

Υπάρχουν στρατηγικές για την πρόληψη ή τη διαχείριση της συναισθηματικής διατροφής; Το πρώτο και πιο σημαντικό βήμα είναι η συνειδητοποίηση. Γίνετε παρατηρητής του εαυτού σας. Αρχίστε να παρατηρείτε τις σκέψεις, τα συναισθήματά, τις συμπεριφορές και το σώμα σας.

Ας ξεκινήσουμε με το σώμα σας. Όταν πιάσετε τον εαυτό σας να αναζητάει κάποια φαγητά, θυμηθείτε! Το στομάχι σας είναι το μοναδικό που μπορεί να σας απαντήσει με σαφήνεια εάν πεινάτε ή όχι. Απλά παρατηρείστε το για να δείτε που βρίσκεστε από το 1 (λιμοκτονία) μέχρι το 10 (γεμάτο). Μπορεί να μη πεινάτε φυσιολογικά αλλά να πεινάτε συναισθηματικά. Σταματήστε και αναλογιστείτε την ημέρα σας. Αναζητείστε κάτι που μπορεί να πάτησε τη σκανδάλη της συναισθηματικής σας πείνας. Μερικά παραδείγματα μπορεί να είναι:

  • Ανία
  • Το στρες στην εργασία ή στο σχολείο
  • Ανεκπλήρωτες ανάγκες
  • Ζητήματα σε κάποια σχέση σας
  • Κόπωση / έλλειψη ύπνου
  • Οικονομικά προβλήματα

Μόλις γίνει σαφές μπορείτε να δοκιμάσετε κάποια από τις ακόλουθες στρατηγικές που θα μπορέσει να σας βοηθήσει να διαχειριστείτε το συναισθηματικό φαγητό:

  • Αποσπάστε τον εαυτό σας ~ αναλάβετε ενεργό δράση για να παράγετε τις «νιώθω καλά» χημικές ουσίες στο σώμα σας. Πηγαίνετε μια βόλτα, καλέστε έναν φίλο να μιλήσετε, διαβάστε.
  • Βεβαιωθείτε ότι κοιμάστε αρκετά ~ πρόσφατη έρευνα συνδέει τόσο την έλλειψη ύπνου όσο και τον υπερβολικό ύπνο με θέματα βάρους. Τα αποτελέσματα έδειξαν ότι τα άτομα που διατηρούν υγιείς τις συνήθειες του ύπνου τους, είναι σε θέση να κάνουν πιο συνειδητές επιλογές στο φαγητό.
  • Αξιοποιείστε την οικογένεια και τους φίλους ~ όλοι έχουμε σκαμπανεβάσματα! Όταν η ζωή σας «σερβίρει» στρεσογόνες καταστάσεις καλύτερα να τις συζητήσετε με ανθρώπους που αγαπάτε και εμπιστεύεστε. «Καλύτερα έξω, παρά μέσα!» Καλύτερα να μοιραστείτε τι υπάρχει στην ψυχή σας παρά να γεμίσετε το στομάχι σας. Μπορεί να αυξηθεί το σωματικό σας βάρος και να αισθανθείτε ακόμη χειρότερα.
  • Η πιο αποτελεσματική στρατηγική: Αισθανθείτε! ~ Το σώμα σας και την ψυχή σας. Τι; Τρώω τα συναισθήματά μου; Τι θα συνέβαινε αντί να αποφεύγετε συναισθήματα απλά να τα αισθανόσασταν; Μπορεί απλά να είναι μία έγκυρη απάντηση σε αυτά που σας συμβαίνουν. Την επόμενη φορά που θα βρεθείτε να είστε έτοιμοι να φάτε ενώ δεν πεινάτε (αφού ελέγξατε το στομάχι σας) σταματήστε και αναλογιστείτε «Τι νιώθω;». Αναγνωρίστε αυτό το συναίσθημα σαν μέρος της ανθρώπινης ύπαρξής σας.

Ακολουθώντας τα παραπάνω σταδιακά θα αισθάνεστε ότι δεν είστε στο έλεος της συναισθηματικής υπερφαγίας, θα έχετε αποκτήσει επίγνωση των συναισθημάτων σας και θα τρώτε συνειδητά. Έτσι, την επόμενη φορά που θα βρεθείτε να πάτε να φάτε το τρίτο μπισκότο σοκολάτας, χαλαρώστε και δοκιμάστε τις παραπάνω στρατηγικές, αλλά το πιο σημαντικό δώστε στον εαυτό σας την άδεια να είναι άνθρωπος και να αισθάνεται. Και μη ξεχνάτε, τα παραπάνω είναι μια δια βίου άσκηση, με την καθημερινή προσπάθεια τα αποτελέσματα είναι θεαματικά!

Μαρία Σαμιώτη
Ψυχοθεραπεύτρια-Οικογενειακή Θεραπεύτρια
Relate
Κέντρο Διατροφικής Συμβουλευτικής & Ανθρωπίνων Σχέσεων
Π. Γρηγορίου Ε΄ 21, Ν. Ερυθραία Τ: 2106252061
www.relatecenter.gr



Κάνε εγγραφή στο δωρεάν newsletter - Όλα τα νέα στο email σου!

Σου άρεσε? Μοιράσου το με τους φίλους σου!

Δες ακόμα :

Posted by Μυρτω Παπαδοπουλου on 18 October 2012