9 σημαντικοί λόγοι για τους οποίους πρέπει να βάλετε το νερό στη ζωή σας!

woman drinking water 01 228x300 - 9 σημαντικοί λόγοι για τους οποίους πρέπει να βάλετε το νερό στη ζωή σας!

Όλοι γνωρίζουν και έχουν ακούσει ότι το νερό κάνει καλό, πολλές φορές όμως οι λόγοι για τους οποίους σας λένε οι ειδικοί  ότι το νερό κάνει καλό είναι λίγο ασαφής.  Παρόλα αυτά, ακόμη και εάν κάποιος γνωρίζει τους λόγους για τους οποίους πρέπει να πίνει νερό, δεν είναι μια συνήθεια που έχουν όλοι οι άνθρωποι.
Εντούτοις υπάρχουν κάποιοι πολύ σημαντικοί λόγοι, για τους οποίους πρέπει κάποιος να πίνει  άφθονο νερό καθημερινά. Η υιοθέτηση της συνήθειας αυτής, με λίγη προσπάθεια δεν είναι τόσο δύσκολη όσο νομίζετε.

Το  θέμα είναι ότι οι άνθρωποι δεν επικεντρώνονται συχνά, σ’ αυτή την  συνήθεια. Συχνά, καταλήγουν να πίνουν καφέ,  σόδα, αλκοόλ, χυμούς φρούτων, τσάι,  γάλα και ένα σωρό άλλα ποτά ή απλά συχνά, δεν πίνουν  αρκετά υγρά, και καταλήγουν να αφυδατωθούν – κάτι το οποίο δεν είναι καλό στην υγεία γενικότερα.

Παρακάτω παρατίθενται εννέα  σημαντικοί λόγοι για  τους οποίους θα πρέπει να βάλετε το  νερό στη ζωή σας
1. Απώλεια βάρους
Το νερό αποτελεί  ένα από τα καλύτερα εργαλεία για την απώλεια βάρους, αρχικά επειδή  αντικαθιστούμε τα   υψηλής θερμιδικής αξίας ποτά,  όπως σόδα,  χυμούς,  αλκοόλ με ένα ποτό που δεν έχει θερμίδες. Επίσης φαίνεται να καταστέλλει την  μεγάλη όρεξη για φαγητό. Ακόμη, συχνά όταν νιώθουμε ότι πεινάμε,  στην πραγματικότητα είμαστε απλά διψασμένοι. Το νερό δεν έχει λίπος, δεν έχει θερμίδες, δεν έχει υδατάνθρακες, δεν έχει  ζάχαρη. Πίνετε λοιπόν άφθονο νερό  για να σας βοηθήσει στην προσπάθεια που κάνετε για απώλειας βάρους.
2. Υγεία της Καρδιάς
Πίνοντας μία σωστή ποσότητα νερού καθημερινά, αυτό  θα μπορούσε να μειώσει τον κίνδυνο για  καρδιακό επεισόδιο. Σε  μια εξαετή μελέτη  που δημοσιεύθηκε την 1η Μαΐου του 2002 στον American Journal of Epidemiology,  βρέθηκε ότι τα άτομα  που έπιναν περισσότερο από 5 ποτήρια νερό την ημέρα, είχαν 41% λιγότερες πιθανότητες να πεθάνουν από καρδιακή προσβολή κατά τη διάρκεια της περιόδου που διεξαγόταν η μελέτη,  σε σχέση με τα άτομα  που έπιναν λιγότερο από ό, τι δύο ποτήρια νερό την ημέρα.

3. Ενέργεια
Όντας αφυδατωμένοι, είναι κάτι που μπορεί να μειώσει την ενέργειά σας και να σας κάνει να αισθάνεστε κουρασμένοι – ακόμη και η ήπια αφυδάτωση (μόλις 1 ή 2 % του  σωματικού βάρους σας).   Αν νιώθετε διψασμένοι θα πρέπει να γνωρίζετε ότι είστε ήδη αφυδατωμένοι – και αυτό μπορεί να οδηγήσει σε κόπωση, μυϊκή αδυναμία, ζάλη και άλλα συμπτώματα.
4. Αντιμετώπιση Πονοκεφάλων
Ένα άλλο σύμπτωμα της αφυδάτωσης είναι πονοκέφαλοι. Στην πραγματικότητα, συχνά όταν υποφέρουμε από πονοκεφάλους είναι απλά θέμα του ότι δεν πίνουμε αρκετό νερό. Βέβαια,  υπάρχουν πολλές άλλες αιτίες στις οποίες οφείλονται οι πονοκέφαλοι , παρόλα αυτά η αφυδάτωση είναι μία συχνή αιτία.
5. Υγιές δέρμα
Το πόσιμο νερό μπορεί να καθαρίσει το δέρμα.  Συχνά  οι άνθρωποι αναφέρουν ότι παρατηρούν μια υγιή λάμψη στο δέρμα τους όταν πίνουν αρκετό νερό. Βέβαια αυτό δεν συμβαίνει  σε μία νύχτα, αλλά σίγουρα μόλις μια εβδομάδα από την κατανάλωση σωστής ποσότητας νερού, μπορεί να έχετε καλά αποτελέσματα στο δέρμα σας.
6. Προβλήματα στο γαστρεντερικό
Το πεπτικό μας σύστημα,  χρειάζεται μια σωστή ποσότητα νερού για να πέψη σωστά την τροφή. Συχνά το νερό μπορεί να βοηθήσει στην  αντιμετωπίσει  προβλημάτων που δημιουργούνται από τα οξέα του στομάχου, επίσης  το νερό μαζί με τις φυτικές ίνες μπορεί να αντιμετωπίσει  τη δυσκοιλιότητα (συχνά είναι αποτέλεσμα της αφυδάτωσης).
7. Καθαρισμός του σώματος
Το νερό χρησιμοποιείται από τον οργανισμό για να βοηθήσει στην απομάκρυνση των τοξινών και των άχρηστων προϊόντων από το σώμα.
8. Μειώνει τον κίνδυνο για ορισμένες μορφές καρκίνου
Πίνοντας μία σωστή  ποσότητα νερού έχει   βρεθεί ότι μειώνεται ο κίνδυνος για τον  καρκίνο του παχέος εντέρου κατά 45%.  Επίσης βρέθηκε ότι κατανάλωση άφθονου νερό μπορεί  να μειώσει τον κίνδυνο εμφάνισης καρκίνου της ουροδόχου κύστεως  κατά 50% και ενδεχομένως να συμβάλλει στην μειώσει του καρκίνου του μαστού.
9. Καλύτερη άσκηση
Όταν είστε αφυδατωμένοι αυτό μπορεί να μειώσει σοβαρά τις αθλητικές σας δραστηριότητες, σας ρίχνει και καθιστά δυσκολότερη την άρση βαρών. Η άσκηση απαιτεί επιπλέον νερό,  έτσι βεβαιωθείτε ότι έχετε ενυδατωθεί προηγουμένως, κατά τη διάρκεια και μετά την άσκηση.

Κωνσταντίνου Κρήνη
Κλινικός Διαιτολόγος-Διατροφολόγος
Bας. Παύλου 10, Βούλα
Τηλ. 2108995614/6992519192
Ιστοσελίδα: www.balancediet.gr
Email: info@balancediet.gr



Κάνε εγγραφή στο δωρεάν newsletter - Όλα τα νέα στο email σου!

Σου άρεσε? Μοιράσου το με τους φίλους σου!

Δες ακόμα :

Posted by Μυρτω Παπαδοπουλου on 14 September 2012