Τι είναι τα θρεπτικά συστατικά

 

Τα θρεπτικά συστατικά είναι χημικές ουσίες που βρίσκονται στα τρόφιμα και είναι απαραίτητα για τη ζωή. Η διατροφή αποτελείται από τα θρεπτικά συστατικά, τα οποία ταξινομούνται σε 7 βασικές κατηγορίες:

  1. πρωτεΐνες
  2. υδατάνθρακες Παρέχουν ενέργεια
  3. λιπίδια
  4. βιταμίνες
  5. μέταλλα και ιχνοστοιχεία Ρυθμίζουν λειτουργίες
  6. νερό
  7. φυτικές ίνες

1. Υδατάνθρακες: μία από τις κύριες τάξεις θρεπτικών συστατικών
Ανάλογα με τον αριθμό των απλών σακχάρων, οι υδατάνθρακες ταξινομούνται σε μονοσακχαρίτες, δισακχαρίτες και πολυσακχαρίτες. Είναι σημαντική πηγή ενέργειας αφού κάθε γραμμάριο παρέχει 4 θερμίδες (kcal). Στο σώμα μας, βρίσκονται κυρίως με τη μορφή της γλυκόζης. Τους υδατάνθρακες τους βρίσκουμε στο ψωμί ,την πατάτα, τα φρούτα και τα λαχανικά, τα γλυκά και άλλα.
2. Πρωτεΐνες: αποτελούν βασικό δομικό συστατικό όλων των κυττάρων, των αντισωμάτων, των ενζύμων και των περισσοτέρων ορμονών του οργανισμού
Κάθε ιστός του σώματος αποτελείται από πρωτεΐνη. Τα δομικά στοιχεία των πρωτεϊνών ονομάζονται αμινοξέα. Όπως και οι υδατάνθρακες, παρέχουν 4 θερμίδες (kcal) ανά γραμμάριο. Βρίσκονται στα όσπρια, στο κρέας, στο ψάρι, στο αυγό και άλλα.
3. Λιπίδια: ετερογενής ομάδα από ενώσεις, συμπεριλαμβανομένων των κοινών λιπών και ελαίων που βρίσκονται στα τρόφιμα
Τα περισσότερα φυσικά λίπη αποτελούνται από τα τριγλυκερίδια, τα οποία περιέχουν τα λιπαρά οξέα .Ανάλογα με τον αριθμό των διπλών δεσμών στο μόριο τους, διακρίνονται σε κορεσμένα (κακά) και ακόρεστα (καλά). Χρησιμοποιούνται ως πηγή ενέργειας, αφού κάθε γραμμάριο παρέχει 9 kcal. Βρίσκονται σε διάφορες τροφές όπως το λάδι, την κρέμα γάλακτος, το τυρί και άλλα.
4. Νερό: είναι συστατικό όλων των ιστών του σώματος
Το νερό αποτελεί το 50-65% του σωματικού βάρους των ενηλίκων. Μεταφέρει θρεπτικές ουσίες στους ιστούς & αποβάλει άχρηστες ουσίες από τον οργανισμό και βοηθά στη ρύθμιση της θερμοκρασίας του σώματος.

5. Βιταμίνες: είναι οργανικές χημικές ενώσεις που δεν δίνουν ενέργεια, αλλά είναι απαραίτητες για τις λειτουργίες του οργανισμού
Ανάλογα με τη διαλυτότητα τους, διακρίνονται σε δύο τάξεις:

  • Υδατοδυαλυτές (βιταμίνες του συμπλέγματος Β και C)
  • Λιποδυαλυτές ( βιταμίνες Α, D, E και K)

6. Μέταλλα και ιχνοστοιχεία: είναι χημικά στοιχεία που αποτελούν το 4% του βάρους τους σώματος και είναι χρήσιμα για την κατασκευή των ιστών
Δεν δίνουν ενέργεια, αλλά κατευθύνουν την παραγωγή της στο σώμα. Ανάλογα με την ποσότητα των στοιχείων που χρειάζεται ο οργανισμός διακρίνονται σε

  • Μέταλλα (ασβέστιο, φώσφορος, νάτριο, χλώριο, μαγνήσιο, θείο)
  • Ιχνοστοιχεία (χρώμιο, κοβάλτιο, χαλκός, φθόριο, ιώδιο, σίδηρος, μαγγάνιο, μολυβδαίνιο, σελήνιο, πυρίτιο, ψευδάργυρος)

7. Φυτικές ίνες:

  • Βοηθούν στην καλή λειτουργία του εντέρου
  • Μειώνουν τη χοληστερόλη
  • Δίνουν το αίσθημα κορεσμού
  • Βελτιώνουν την απορρόφηση της γλυκόζης
  • Πηγές: ολοσίταρα δημητριακά, ψωμί ολικής άλεσης, φρούτα, λαχανικά και όσπρια

Για να παρέχονται στον οργανισμό όλες οι τάξεις θρεπτικών συστατικών απαιτείται καθημερινή λήψη ποικιλίας τροφίμων.

Με μία πλήρη και σωστή διατροφή:

  • Επιτυγχάνεται σωστή ανάπτυξη των παιδιών
  • Μπορεί να θεραπευτούν και κυρίως να προληφθούν πολλές ασθένειες όπως: ο διαβήτης, οι καρδιοπάθειες, η παχυσαρκία και ορισμένα είδη καρκίνου

nataly kyriakidou - Τι είναι τα θρεπτικά συστατικάΝάταλυ Κυριακίδου
Κλινική Διαιτολόγος- Διατροφολόγος με ειδίκευση στην Παχυσαρκία
(BSc, RD, MSc Weight Management)
0035722758158

nataly.kyriakidou@hotmail.co.uk

Website

 



Κάνε εγγραφή στο δωρεάν newsletter - Όλα τα νέα στο email σου!

Σου άρεσε? Μοιράσου το με τους φίλους σου!

Δες ακόμα :

Posted by Μυρτω Παπαδοπουλου on 29 October 2012