Διατροφή κατά της γήρανσης του δέρματος

diatrofi giransi derma 228x300 - Διατροφή κατά της γήρανσης του δέρματος

Παράγοντες που συμβάλλουν στην γήρανση του δέρματος
Η γήρανση του δέρματος αποτελεί μια συνεχή διαδικασία που επιβαρύνεται από ένα συνδυασμό παραγόντων,  αρχίζοντας  από την εγγενή γήρανση, το περιβάλλον (ηλιακή ακτινοβολία), το τρόπο ζωής (κάπνισμα, χαμηλό σωματικό βάρος,  Δείκτη Μάζας σώματος).

Ποια είναι η εικόνα του  γηρασμένου δέρματος
Κατά την διάρκεια της γήρανσης του δέρματος,  τόσο  οι λειτουργίες του δέρματος  όσο και η εμφάνιση του επηρεάζονται. Τα πιο προφανή σημάδια της γήρανσης είναι οι ρυτίδες,  η ανώμαλη χρώση του δέρματος (υπερχρωμίες), η χαλάρωση, η ατροφία, η ελάστωση, τελαγγειεκτασίες (ευρυαγγείες).

Διατροφή και δέρμα (όπως φαίνεται μέσα από ερευνητικά δεδομένα)
Για ορισμένα θρεπτικά συστατικά έχει πλέον αποδειχθεί ο σημαντικός τους ρόλος στην ομαλή λειτουργία του δέρματος, ιδιαίτερα όταν η ανεπάρκεια του θρεπτικού συστατικού είναι προφανής, π.χ η Βιτ. C στην σύνθεση του κολλαγόνου.  Διάφορες επιστημονικές μελέτες έχουν παρατηρήσει βελτίωση στην προστασία του δέρματος έναντι των κακώσεων που προκαλούνται από τον ήλιο (φωτοπροστασία) με την χορήγηση διαιτητικών συμπληρωμάτων Βιταμίνης C και Ε, καροτενοειδών, (β-καροτένιο, και λικοπένιο) και πολυακόρεστων λιπαρών οξέων (PUFAs).  Μία άλλη έρευνα παρατήρησε ότι δίαιτα ενισχυμένη σε φρούτα, λαχανικά και ελαιόλαδο ασκούσε φωτοπροστατευτική δράση στο δέρμα. Επίσης , έρευνα που δημοσιεύθηκε στο American Journal  Clinical  Nutritrition το 2007 Oct;86(4):1225-31, και μελέτησε την σχέση μεταξύ της πρόσληψης θρεπτικών συστατικών και της εμφάνισης του δέρματος σε γυναίκες μέσης ηλικίας, βρήκαν ότι υψηλότερες προσλήψεις βιταμίνης  C συσχετίσθηκαν με μικρότερη πιθανότητα εμφάνισης ρυτίδων και ξηρότητας που σχετίζεται με την ηλικία.

Επίσης μεγαλύτερη πρόσληψη λινολεϊκού οξέως συνδέθηκε με μικρότερη πιθανότητα εμφάνισης ξηρότητας και ατροφία του δέρματος.  Επίσης φάνηκε ότι μία αύξηση κατά 17γρ. λίπους και μία αύξηση 50γρ. υδατανθράκων αύξησε την πιθανότητα εμφάνισης ρυτίδων και ατροφίας του δέρματος.

Σε άλλη πρόσφατη έρευνα που δημοσιεύθηκε στο  PLoS One, το 2012; 7(9): e44490,  βρέθηκε συσχέτιση μεταξύ της μειωμένης σοβαρότητας της φωτογήρανσης και της υψηλότερης πρόσληψης μονοακόρεστων λιπαρών οξέων από το ελαιόλαδο τόσο στους άνδρες όσο και στις γυναίκες. Όμως δεν βρέθηκε καμία συσχέτιση μεταξύ της μειωμένης σοβαρότητας της φωτογήρανσης και της πρόσληψης μονοακόρεστων λιπαρών οξέων από ζωικές τροφές όπως γαλακτοκομικά, κρέας ή προϊόντα κρέατος.
Επομένως είναι προφανές ότι η διατροφή μπορεί να παίξει σημαντικό ρόλο στην διατήρηση της καλής ποιότητας δέρματος μέσα από την καθυστέρηση  των διαδικασιών γήρανσης του δέρματος.


Κωνσταντίνου Κρήνη
Κλινικός Διαιτολόγος – Διατροφολόγος
Βας. Παύλου 10, Βούλα
Τηλ. 2108995614, κιν. 6992519192
info@balancediet.gr
www.balancediet.grΚάνε εγγραφή στο δωρεάν newsletter - Όλα τα νέα στο email σου!

Σου άρεσε? Μοιράσου το με τους φίλους σου!

Δες ακόμα :

Posted by Μυρτω Παπαδοπουλου on 11 October 2012