Κράνμπερυ και η θρεπτική του αξία

Το κράνμπερυ είναι ένα γνωστό φυσικό θεραπευτικό μέσο για την θεραπεία της χρόνιας ουρολοίμωξης. Τα Εθνικά Ινστιτούτα Υγείας της Αμερικής αναφέρουν ότι 1 στις 5 γυναίκες θα παρουσιάσει σίγουρα ουρολοίμωξη κατά τη διάρκεια της ζωής της.

– καταπολεμά τις λοιμώξεις
Το κράνμπερυ περιέχουν προανθοκυανιδίνες, πολυφαινόλες που σχηματίζουν ένα φράγμα ανάμεσα στα μικρόβια και τα κύτταρα του ουροποιητικού συστήματος, δυσκολεύοντας έτσι την εγκατάσταση των μικροβίων στο σώμα μας.
Τσέχοι ερευνητές ανακάλυψαν ότι η καθημερινή λήψη συμπληρώματος διατροφής με κράνμπερυ κατάφερε να βελτιώσει διάφορες παραμέτρους της υγείας του προστάτη. Το κόκκινο φρούτο έχει αποδείξει ακόμα την ικανότητα του να εμποδίσει τη δράση του ελικοβακτηρηδίου του πυλωρού, του βακτηρίου που σχετίζεται με την ανάπτυξη του έλκους. (Journal of gastroenterology and hepatology 2008).

-στοματική υγεία
Όπως οι ουροδόχοι οδοί, έτσι και τα ούλα είναι επιρρεπή στις βακτηριακές αποικίες που ανοίγουν τον δρόμο για τον σχηματισμό κοιλοτήτων και για την περιοδοντική νόσο, δύο από τις κυριότερες αιτίες απώλειας δοντιών. Και σε αυτήν την περίπτωση, έχει διαπιστωθεί ότι το κράνμπερι μπορεί να κρατήσει τα βλαβερά βακτήρια μακριά από τα κύτταρα που συνθέτουν τα ούλα και να τα εμποδίζει να παράγουν οξέα που φθείρουν το σμάλτο των δοντιών.

Το κράνμπερι καταφέρνει ακόμα να μειώνει τη φλεγμονή που προκαλείται από τα βακτήρια που ευθύνονται για την περιοδοντίτιδα. Xάρη σε αυτές τις αντιφλεγμονώδεις ιδιότητές του, το φρούτο αποδεικνύεται πολλά υποσχόμενο και για την υγεία του καρδιαγγειακού συστήματος, αφού μπορεί να συμβάλλει στην καταπολέμηση της χρόνιας φλεγμονής που έχει σχετιστεί με την ανάπτυξη αρτηριακής πλάκας. Σε πειράματα που έγιναν σε ζώα, οι αντιοξειδωτικές ουσίες του κράνμπερι κατάφεραν να μειώσουν τα σημάδια του οξειδωτικού στρες, που αποτελεί έναν ακόμα παράγοντα σχηματισμού πλάκας. (Nutrition Research and Practice 2008).

Καλλιόπη Βαρδάκα
Διαιτολόγος-Διατροφολόγος
Ευγενίου σπαθάρη 7 Κηφισιά
Τηλ.: 210 8084850
Κιν.: 6937311625
Email: vardakadiet@gmail.com



Κάνε εγγραφή στο δωρεάν newsletter - Όλα τα νέα στο email σου!

Σου άρεσε? Μοιράσου το με τους φίλους σου!

Δες ακόμα :

Posted by Μυρτω Παπαδοπουλου on 11 October 2012