Ο γλυκαιμικός δείκτης είναι μια μέτρηση της επίδρασης που έχουν τα τρόφιμα στο επίπεδο των σακχάρων στο αίμα. Ταξινομεί τα τρόφιμα ανάλογα με τον τρόπο με τον οποίο έχουν επιπτώσεις στο επίπεδο των σακχάρων στο αίμα. Μερικοί υδατάνθρακες αυξάνουν πολύ γρήγορα το επίπεδο των σακχάρων στο αίμα. Αυτοί οι υδατάνθρακες έχουν υψηλό γλυκαιμικό δείκτη. Μερικοί απορροφώνται αργά στο έντερο, και έτσι το επίπεδο των σακχάρων στο αίμα δεν αυξάνεται γρήγορα. Αυτοί οι υδατάνθρακες έχουν χαμηλό γλυκαιμικό δείκτη. Είναι πάντοτε καλύτερο να επιλέγουμε υδατάνθρακες με χαμηλό γλυκαιμικό δείκτη, ιδιαίτερα αν έχουμε διαβήτη, αντίσταση στην ινσουλίνη ή υψηλά επίπεδα σακχάρων στο αίμα.
Ομάδα Τροφίμων |
Χαμηλός ΓΔ |
Ψηλός ΓΔ |
Λαχανικά
|
Όλα τα είδη | |
Φρούτα | ΜήλαΜπανάνες (όχι ώριμες)
Κεράσια Πορτοκάλια
|
ΠεπόνιΚαρπούζι
Ανανάς Σύκα Σταφύλια
|
Δημητριακά | ΒρώμηMuesli
All-Bran |
WeetabixCornflakes
Rice Krispies Ready Break Frosties Crunchy Nut |
Μακαρόνια | Όλα τα είδη | |
Bread | Ολικής αλέσεως ή με σπόρους | ΠίτταΚρουασάν
Άσπρο ψωμί Φραντζολάκι
|
Γαλακτοκομικά | Σχεδόν όλα | Παγωτό |
Νάταλυ Κυριακίδου
Κλινική Διαιτολόγος- Διατροφολόγος με ειδίκευση στην Παχυσαρκία
(BSc, RD, MSc Weight Management)
0035722758158
nataly.kyriakidou@hotmail.co.uk