Επιλογές τροφίμων για όμορφο δέρμα

Το δέρμα αποτελεί το μεγαλύτερο-και πιο ορατό- όργανο του ανθρώπινου σώματος, για το λόγο αυτό πρέπει να φροντίζουμε να το διατηρούμε στην καλύτερη κατάσταση που είναι δυνατό. Παρακάτω είναι κάποια τρόφιμα που βοηθούν ιδιαίτερα στην προστασία του δέρματος από τις αρνητικές επιδράσεις της ηλιακής ακτινοβολίας ενώ παράλληλα σας κάνουν να λάμπετε!

Πράσινο τσάι
Κάθε λίστα με τρόφιμα που βοηθούν να έχετε ένα υπέροχο δέρμα περιλαμβάνουν το πράσινο τσάι. Πλούσιο σε αντιοξειδωτικά όπως κατεχίνες και πολυφαινόλες , το πράσινο τσάι παρέχει προστασία από τις καταστρεπτικές υπεριώδης ηλιακές ακτινοβολίες. Απολαμβάνοντας το σαν ένα αναζωογονητικό αφέψημα , τα αντιοξειδωτικά του δρουν αποτρέποντας την καταστροφή του DNA, ενώ επιδιορθωθούν ήδη ζημιές που έχουν γίνει. Επιπλέον η κατανάλωση τσαγιού αυξάνει τα επίπεδα ενυδάτωσης του οργανισμού κάτι επίσης πολύ σημαντικό για ένα όμορφο και νεανικό δέρμα.
Γιαούρτι
Τα –χαμηλά σε λιπαρά- γαλακτοκομικά και ιδιαίτερα το γιαούρτι (προτιμήστε το παραδοσιακό, αφαιρώντας την πέτσα!), είναι αναμφισβήτητα ένα από τα τρόφιμα κλειδιά που βοηθούν στη υγεία του δέρματος. Για τη διατήρηση ενός υγιούς δέρματος είναι απαραίτητη η βιταμίνη Α. Το γιαούρτι είναι μια πλούσια πηγή βιταμίνης Α και σε μια καλά απορροφήσιμη μορφή της. Η βιταμίνη Α προωθεί την παραγωγή-και αποτρέπει την αποικοδόμηση του κολλαγόνου-, μια σημαντική πρωτεΐνη που δομεί το δέρμα. Σε συνδυασμό με την πρωτεΐνη ελαστίνη, το κολλαγόνο είναι υπεύθυνο για την νεανική ελαστικότητα της επιδερμίδας.
Σολωμός
Το ψάρι είναι μια άριστη πηγή πρωτεΐνης , και τα λιπαρά είδη ψαριών όπως ο τόνος, ο ξιφίας, ο σολομός ή η σαρδέλα είναι υπέροχες πηγές ωμέγα-3 λιπαρών οξέων. Αυτά τα απαραίτητα θρεπτικά συστατικά εργάζονται για να καταστείλουν τη φλεγμονή και να διατηρήσουν ένα υγιές ανοσοποιητικό σύστημα. Νέα έρευνα δείχνει ότι τα ωμέγα-3 λιπαρά στη δίαιτα μπορεί να βοηθήσουν στην καταπολέμηση των βλαβερών επιπτώσεων της υπεριώδους ακτινοβολίας στο εκτεθειμένο στον ήλιο δέρμα. Ως μπόνους, ο άγριος σολομός περιέχει ένα ισχυρό αντιοξειδωτικό που ονομάζεται χρωστική ασταξανθίνη, η οποία μπορεί να καταπολεμήσει τις ρυτίδες και τη χαλάρωση!

Ξηροί καρποί
Οι ξηροί καρποί μπορεί να είναι μια τροφή με υψηλή συγκέντρωση σε λίπη, πρόκειται όμως για τα καλά λιπαρά: τα πολυακόρεστα και μονοακόρεστα, τα οποία έχουν ευεργετική επίδραση στο κυκλοφορικό σύστημα σας. Επιπλέον οι ξηροί καρποί αποτελούν μια πλούσια πηγή σεληνίου, ένα βασικό μεταλλικό στοιχείο που είναι ζωτικής σημασίας για τη σωστή λειτουργία του ανοσοποιητικού συστήματος. Καλή πηγή επίσης βιταμίνης Ε που έχει αποδειχθεί ότι βελτιώνει την κυκλοφορία του δέρματος, δίνοντας μια υγιή λάμψη!
Μαύρη σοκολάτα
Μια φορά κι έναν καιρό οι άνθρωποι πίστευαν ότι η σοκολάτα προκαλούσε φηβική ακμή. Αλλά η υψηλής ποιότητας μαύρη σοκολάτα, γεμάτο με ισχυρά αντιοξειδωτικά φλαβονοειδή, τώρα πια καθιερώθηκε ως ένα . Αναδυόμενες έρευνες δείχνουν ότι η μαύρη σοκολάτα όχι μόνο προστατεύει τα αγγεία της καρδιάς και του αίματος, αλλά και προστατεύει το δέρμα από την επιζήμια ηλιακή ακτινοβολία . Ακόμα και όταν εφαρμόζεται απευθείας στο δέρμα, το φυσικό βούτυρο κακάο είναι ένα εξαιρετικό μαλακτικό που διατηρεί την ελαστικότητα και την υγρασία του δέρματος!
Ακτινίδιο
Οι περισσότεροι άνθρωποι συνδέουν τη βιταμίνη C με τα εσπεριδοειδή όπως τα λεμόνια και τα πορτοκάλια. Αλλά το ακτινίδιο είναι μια ακόμη πιο ισχυρή πηγή αυτού του ζωτικής σημασίας θρεπτικού συστατικού –αντιοξειδωτικού. Η βιταμίνη C είναι απαραίτητη για τη διατήρηση του συνδετικού ιστού και την ενίσχυση του κολλαγόνου!

trakidou lina - Επιλογές τροφίμων για όμορφο δέρμαΤρακίδου Λίνα
Διαιτολόγος-Διατροφολόγος B.Sc,
MP in Eating Disorders & Obesity
Αθ. Διάκου 14, Ν.Μηχανιώνα, Θεσσαλονίκης
Τηλ. Επικοινωνίας: 2392028936
Email: trakidou.lina@gmail.com



Κάνε εγγραφή στο δωρεάν newsletter - Όλα τα νέα στο email σου!

Σου άρεσε? Μοιράσου το με τους φίλους σου!

Δες ακόμα :

Posted by Μυρτω Παπαδοπουλου on 9 October 2012

2 Comments

  1. Pingback: Πώς να επιλέξετε τη σωστή βάση στο μακιγιάζ - Fashion - Style Fashion – Style
  2. Pingback: Δείξτε όμορφη βελτιώνοντας τη διατροφή σας - Fashion - Style Fashion – Style

Comments are closed.