Τελικά το βραδινό φαγητό μας παχαίνει?

vradino fagito 228x300 - Τελικά το βραδινό φαγητό μας παχαίνει?

Τελικά το βραδινό φαγητό μας παχαίνει?
Μύθος με μια δόση αλήθειας

Όσοι αποφασίζουν να κάνουν δίαιτα αλλά και άτομα που απλά θέλουν να διατηρήσουν το βάρος τους το πιστεύουν ακράδαντα : ότι φάνε το βράδυ θα μετατραπεί σίγουρα σε λίπος γιατί δεν θα προλάβει ο οργανισμός να κάψει τις επιπλέον θερμίδες εφόσον θα πάνε κατευθείαν για ύπνο.

Είναι αλήθεια;
Η νυχτερινές θερμίδες δεν έχουν καμιά διαφορά από τις ημερήσιες και όσοι υποστηρίζουν πως παχαίνουν όταν τρώνε το βράδυ προφανώς κάτι κάνουν λάθος! Η αλήθεια είναι πως αν φάμε πολύ το βράδυ αναγκάζουμε τον οργανισμό μας να αποθηκεύσει την περίσσεια ενέργειας αλλά είναι μύθος πως ότι φάμε μετά τις 8 το βράδυ αποθηκεύεται ως λίπος.

Γιατί κάποια άτομα χάνουν βάρος;
Αυτό συμβαίνει είτε γιατί έχουν σαν κύριο και μοναδικό γεύμα το βραδινό είτε γιατί το βράδυ επιλέγουν συνήθως ότι πιο παχυντικό υπάρχει, ενώ έχουν φάει κανονικά κατά τη διάρκεια της ημέρας, άρα όταν παραλείψουν το βραδινό γεύμα είναι φυσικό επακόλουθο να χάσουν βάρος.

Τι κάνουν όσοι διατηρούν σταθερό το βάρος τους?
Τρώνε τακτικά γεύματα κατά τη διάρκεια της ημέρας οπότε το βράδυ δεν πέφτουν με τα μούτρα στο φαγητό, ούτε κοιμούνται με άδειο στομάχι.

Τι μετράει περισσότερο?
Δεν είναι το βραδινό που παχαίνει αλλά το τι τρώμε για βραδινό!!! Σημασία έχει η συνολική ημερήσια θερμιδική πρόσληψη και όχι το φαγητό που τρώμε πριν πάμε για ύπνο. Ο κανόνας είναι ένας : τρώμε λιγότερο, κινούμαστε περισσότερο!

Πόσο μεγάλο πρέπει να είναι ένα βραδινό γεύμα?
Πρέπει να είναι ελαφρύ και να τρώγεται μέχρι τις 8-9 μμ. Έτσι μπορεί να βοηθήσει σημαντικά στον έλεγχο βάρους και στην αποφυγή καουρών και δυσπεψίας, που ευθύνονται για την κακή ποιότητα ύπνου.

Όταν θα βγείτε έξω….
Φροντίστε το μεσημεριανό γεύμα να είναι ελαφρύ. Καλές επιλογές είναι μια σαλάτα με τόνο, τοστ, μια μικρή ομελέτα. Φάτε μισή με 1 ώρα πριν πάτε έξω ένα μικρό υγιεινό σνακ όπως γιαουρτάκι ή 1 ποτήρι χυμό ή 1 φρούτο.
Στην έξοδο: Ρίξτε πρώτα μια ματιά στο μπουφέ και προτιμήστε να αρχίσετε πρώτα με τη σαλάτα. Προσφέρει κορεσμό και επομένως μπορείτε να φάτε μικρότερη ποσότητα από το κυρίως πιάτο. Το κυρίως πιάτο μπορεί να αποτελείται από μια μερίδα κρέας και λαχανικά και ρύζι ή μακαρόνια ή πατάτα. Εάν είναι δυνατόν αποφύγετε το γλυκό, εάν όχι προτιμήστε φρέσκα φρούτα ή γλυκά με βάση ζελέ φρούτων.

Πώς να μην τρώτε πια μόνο το βράδυ?
Θα το πετύχετε με μικρά και συχνά γεύματα, με το να παίρνετε το φαγητό που έχετε μαγειρέψει στη δουλειά και να τρώτε μικρά υγιεινά σνακ ως ενδιάμεσα.
Αν παραγγείλετε απέξω προτιμήστε μαγειρευτά και αν δεν μπορείτε να αποφύγετε το βραδινό φαγητό επιλέξτε να φάτε μια μόνο μερίδα φαγητού και αποφύγετε τις πολλές σάλτσες και τα τηγανιτά.

Ποιοι πρέπει να προσέχουν τι τρώνε το βράδυ?
Άτομα με γαστροοισοφαγική παλινδρόμηση δεν πρέπει να τρώνε μεγάλες ποσότητες φαγητού πριν κοιμηθούν, λόγω πιθανής παλινδρόμησης του φαγητού.

Προτεινόμενα βραδινά γεύματα

  • Σαλάτα με κοτόπουλο ή τόνο ή καλαμπόκι ή ρύζι ή αυγό
  • Κοτόπουλο σουβλάκι με πίτα και σαλάτα
  • Ζυμαρικά, σκέτα ή με σάλτσα ντομάτας
  • Ψάρι στη σχάρα με σαλάτα
  • Τοστ με ψωμί μαύρο, γαλοπούλα, τυρί χαμηλό σε λιπαρά και λαχανικά
  • Ομελέτα

Συμπερασματικά
Δεν έχει σημασία τι ώρα τρώμε αλλά το τι τρώμε και πόσο τρώμε! !Ο κανόνας είναι απλός : τρώμε λιγότερο και κινούμαστε περισσότερο!!

Νατάσα Παπαηρακλέους
Κλινική διαιτολόγος – διατροφολόγος, RD, M.Sc
Τηλ : 22517151
Λεωφόρος Στροβόλου 140, Ταχ. Κώδ.:2042,
Στρόβολος, Λευκωσία, Κύπρος



Κάνε εγγραφή στο δωρεάν newsletter - Όλα τα νέα στο email σου!

Σου άρεσε? Μοιράσου το με τους φίλους σου!

Δες ακόμα :

Posted by Μυρτω Παπαδοπουλου on 18 September 2012