My plate : Όλα όσα θέλετε να ξέρετε για το πιάτο σας!

myplate1 228x300 - My plate : Όλα όσα θέλετε να ξέρετε για το πιάτο σας!

myplate1 - My plate : Όλα όσα θέλετε να ξέρετε για το πιάτο σας!Το my plate αντικατοπτρίζει τις πέντε ομάδες τροφίμων που συνθέτουν ένα υγιεινό γεύμα, χρησιμοποιώντας μια εικόνα που δείχνει τη θέση της ομάδας σε κάθε γεύμα. Είναι ένας τρόπος να πει: «Προτού φάτε, σκεφτείτε τι θα μπει μέσα στο πιάτο σας ή το φλιτζάνι σας ή το μπωλ σας». Αποτελεί ένα εργαλείο που απευθύνεται σε όλους (>2 ετών), έρχεται από τις Η.Π.Α, συγκεκριμένα από το USDA (United States Department of Agriculture) και παρουσιάστηκε από την κ. Ομπάμα. Λειτουργεί έτσι ώστε να οπτικοποιεί τις διατροφικές οδηγίες (2010 Dietary Guidelines for Americans) και σας βοηθά να τις εφαρμόσετε.

Σπάζοντας αυτό το πιάτο σε κομμάτια του παζλ φαίνεται ότι αποτελείται από πέντε χρώματα: κόκκινο, πράσινο, πορτοκαλί , μωβ και μπλε. Κάθε χρώμα αντιπροσωπεύει μια Ομάδα Τροφίμων. Έτσι το κόκκινο αντιπροσωπεύει την Ομάδα των Φρούτων, το πράσινο την Ομάδα των Λαχανικών, το πορτοκαλί την Ομάδα των Δημητριακών, το μωβ την Ομάδα των Πρωτεϊνών και το μπλε την Ομάδα των Γαλακτοκομικών.
Δίνεται μεγάλη έμφαση στα φρούτα και στα λαχανικά: Συστήνεται το μισό (1/2) πιάτο σας να αποτελείται από τρόφιμα αυτών των δύο ομάδων. Χρωματικά συμπληρώστε το μισό σας πιάτο με κόκκινο και πράσινο! Τα φρούτα και τα λαχανικά μπορεί να είναι ωμά, βραστά, κονσερβοποιημένα, αποξηραμένα ή σε χυμό. Η ποσότητα που θα έχετε κάθε φορά εξαρτάται από τις ανάγκες σας. Παρατηρείστε ότι χρειάζεστε πιο πολλά λαχανικά από φρούτα!

myplate2 - My plate : Όλα όσα θέλετε να ξέρετε για το πιάτο σας!

Το άλλο μισό (1/2) σας πιάτο θα συμπληρωθεί με δημητριακά και πρωτεϊνούχα τρόφιμα. Παρατηρείστε επίσης ότι χρειάζεστε περισσότερα αμυλούχα τρόφιμα από ό,τι πρωτεϊνούχα! Έμφαση δίνεται στην ποιότητα των δημητριακών σας. Συστήνεται τουλάχιστον τα μισά από αυτά να είναι ολικής άλεσης (π.χ. βρώμη, μαύρο ρύζι, ολικής άλεσης ψωμί). Η ομάδα των πρωτεϊνούχων τροφών περιέχει όλα τα κρέατα, τα πουλερικά, τα θαλασσινά, τα ψάρια, τα όσπρια, τους ξηρούς καρπούς, τα αυγά και τα προϊόντα σόγιας. Δίνεται έμφαση στην ποιότητα των λιπαρών των πρωτεϊνών. Συστήνεται να επιλέγονται πιο συχνά για κατανάλωση αφενός μεν άπαχα κρέατα αφετέρου δε λιπαρά, πλούσια σε ω-3, ψάρια.

myplate3 - My plate : Όλα όσα θέλετε να ξέρετε για το πιάτο σας!

myplate4 - My plate : Όλα όσα θέλετε να ξέρετε για το πιάτο σας!Το πιάτο ολοκληρώνεται με 1 μερίδα γαλακτοκομικών σε κάθε γεύμα! Η ομάδα αυτή περιλαμβάνει το γάλα, το γιαούρτι, το τυρί και τα προϊόντα γάλακτος (κρέμες, πουτίγκες, παγωμένο γιαούρτι, παγωτό). Ενισχύεται η κατανάλωση ημιαποβουτυρωμένων ή άπαχων γαλακτοκομικών.

Μια σημαντική διαφοροποίηση του πιάτου αφορά στα λίπη. Το «My plate» δεν θεωρεί τα λίπη ως μια ξεχωριστή Ομάδα Τροφίμων αλλά σαν κομμάτι των υπολοίπων και για το λόγο αυτό σε κάθε ομάδα ενισχύει την κατανάλωση των πιο ποιοτικών πηγών λίπους (ψαριών, ξηρών καρπών, αβοκάντο).
10 συμβουλές για ένα πιο υγιεινό πιάτο:

  1. Διατηρείτε μηδενικό θερμιδικό ισοζύγιο
  2. Απολαύστε το φαγητό σας αλλά καταναλώστε λιγότερο
  3. Μειώστε τις μερίδες σας
  4. Επιλέγετε πιο συχνά πιο υγιεινές τροφές
  5. Γεμίστε το μισό σας πιάτο με φρούτα και λαχανικά
  6. Αντικαταστήστε τα γαλακτοκομικά σας με πιο άπαχα
  7. Κάντε τα μισά σας δημητριακά ολικής άλεσης
  8. Επιλέξτε λιγότερο συχνά τρόφιμα λιπαρά, με αλάτι ή/και ζάχαρη.
  9. Συγκρίνετε τις περιεκτικότητες των τροφίμων σε αλάτι
  10. Προτιμήστε το νερό από υδατανθρακούχα ροφήματα

Για περισσότερες πληροφορίες επισκεφτείτε το:
http://www.choosemyplate.gov

Παπαδήμα Ευγενία – Ιωάννα
Διαιτολόγος – Διατροφολόγος, Ιατρός, MSc
www.dietsecrets.gr



Κάνε εγγραφή στο δωρεάν newsletter - Όλα τα νέα στο email σου!

Σου άρεσε? Μοιράσου το με τους φίλους σου!

Δες ακόμα :

Posted by Μυρτω Παπαδοπουλου on 17 September 2012