Ουρικό οξύ και διατροφή

laxanika 228x300 - Ουρικό οξύ και διατροφή

Στις περιπτώσεις υπερουριχαιμίας (ψηλό ουρικό οξύ) η διατροφή πρέπει να περιλαμβάνει μπόλικο νερό και πρέπει να αποφεύγετε το αλκοόλ καθώς επίσης και οι τροφές πλούσιες στις λεγόμενες πουρίνες. Οι πουρίνες είναι τμήμα των πρωτεϊνών των τροφών που μετατρέπονται σε ουρικό οξύ στον οργανισμό μας. Η αύξηση ουρικού οξέος μπορεί να οφείλεται σε υπερπαραγωγή πουρινών ή σε μειωμένη απέκκριση ουρικού οξέος από τους νεφρούς και μπορεί να οδηγήσει σε εμφάνιση ουρικής αρθρίτιδας (ποδάγρας).

Γενικές συστάσεις :

  • Αποφύγετε τα πλούσια σε πουρίνες τρόφιμα.
  • Αυξήστε την κατανάλωση τροφίμων πλούσιων σε υδατάνθρακες (ψωμί, ζυμαρικά, ρύζι, φρούτα)
  • Μειώστε την πρόσληψη λιπαρών από τη διατροφή σας. Επιλέξτε άπαχα γαλακτοκομικά προϊόντα και τυριά.
  • Μειώστε την κατανάλωση κόκκινου κρέατος και προτιμήστε πουλερικά και ψάρια στις ποσότητες που ορίζονται από το διαιτολόγο.
  • Αποφύγετε την κατανάλωση αλκοόλ. Αυξήστε την κατανάλωση υγρών στη διάρκεια της μέρας
Απαγορεύονται (φαγητά πλούσια σε πουρίνες) Επιτρέπονται με μέτρο (μέτρια επίπεδα πουρίνων)
Μπύρα Κουνουπίδι
Εντόσθια Αγρέλια ( άγρια σπαράγγια )
Κυνήγια Φασόλια
Αντζούγιες Φακές
Σαρδέλλες Σπανάκι
Ρέγγα Μπιζέλι
Συκώτι Μανιτάρια
Νεφρά Σπαράγγια
Καρδιά Κόκκινο κρέας (χοιρινό, βοδινό, αρνί)
Αυγοτάραχο Ντομάτα
Μυαλά
Μύδια
Ζωμός Κρέατος

nataly-kyriakidouΝάταλυ Κυριακίδου
Κλινική Διαιτολόγος- Διατροφολόγος με ειδίκευση στην Παχυσαρκία
(BSc, RD, MSc Weight Management)
0035722758158

nataly.kyriakidou@hotmail.co.uk

Website



Κάνε εγγραφή στο δωρεάν newsletter - Όλα τα νέα στο email σου!

Σου άρεσε? Μοιράσου το με τους φίλους σου!

Δες ακόμα :

Posted by Μυρτω Παπαδοπουλου on 2 October 2012